54ste carnavalseizoen van start gegaan! Nieuwe stadsprinsen bekend

Partners

Vandaag werd officieel om 19.11 uur de aftrap gegeven voor het 54ste carnavalseizoen. Dit jaar komt de Orde van de Commeduur met heel wat nieuwigheden zoals een app en een vrouwenzitting. Maar ook de nieuwe stadsprinsen werden verkozen: Stadsprins Peter II en Stadsprinses Anja I vormen een prinselijk paar en worden bijgestaan door Jeugdprinses Levina I.

Vandaag (de elfde van de elfde) werd het 54ste carnavalsseizoen op gang getrapt met het traditionele ontsteken van de elf Latsjanen op de Groenmarkt. Het aansteken van deze traditionele lantaarn is de eerste stap richting de 77ste Verloare Moondag in februari wanneer in Sint-Truiden de carnavalsstoet door de straten zal rijden. Deze dag trekt tot 20.000 bezoekers en haalt carnavalsgroepen van over heel België naar onze stad.

Ook dit jaar heeft de Orde een goedgevulde agenda voor alle carnavalisten en sympathisanten. Zo is er weer een feest voor mindervaliden maar ook een Vrouliezitting. Een evenement waar alleen vrouwelijke carnavalisten uit de bol gaan.
Om deze evenementen overzichtelijk te houden kan je vanaf dit weekend een app downloaden. In de app Sintruin Alaaf kan je niet alleen nieuws vinden over de Orde maar kan je ook een handig overzicht van alle activiteiten vinden.
Je kan de app hier vinden in de Apple app store voor iPhone of zoek op ‘Sintruin Alaaf’ in de Google Play Store voor Android.

Het overzicht van de evenementen kan je ook vinden op de sociale media van de Orde van de Commeduur of op hun website.

Prinselijk paar

Dit jaar koos de Orde van de Commeduur niet, zoals traditioneel vaak gebeurd, voor een stadsprins maar voor een prinselijk koppel. Het koppel Stadsprins Peter II en Stadsprinses Anja I nemen het samen met Jeugsprinses Levina I over van Jeugsprinses Lore I en Stadsprins Steve.

© Hilde Vautmans

Staande ovatie voor Opper Jo Sneyers

Tijdens de acadekomische zitting werd Opper Jo Sneyers bedankt voor zijn jarenlange inzet voor het carnaval. Jo moest afstand nemen van zijn titel van opper wegens gezondheidsproblemen. Hij werd opgevolgd door Ronny Koppen.
Jo Sneyers ontving een staande ovatie van alle carnavalisten in de academiezaal en van de aanwezige leden van het Truiense stadsbestuur. Jo Sneyers had de leiding van de organisatie tijdens de coronaperiode en zorgde er mede voor dat het carnaval in onze stad kon blijven bestaan.

“De start van dit carnavalsseizoen brengt eveneens een nieuwe wind binnen de Koninklijke Orde van de Commeduur, want na zes seizoenen als Opper geeft Jo Sneyers de staf door aan Ronny Koppen. Jo loodste zijn Raad van Elf doorheen moeilijke coronajaren en met echt creatieve en originele ideeën zorgde hij ervoor dat de carnavalsbeleving in onze stad bleef. Jo was een echte (t)Opper. Nu hij een stapje terug zet, willen we Jo oprecht bedanken voor zijn jarenlange inzet en we wensen Ronny heel veel succes met zijn nieuwe mooie taak als Opper. We zijn klaar voor een geweldig carnavalsseizoen, het wordt een editie om nooit te vergeten!”

Hilde Vautmans, schepen van Carnaval
© Stad Sint-Truiden

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief