54ste carnavalseizoen van start gegaan! Nieuwe stadsprinsen bekend

Vandaag werd officieel om 19.11 uur de aftrap gegeven voor het 54ste carnavalseizoen. Dit jaar komt de Orde van de Commeduur met heel wat nieuwigheden zoals een app en een vrouwenzitting. Maar ook de nieuwe stadsprinsen werden verkozen: Stadsprins Peter II en Stadsprinses Anja I vormen een prinselijk paar en worden bijgestaan door Jeugdprinses Levina I.

Vandaag (de elfde van de elfde) werd het 54ste carnavalsseizoen op gang getrapt met het traditionele ontsteken van de elf Latsjanen op de Groenmarkt. Het aansteken van deze traditionele lantaarn is de eerste stap richting de 77ste Verloare Moondag in februari wanneer in Sint-Truiden de carnavalsstoet door de straten zal rijden. Deze dag trekt tot 20.000 bezoekers en haalt carnavalsgroepen van over heel België naar onze stad.

Ook dit jaar heeft de Orde een goedgevulde agenda voor alle carnavalisten en sympathisanten. Zo is er weer een feest voor mindervaliden maar ook een Vrouliezitting. Een evenement waar alleen vrouwelijke carnavalisten uit de bol gaan.
Om deze evenementen overzichtelijk te houden kan je vanaf dit weekend een app downloaden. In de app Sintruin Alaaf kan je niet alleen nieuws vinden over de Orde maar kan je ook een handig overzicht van alle activiteiten vinden.
Je kan de app hier vinden in de Apple app store voor iPhone of zoek op ‘Sintruin Alaaf’ in de Google Play Store voor Android.

Het overzicht van de evenementen kan je ook vinden op de sociale media van de Orde van de Commeduur of op hun website.

Prinselijk paar

Dit jaar koos de Orde van de Commeduur niet, zoals traditioneel vaak gebeurd, voor een stadsprins maar voor een prinselijk koppel. Het koppel Stadsprins Peter II en Stadsprinses Anja I nemen het samen met Jeugsprinses Levina I over van Jeugsprinses Lore I en Stadsprins Steve.

© Hilde Vautmans

Staande ovatie voor Opper Jo Sneyers

Tijdens de acadekomische zitting werd Opper Jo Sneyers bedankt voor zijn jarenlange inzet voor het carnaval. Jo moest afstand nemen van zijn titel van opper wegens gezondheidsproblemen. Hij werd opgevolgd door Ronny Koppen.
Jo Sneyers ontving een staande ovatie van alle carnavalisten in de academiezaal en van de aanwezige leden van het Truiense stadsbestuur. Jo Sneyers had de leiding van de organisatie tijdens de coronaperiode en zorgde er mede voor dat het carnaval in onze stad kon blijven bestaan.

“De start van dit carnavalsseizoen brengt eveneens een nieuwe wind binnen de Koninklijke Orde van de Commeduur, want na zes seizoenen als Opper geeft Jo Sneyers de staf door aan Ronny Koppen. Jo loodste zijn Raad van Elf doorheen moeilijke coronajaren en met echt creatieve en originele ideeën zorgde hij ervoor dat de carnavalsbeleving in onze stad bleef. Jo was een echte (t)Opper. Nu hij een stapje terug zet, willen we Jo oprecht bedanken voor zijn jarenlange inzet en we wensen Ronny heel veel succes met zijn nieuwe mooie taak als Opper. We zijn klaar voor een geweldig carnavalsseizoen, het wordt een editie om nooit te vergeten!”

Hilde Vautmans, schepen van Carnaval
© Stad Sint-Truiden

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!