Analyse: Het verkiezingsprogramma van WOW Sint-Truiden doorgelicht

Partners

13 oktober komt steeds dichterbij. Hoog tijd dus om naar de inhoud te kijken. Sintruin Begot leest voor jullie alle verkiezingsprogramma’s door en geeft een overzicht. Vandaag bespreken we het programma van WOW Sint-Truiden.

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur duikt Sintruin Begot in de programma’s van de verschillende politieke partijen van Sint-Truiden. Bij het lezen van de programma’s pikken wij de meest opvallende punten eruit. Zo goed als elke partij in onze stad streeft namelijk naar financiële stabiliteit, politieke integriteit, betaalbaar wonen, etc. Daarom pikken wij de punten uit de programma’s die het meeste opvallen en die momenteel het meest aan de identiteit van elke partij plakken.

We besteden ook altijd aandacht aan het financiële aspect, aangezien dit, zowel volgens experten als onze redactie, de ontwikkeling van onze stad en de mogelijkheden in de komende jaren sterk zal beïnvloeden.

WOW Sint-Truiden

WOW is een burgerbeweging die vorig jaar werd opgericht. De naam staat voor Welvaart, Optimisme en Welzijn, maar ze zijn vooral bekend in het straatbeeld door hun sterke marketing met een opvallend logo op een roze achtergrond. Inhoudelijk kwam de partij pas laat tot haar recht, mede doordat ze zich, door de toetreding van een gevestigd gemeenteraadslid, Peter Van Dam, moeilijk op het politieke spectrum kon positioneren.

Focus

De partij ontstond vanuit een behoefte aan politieke vernieuwing. Het is dan ook niet verrassend dat WOW dit bovenaan hun lijst van focuspunten plaatst. Ze willen zich hiervoor inzetten op de volgende punten:

  • Burgemeester, schepen of gemeenteraadsvoorzitter is een engagement voor 6 jaar, zodat expertise kan worden opgebouwd.
  • De gemeenteraad moet haar vertegenwoordigings- en controlefunctie maximaal kunnen uitoefenen. Het college dient transparant te zijn ten opzichte van de gemeenteraad. Regelmatig wordt een evaluatie en bijsturing van het meerjarenplan (beheers- en beleidscyclus) geagendeerd.
  • Gemeenteraadscommissies worden geleid door de verantwoordelijke schepen, die op dat moment het beleid uitlegt en verantwoordt.
  • Het gevoerde beleid is wetenschappelijk onderbouwd. Hiervoor steunen ze onder andere op de expertise van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Deze punten komen letterlijk uit het programma van WOW.

Het moet gezegd worden dat enkele van de punten die WOW aanhaalt, zoals een regelmatige evaluatie van het meerjarenplan, onder normale omstandigheden al gebeuren. Ook het voorzitten van raadscommissies gebeurt doorgaans door de voorzitter van de gemeenteraad, de topambtenaar van de betrokken dienst en de verantwoordelijke schepen. Belangrijk in wat ze vragen is de focus op een engagement van 6 jaar voor de sleutelposities in het gemeentebestuur. De afgelopen legislatuur was er continue een stoelendans bezig onder schepenen, gemeenteraadsleden en zeker als het aankwam op de burgemeester.

Financieel beleid

Het financiële beleid is ook een van de speerpunten van WOW. Opvallend is hun voorstel om niet alleen een toeristenbelasting in te voeren, maar ook om een staatsbon op gemeentelijk niveau te lanceren (gemeentebon). In principe kan een gemeente zo’n initiatief nemen. De gemeente Etterbeek deed dit eerder dit jaar al voor de bouw van een passiefgebouw voor een gemeentelijke kinderopvang. Opvallend was dat ook mensen die buiten de gemeente woonden, konden investeren in de bon, zij het tegen een lagere rente.

De vraag blijft echter of Stad Sint-Truiden over voldoende financiële middelen beschikt om op korte of middellange termijn het geld aan de investeerders terug te betalen indien zo’n project wordt opgestart.

Andere opvallende punten

WOW is voorstander van een leegstandstaks, maar voorziet ook meteen een achterpoortje. Eigenaars van handelspanden die toestaan dat hun pand (tijdelijk) wordt gevuld met een leuk initiatief, kunnen de taks ontlopen.
De partij erkent ook de problematiek van dak- en thuislozen in onze stad en wil opvang en begeleiding voor hen realiseren in Sint-Truiden zelf.
WOW wil daarnaast het evenementenleven van onze stad nieuw leven inblazen door een raad van vrijwillige coaches uit de sector aan te stellen om startende organisatoren te inspireren en te ondersteunen.

Wil je het volledige programma van WOW lezen om hun standpunten te kennen over andere onderwerpen? Klik dan zeker op deze link. Hier kan je het volledige programma downloaden.

Lees ook

Images de Julie presenteert fototentoonstelling ‘Little by Little’ ten voordele van...

Op 12 en 13 oktober 2024 opent Truiens fotografe Julie Gielen haar hart en lens voor een bijzondere expositie in de Minderbroederskerk. Onder de...

Viktor Verhulst headliner van de Yontec Après-ski

Victor Verhulst is de headliner voor de Yontec Après-ski op 29 december 2024. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Verhulst trok afgelopen zomer nog...
stadskantoor - sint truiden - stad sint truiden - stadsadministratie -stadskantoor - verhuur

Twist in Truiense gemeenteraad over dossier stadkantoor. Meerderheid duwt openbare aanbesteding...

Op de gemeenteraad van 30 september legde de Truiense meerderheid een dossier voor waarmee ze een bestek in de markt konden zetten voor de...

Instagram

Schepen Mieke Claes is Vlaams Parlementslid. 🪧

Het aantreden van de nieuwe Vlaamse regering had ook gevolgen in Sint-Truiden.
Schepen Mieke Claes
Victor Verhulst is headliner van Yontec Après-ski. 🍻

De Yontec Après-ski kondigde vandaag zijn headliner aan: Victor Verhulst. Eerder kondigden ze
De redactie van Sintruin Begot verneemt het overlijden van Maxime Pirard.🖤

Pirard stond in onze stad bekend als een jong, geëngageerd
‘Truiense retraite, op zoek naar uw stem’, is van start gegaan. 🗣

In deze lokale productie gaan de Truiense kopstukken met
32.000 bezoekers voor eerste editie stadsfestival Fruitfest!🍎🍐

Afgelopen weekend kon je in Sint-Truiden de allereerste editie van het stadsfestival Fruitfest beleven.
Vanaf nu in actie, het Truiense Fastteam 3800.⚡️

Deze teams van het stadswerkhuis, zullen doorheen de dorpen en het stadscentrum rijden
Stad Sint-Truiden bekijkt mogelijkheden om stadsadministratie te verhuizen naar de private markt.

Het stadsbestuur gaat een dossier in de markt zetten
Ingrid Kempeneers wil dan toch geen samenwerking met Vlaams Belang. Dat zegt ze in een rechtzetting na enkele artikels die 3800 effectieve deelnemers en heel wat supporters! 🏃🏃‍♀️

Ook dit jaar was de Monumentenrun een succes! Was jij erbij?

Beelden: sociale media

Advertentie

Nieuwsbrief