54 ha extra natuurgebied in Sint-Truiden

Hoogbezoek vandaag aan de Volmolenweg in Sint-Truiden. Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir bracht samen met vertegenwoordiging van het Agentschap Natuur en Bos een bezoek aan onze stad. Het Agentschap kocht namelijk namelijk 54 ha bos op aan het Volmolengebied. Dit wordt een groene zone nabij het stadscentrum.

Het grondgebied was tot voor kort eigendom van een privé-eigenaar. Deze besloot de gronden te verkopen. Het Agentschap en de minister willen het domein zo groen mogelijk maken. Momenteel is het vooral nat grasland. Door aanplanting van verschillende soorten bomen de komende drie jaar hoopt het Agentschap de biodiversiteit te vergroten.

“Sint-Truiden is in heel Vlaanderen gekend als de fruitstreek bij uitstek. Hart van Haspengouw is bovendien nog steeds kanshebber op de titel van Landschapspark. Haar imago willen we dan ook maximaal uitspelen met prachtige wandellussen tussen de boomgaarden. Natuur- en fruitliefhebbers zullen hier vanaf het voorjaar van 2023 hun hart kunnen ophalen wanneer de bomen in bloei staan. Er komen ook een aantal vrij toegankelijke zones en er wordt nagedacht over een hondenzone.”

Zuhal Demir, Vlaams Minister Natuur

Recreatieve zone

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat onze groene locaties niet alleen een pluspunt zijn voor toeristen die Sint-Truiden bezoeken. Kijk maar naar het succes van de Fruitvallei en de vele wandelroutes die de Truiense diensten uitstippelen. Een groene zone dichtbij het stadscentrum is dus een grote meerwaarde.

“Het komt niet vaak voor dat je als kersverse schepen de minister mag verwelkomen met het nieuws van 54 ha bijkomend natuurgebied in je stad. Samen met Natuur en Bos gaan we ons de komende jaren dan ook volop inzetten op het ontwikkelen van meer publiek toegankelijk groen, inclusief vochtig grasland. Een win-win voor mens en natuur.” 

Nina Kvikvinia, schepen Natuur en Leefmilieu

Bekijk hier de reportage van TVL:

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!