250 Truiense leerlingen leren de boerenstiel tijdens de ‘STEMmig Boeren Dagen’

Op 19 en 20 mei sturen 10 Truiense basisscholen hun leerlingen uit het vijfde leerjaar opnieuw de boer op. Door een combinatie van leren en beleven ontdekken ze waar het voedsel op hun bord vandaan komt en maken ze kennis met klimaatvriendelijke acties in de land- en tuinbouw.

Anders dan bij de BinnenBijBoerendagen in 2018 en 2019, vraagt het nieuwe aanbod niet alleen aandacht voor het productieproces van voedsel. Met ‘STEMmig Boeren’ richten vzw Plattelandsklassen en het Innovatiesteunpunt van Boerenbond de schijnwerpers nog meer op de wetenschappelijke en technologische context van de land- en tuinbouwsector en vooral op de technieken die in de sector gebruikt worden om klimaatvriendelijk te produceren.

‘De nadruk op de verschillende STEM-disciplines (Science, Technology, Engineering en Mathematics) bevordert specifieke vaardigheden zoals probleemoplossend denken en wakkert de interesse aan in wetenschap en techniek.’

Nina Kvikvinia, schepen flankerend onderwijs

Tijdens deze dag leren de kinderen met al hun zintuigen. Die praktijkbeleving op het tuinbouwbedrijf helpt de leerlingen om wat ze op de schoolbanken hebben geleerd beter te verankeren.

Klimaatvriendelijk en duurzaam

Op donderdag 19 en vrijdag 20 mei opent het tuinbouwbedrijf van Gunther Vanleeuw en Gilian Peuteman in Zepperen opnieuw de deuren voor in totaal 252 leerlingen. Land- en tuinbouwers schotelen de kinderen interessante weetjes voor over akkerbouw, rundvee, kippen, varkens, schapen, bijen, appels, peren, kersen, aardbeien en landbouwmachines. Zo maken ze op een toegankelijke manier kennis met hoe het eraan toegaat in een land- of tuinbouwbedrijf. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de klimaatvriendelijke initiatieven die in de sector worden gerealiseerd.

‘Zonder onze land- en tuinbouwers kunnen we dat doel onmogelijk bereiken. Door gebruik te maken van principes uit de biolandbouw en korteketeninitiatieven zoals plattelandswinkels, spannen zij zich dagelijks in voor duurzamere voedselproductie en -consumptie. Met ‘STEMmig boeren’ tonen we de jongeren hoe mooi én waardevol de boerenstiel wel is. Bedoeling is om hen uiteindelijk aan te zetten om vooral te kiezen voor lokale producten. En wie weet, groeit er wel de interesse om boer of boerin te worden.’

Hilde Vautmans, schepen van landbouw en fruitteelt

De ‘STEMmig Boeren Dag’ is als concept ontwikkeld binnen het project ‘STEMmig Boeren’ van LEADER Haspengouw. Plattelandsklassen werkte samen met het Innovatie Steunpunt van Boerenbond het project uit en zorgde voor het educatieve materiaal.

Instagram