133 feiten van cybercriminaliteit in regio Sint-Truiden in 2021

In 2021 werden 133 gevallen van onlinemisdrijf geregistreerd bij de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Goed voor een bedrag van € 1.264.350.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat ons leven zich meer online afspeelt. Door het de lockdown en het verplicht thuiswerken, is veel dienstverlening gedigitaliseerd. Helaas hebben ook fraudeurs hun weg gevonden naar het digitale. En ze halen met hun fraude steeds meer geld binnen.

“Het leven speelde zich in 2020 en 2021 grotendeels online af en dat merken we ook in het hoge aantal onlinemisdrijven. De bedragen die de daders proberen buit te maken stijgen jaar na jaar. In 2020 werden 112 feiten aangegeven voor een bedrag van € 773.460. In 2021 waren dat 133 feiten voor een bedrag van € 1.264.350.”

Steve Provost, korpschef

Sensibilisering nodig

Het is belangrijk dat burgers gesensibiliseerd worden over alle (nieuwe) vormen van cybercriminaliteit. Daarom ontwikkelde de politiezone een brochure ” Cybercriminaliteit dichterbij dan je denkt “. Hier staan onder andere preventietips in.

“Wanneer burgers informatie komen vragen aan het onthaal of een klacht neerleggen, krijgen ze zo een brochure mee. Dit om te voorkomen dat ze (nog eens) slachtoffer worden. De brochure is ook online terug te vinden op de website Cybercriminaliteit | Lokale Politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken. Je woning beveiligen tegen inbrekers vindt iedereen vanzelfsprekend. Dit zou ook zo moeten zijn voor je digitale wereld. De manier waarop je op het internet surft, contacten onderhoudt met je bank, de overheid of een potentiële partner moet gepaard gaan met een zekere voorzichtigheid.”

Veerle Heeren, burgemeester Sint-Truiden

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!