Meer dan 500 schaatsers op één dag. Sint-Truiden kijkt terug op succesvol eindejaarsweekend

Partners

Afgelopen weekend was het op de koppen lopen in de Truiense binnenstad. Niet alleen was het het eerste weekend dat de kerstchalets open waren, maar ook de speciale extra Haspengouw Markt, zorgden voor extra volk in onze binnenstad.

De eindejaarsperiode is volledig losgebarsten in onze Trudostad. Niet alleen was het het eerste weekend dat de kerstchalets op de Grote Markt open waren, maar er was ook een speciale editie van de Haspengouwmarkt op zondag. Zoals altijd voorzag Shop & the City Sint-Truiden ook extra animatie tijdens de koopzondag. Zo konden kinderen knuffelen met een ‘ijsbeer’ en een babbeltje slaan met een ijskoningin.

Al 4000 bezoekers voor de schaatsbaan

De grote trekpleister van Sint-Truiden tijdens deze kerstperiode is ongetwijfeld de schaatsbaan in de Minderbroederskerk. De schaatsbaan trekt, door zijn unieke locatie, niet alleen bezoekers van in en rond onze stad maar zelfs bezoekers van regio Brugge, Brussel en Antwerpen.

“We hebben dit weekend de kaap van 4000 bezoekers bereikt aan onze schaatsbaan. Zondag was een absolute recorddag met meer dan 500 schaatsers op één dag.”

Bram Deltour, Shop & the City Sint-Truiden

Ook de kerstchalets op de Grote Markt trokken veel bezoekers. Op de openingsdag was het over de koppen lopen en op zaterdag zorgde standhouder Maison S voor extra entertainment met drag queens in een kerstjasje. De chalets vormen een kleine kerstmarkt die een verbinding vormen tussen het kerstbomendoolhof op de Groenmarkt, de winkels in de Luikerstraat en de Minderbroederskerk met de schaatsbaan.
Tussen de chalets vinden we niet alleen standjes om jenever te drinken, maar ook chalets waar je spullen kan kopen tvv het goede doel, zoals het Truiense dierenasiel en winterproof kersttextiel van onder andere de Truiense winkel La Vie en Rose. De chalets worden bijna uitsluitend gevuld door Truiense verenigingen en middenstanders. Iets waar schepen van Citymarketing en lokale handel Hilde Vautmans enorm fier op is.

“Ik ben een fiere schepen van lokale handel. De kerstchalets zijn voor het grootste deel opgevuld door lokale middenstanders en verenigingen. Ook de winkelstraten kregen een extra boost door ons project waarmee we lege etalages laten opvullen voor andere handelaren uit het centrum. Op deze manier vergroten de handelaren de visibiliteit van hun winkel, wordt onze winkelstraat mooi opgevuld en creëren we interesse in de lege panden. Maar de kers op de taart is toch onze ecologische schaatsbaan in de Minderbroederskerk. Die heeft onze stad echt op de kaart gezet.”

Hilde Vautmans, schepen lokale handel en citymarketing

Ook op het Sint-Martenplein werd een evenement georganiseerd. Jerome Fontaine en Jonas Schroyen nodigden lokale DJ’s uit om een ware Jingle’bar te maken.
Het Sint-Martenplein heeft op een jaar tijd zijn positie als nieuw belevingsplein in onze stad versterkt. Niet alleen wordt het plein opgevuld door verschillende (straffe en jonge) handelaren, maar het afgelopen jaar wordt het plein ook vaker ingevuld met terrassen en beleving waardoor de Stapelstraat als winkelstraat ook meer impulsen krijgt.

Uitbreiding van de kerstmarkt

Vorig jaar kwam er veel kritiek op het feit dat de kerstsfeer zich vooral rond de Groenmarkt concentreerde. Burgemeester Kempeneers meldde toen dat ze weer richting een echte kerstmarkt wou evolueren. Echter komen er ook nu veel reacties tegen de chalets. Het zouden er te weinig zijn en ze richten zich teveel op voeding. Verschillende (oudere) mensen en politieke kandidaten op sociale media klagen en spreken met heimwee naar de tijd dat heel de Grote Markt vol kerstchalets stond. Thans ondervond het bestuur onder Vandenhove toen klachten over overlast, het feit dat de parkeerplaatsen op de Grote Markt tijdens het drukste shioppingsmoment van het jaar wegvielen en het feit dat de chalets oneerlijke concurrentie zouden zijn tov de aanwezige horeca.
Burgemeester Kempeneers hoopt echter dat naar volgend jaar toe de markt kan uitgebreid worden.

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief