1 jaar corona de balans: bijna 3000 gevaccineerden in Sint-Truiden en veel verhalen die nazinderen

Rond deze tijd vorig jaar barste alles los. Corona had zich fors aangediend in ons land en maakte vele slachtoffers. Sint-Truiden was een van de zwaarst getroffen gemeenten van de eerste golf en dat laat tot op de dag van vandaag nog sporen na.

Christophe Koopmans

©VRT NWS Christophe Koopmans maakte bange momenten door ook toen hij in coma lag. Hij had beangstigende nachtmerries.

Sint-Truiden leefde mee met Christophe Koopmans. De Truienaar lag 77 dagen in coma en ondervindt nog steeds gevolgen van corona. Zo moet hij soms tijdens de dag een paar uur slapen omdat zijn lichaam anders te vermoeid is. Ook heeft hij last van een drop voet en is zijn geheugen niet meer wat het ooit was.
VRT maakte een aangrijpend portret van hem een jaar na zijn ziekte. Je kan het hier bekijken.

©Willy Wost Eddy, rechts op de foto, was een graag geziene man.


Eddy Mathijs

Vaak onbesproken verhalen zijn deze van hulp- en zorgverleners die we tijdens de strijd met corona zijn verloren. Het Belang van Limburg maakte een portret van Eddy Mathijs.
Eddy werkte als logistiek medewerker in het Sint-Trudo ziekenhuis nadat hij daarvoor jaren als ambulancier had gewerkt. Een van zijn taken was medicatie rondbrengen op de afdelingen. Zo kwam Eddy in contact met het virus omdat hij ook op de COVID-afdeling moest leveren.
Eddy was een geliefd en gekend persoon in het ziekenhuis door zijn joviale karakter en zijn engagement bij de vakbond. Hij overleed op 20 december 2020 aan de gevolgen van het coronavirus. Een glimp op zijn nu passieve facebookprofiel toont hoezeer hij nog gemist wordt.

Het Belang van Limburg bespreekt in een podcast verschillende slachtoffers vanuit heel Limburg. Beluister hieronder de poscast over Eddy.

2.893 gevaccineerde Truienaren

Ondertussen kregen al 2.893 Truienaren een spuitje en neemt de stad verschillende maatregelen om een bezoek aan het vaccinatiecentrum zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo maakte ze de Minderbroederskerk toegankelijker in samenwerking met STAR Sint-Truiden, het adviesorgaan van en voor personen met een beperking.

© STAR Sint-Truiden

Meer informatie of het vaccinatiecentrum vindt u hier.