100 jaar toneelgeschiedenis in Truiens stadsarchief

In het Truiense stadsarchief kan je topstukken terugvinden van onze Truiense geschiedenis. Vanaf nu kan je er ook een mooi stukje toneelgeschiedenis terugvinden. Toneelgroep Pol Stas heeft 100 jaar aan archiefmateriaal overgemaakt aan het stadsarchief.

Een stedelijk archief heeft als taak bepaalde documenten die betrekking hebben op het lokaal bestuur voor een bepaalde periode te bewaren. Bijvoorbeeld verslagen van het schepencollege, bouwkundige beslissingen en administratie van stedelijke diensten worden er bewaard. Sint-Truiden kent twee archieven: het moderne en historische. In het historische archief kan je stukken vinden zoals doopregisters en bevolkingsregisters die terug gaan tot de late 16de eeuw. Oorkonden en echte middeleeuwse documenten kan je ook in het archief terug vinden.
Doorheen de jaren heeft het archief ook andere documenten in handen gekregen waaronder persoonlijke archieven, archieven van oude lokale kranten, documenten van godshuizen etc
Maw een stadsdienst met heel wat interessante informatie over het verleden in onze stad.

Pol Stas

Pol Stas is het oudste toneelgezelschap in onze Trudostad. Sinds 1929 brengen ze vernieuwend toneel. Elk seizoen brengen ze maar liefst 3 stukken (een klassieker, een blijspel en een drama).
Bijna 100 jaar aan toneelgeschiedenis werd vandaag overgedragen aan het Truiense stadsarchief. Het gaat om 30 grote kisten documenten met oude affiches, gespeelde stukken, behaalde onderscheidingen etc.
Het archief werd ook reeds gedigitaliseerd zodat alle Truienaren dit binnenkort kunnen bekijken.

Wil jij meer weten over het Truiense stadsarchief en eens neuzen in de collectie? Dat kan grotendeels online! Neem zeker een kijkje via deze link. Op deze pagina kan je ook de link vinden naar het digitaal archief Pallas.

Meer weten over Pol Stas? Neem zeker een kijkje via deze link.