70ste buurtcomité krijgt speciale attentie

In de Gazo kwamen op donderdag 24 maart meer dan 275 leden van buurtcomités en initiatiefnemers van buurtactiviteiten samen om ideeën en ervaringen uit te wisselen. De infoavond was meteen ook het startschot om het buurtverenigingsleven terug op gang te trekken. 

Gisteren konden meer dan 275 leden actief in de Truiense buurtcomités ideeën uitwisselen en kennismaken op een infoavond over de Truiense buurtwerking. Het 70ste comité kreeg een ludiek cadeau.
Op 6 jaar tijd is de buurtwerking van onze stad dan ook enorm gegroeid, dit oa door de aanstelling van Dirk Benaets die zich volop smeet in de uitdaging. De comités waren in het begin met 17 en zijn nu dus met 70 verspreid over heel het Truiense grondgebied. Sommigen van hen nemen één straat in het centrum voor hun rekening, anderen bijna een heel dorp.
Met een buurtcomité nemen inwoners van die buurt of dat dorp zelf initiatief om het wonen daar aangenamer te maken. Dat kan gaan van de buurt versieren met uniforme kerstversiering in de eindejaarsperiode tot echte activiteiten zoals een buurtcafé. Voor deze initiatieven kunnen de groepen rekenen op ondersteuning en financiën van de dienst buurtwerking.

Actieve comités

Zowel voormalig schepen van buurtwerking Jurgen Reniers en huidig schepen Stijn Vanoirbeek, zijn vol lof over de buurtcomités en de werking van de dienst buurtwerking.

‘Tijdens de voorbije twee jaar zaten onze buurtcomités niet stil: veel van hen werkten mee aan de voordeurbezoekjes waarbij meer dan 2500 ouderen op een veilige manier bezocht werden om te polsen naar hun welzijn. Anderen volgden dit voorbeeld en bezochten hun buren bij Kerstmis, Nieuwjaar of Pasen met een kleine attentie aan huis. Nog anderen maakten al plannen voor wanneer er opnieuw meer mogelijk zou zijn. Zo werden er naast de twee bestaande buurtrestaurants in Zepperen en Gelinden twee nieuwe buurtrestaurants voorbereid in Velm en Brustem. Vanaf 28 maart kan je tweewekelijks terecht in Velm en vanaf 7 april zal het buurtrestaurant in Brustem eens per maand de deuren openen.’

Mensen die willen weten of er in hun buurt een Buurtcomité actief is, vragen hebben over hoe ze in hun buurt iets kunnen opstarten, of meer informatie wensen over de buurtrestaurants, kunnen contact opnemen met coördinator Buurtwerking Dirk Benaets op 0492 15 68 87 of via buurtwerking@sint-truiden.be. Meer informatie over de buurtrestaurants vind je ook op https://www.sint-truiden.be/den-teluur-0.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!