100 jaar De Piste: Tennisclub Leopold viert met verschillende activiteiten

Tennisclub Leopold schopte op 7 augustus zijn festiviteiten op gang voor 100 jaar De Piste. Een verwijzing naar de originele invulling van de Club Leopold Site aan ’t Vissengat. Vandaag organiseerde de club een feest voor alle leden, oud-leden, voorzitters en uitbaters. Maar Tennisclub Leopold heeft nog veel meer voorbereid voor de belangrijke viering.

De Leopold tennisclub zoals we ze nu kennen, bevond zich eerst aan de Truiense Vissegat nabij de Veemarkt. De tennisclub ontstond in 1920 en is daarmee de tweede oudste van Limburg. In de beginjaren deelden ze hun domein met het openbare zwembad van Sint-Truiden. Later werd het zwembad aan de Olympialaan gebouwd en kon de Leopold uitbreiden.

Maar lang voor het zwembad en de tennisclub was er de legendarische wielerpiste. Hier werd in 1933 in onze stad het werelduurrecord wielrennen gevestigd werd door de Fransman, Maurice Richard. Hij fietste er 44,77 km in een uur.  In 1972 haalde Merckx 49,43 kilometer en sinds 2019 staat het record op naam van Victor Campenaerts die 55 km aflegde.
Tennisclub Leopold verhuisde in 2013. Op de oorspronkelijke site werden appartementen gebouwd en de tennisclub vond een nieuwe thuis naast het Truiense zwembad en bleef daar ook na de constructie van het Lago Bloesembad. Op deze groene site zijn ze een essentieel deel van sportpark Haspengouw geworden.

Viering voor de brede Leopold familie

Sven Claeskens goot deze verschillende invullingen van de Leopold-site aan ’t Vissegat samen in een ludieke maquette. Die konden oude en nieuwe leden van Tennisclub Leopold bekijken tijdens de viering op 7 augustus. Rond het clubgebouw van Zomercaf√© Leopold werd ook een tijdlijn geplaatst waarin heel de geschiedenis van de club word getoond.

Na toespraken van burgemeester Veerle Heeren, schepen van sport Sven Vanoirbeek en voorzitter van de tennisclub Kris Peeters, bracht Benny De Smeedt de geschiedenis van de club en al zijn uitbaters op ludieke wijze voor de genodigden.
De ex-uitbaters en voormalig voorzitters werden in de bloemetjes gezet door de huidige uitbaters en het bestuur van de club. Met zo’n 300 leden met veel jongeren en de status van hippe uitgaanslocatie, heeft club Leopold doorheen de jaren een grote evolutie doorgemaakt. Een stevige portie sportgeschiedenis die zelfs verder terug gaat dan STVV.

Podcast en feest

Tennisclub Leopold trekt alles uit de kast voor het 100-jarig bestaan. Door corona konden de eigenlijke festiviteiten niet doorgaan. Daarom doet de club vele leuke extra activiteiten. Zo hebben ze een podcast laten ontwikkelen waarin de verschillende voorzitters en uitbaters van de club aan het woord komen. De kan je op spotify beluisteren via onderstaand bericht.

Op zaterdag 24 september viert de Leopold groot feest met het Grand Slam Legends evenement. Op dit feest zullen coverbands een paar van de grootste hits brengen uit de decennia lange geschiedenis van de club. Tickets kosten 15 euro en zijn vanaf nu beschikbaar.
Klik op deze link voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!