De Truiense versie van Debattle, georganiseerd door de Jeugdraad, vond plaats op 28 september in de Academiezaal van Sint-Truiden. Het debat was zeer gestructureerd, maar duurde lang. Het opvallendste punt van de avond was een tussenkomst van Günther Dauw, lijsttrekker van N-VA, die beweerde dat er twee voorakkoorden zijn.
De Truiense versie van Debattle wilde jongerenthema’s in het politieke debat gooien, met lokale kopstukken en jongeren/andere kandidaten op hun lijst. In het twee uur durende debat kregen de jongere kandidaten en de kopstukken stellingen voorgelegd, en konden ze debatteren over thema’s die jongeren aangaan, zoals veiligheid, de drugsproblematiek in onze stad, groen in de binnenstad, en mentale gezondheid. Zo werd enkele keren herhaald door verschillende politieke partijen waaronder Vooruit dat er één aanspreekpunt moet komen voor jongeren waar zij met al hun vragen terecht kunnen. Een plek waar de grenzen tussen een overkophuis, jeugdhuis, JAC etc vervagen en de Truiense jongeren gewoon kunnen zijn wie ze zijn.
Toch konden de kopstukken de aanwezige jongeren in het publiek maar weinig overtuigen, omdat ze, volgens enkele jongeren in het publiek, snel vervielen in discussies die jongeren weinig interessant vonden. Bijvoorbeeld de discussie dat op de Grote Markt geen bomen meer aangeplant kunnen worden, omdat dit de nutsvoorzieningen in de grond zou verstoren. Bij de heraanleg van de Truiense Grote Markt zijn de oude bomen verwijderd en werden er nieuwe nutsvoorzieningen gelegd. Deze zorgen er nu voor dat een beplanting van de Grote Markt met groen moeilijk zou zijn.
Een toeschouwer beschreef het debat als volgt:
Het feit dat N-VA, bij monde van Günther Dauw, de vele dromen en beloftes van de aanwezige politici even nuanceerde door te verwijzen naar de slechte staat van de Truiense stadskas, bracht de discussie snel tot stilstand. Want ja, er is toch geen geld.
Stad Sint-Truiden lijkt de komende jaren dus geen budget te hebben voor meer activiteiten op de Grote Markt met headliners die interessant zijn voor jong en oud, zoals Average Rob en Omdat Het Kan Soundsystem.
De Truiense Debattle was een sterke poging van de organisatie om het Truiense politieke debat wat te focussen en over de inhoud te laten gaan. Maar vooral ook over de toekomst en de dromen die Truiense jongeren hebben voor onze stad. Hierin zijn ze alvast geslaagd.
En plots waren er twee voorakkoorden
Een onopvallend moment ontstond toen een ja/nee-stelling werd gelanceerd over voorakkoorden. Open VLD en Vooruit, die zogenaamd in een voorakkoord zouden zitten, antwoordden beiden ‘nee’. Günther Dauw van N-VA reageerde opvallend genoeg met ‘ja’.
Toen we Dauw hierover aanvankelijk aanspraken, wilde hij geen verdere informatie geven. Vandaag was hij echter wel bereid zijn vermoedens te delen. Dauw benadrukt dat hij en zijn partij geen voorakkoord hebben met iemand, maar dat er duidelijk enkele partijen zijn die toenadering tot elkaar zoeken.
Open VLD en Vooruit steken niet onder stoelen of banken dat ze elkaars bevoorrechte partners zijn voor een meerderheid. Maar ik merk de laatste tijd ook veel toenadering tussen WOW en CD&V.
Günther Dauw, lijsttrekker N-VA Sint-Truiden
Lijsttrekker Marijn Ghys van WOW Sint-Truiden ontkende na de uitspraken van Dauw snel dat er een akkoord is.
WOW Sint-Truiden is principieel tegen voorakkoorden en we hebben er dus geen. Maar als drie partijen de vlucht vooruit kiezen met een voorakkoord, zijn degenen die uitgesloten worden altijd een beetje natuurlijke bondgenoten, zeker?
Marijn Ghys, Lijsttekker WOW Sint-Truiden
Dat Dauw dit statement lanceert hoeft niet te verbazen. WOW Sint-Truiden spreekt zich namelijk sterk uit tegen elke vorm van een voorakkoord en noemt N-VA ook steeds in één adem met Vooruit en Open VLD, ook al is er geen enkel bewijs dat N-VA een voorakkoord heeft getekend. Voor Open VLD en Vooruit zou dat bewijs er wel zijn, al ontkennen beide partijen dat nog steeds hardnekkig.