Twist in Truiense gemeenteraad over dossier stadkantoor. Meerderheid duwt openbare aanbesteding erdoor ondanks commentaar oppositie

Partners

Op de gemeenteraad van 30 september legde de Truiense meerderheid een dossier voor waarmee ze een bestek in de markt konden zetten voor de zoektocht naar kantoren op de privémarkt. Het dossier werd met hoogdringendheid op de gemeenteraad gezet omdat uit een rapport van een architectenbureau bleek dat het huidige administratief centrum niet meer geschikt was voor gebruik. Volgens oppositiepartij Vooruit is het gebouw echter een tikkende tijdbom.

Begin september kondigde Stad Sint-Truiden aan dat ze een dossier in de markt zouden zetten voor de zoektocht naar kantoren. Het huidige administratief centrum kreeg namelijk een slecht rapport van een externe architect. Om de veiligheid en het welzijn van de werknemers in het administratief centrum (AC) te garanderen, wilde het stadsbestuur zo snel mogelijk op zoek naar een nieuw onderkomen voor hen op de privémarkt. Het stadsbestuur gaf aan dat ze zelf alle andere opties voor een nieuw stadskantoor hadden onderzocht: van het vermarkten van de huidige site tot een verhuis naar de Minderbroederssite. Maar door technische problemen en de hoge renovatiekosten bleken deze opties niet haalbaar.

Extreem brandgevaar

Dat de nood aan een nieuw onderkomen voor het personeel hoog is, blijkt uit het verslag van de architect dat Vooruit naar de pers rondstuurde. Foutieve bekabeling en ventilatiesystemen die onvoldoende functioneren, leiden ertoe dat het administratief centrum volgens het rapport in acuut gevaar verkeert inzake brandveiligheid.

De conclusies zijn wraakroepend. Het administratief centrum stevent af op een ramp die tientallen doden kan veroorzaken. De onwaarschijnlijk schrijnende staat van ons stadskantoor is het gevolg van jarenlange verwaarlozing en een gebrek aan besluitvaardigheid. Hoewel het stadsbestuur al jarenlang op de hoogte was van de problemen, werden er enkel plannen gesmeed, maar werd er niets ondernomen. Prioriteiten lagen elders en nu is het geld op.

Gert Stas, Vooruit

Vooruit hekelt bovendien het feit dat het stadsbestuur de afgelopen jaren verschillende mogelijkheden heeft onderzocht om het administratief centrum te verhuizen, maar dat er nooit een plan tot uitvoering is gekomen. De Minderbroederssite werd volgens hen voor een veel te duur bedrag in erfpacht genomen, zo’n 67.000 euro per jaar, met als doel de stadsadministratie naar deze site te verhuizen. Dit plan kon echter niet doorgaan vanwege het torenhoge kostenplaatje. Het moet gezegd worden dat Vooruit in 2018, toen de erfpacht werd afgesloten, positief meestemde in de gemeenteraad.

Verder werd volgens de oppositie in 2021 een team samengesteld om de renovatie van het huidige stadskantoor te bekijken. Maar ook dit dossier doofde uit vanwege de kosten. De oppositiepartij verwijt de meerderheid ervan het dossier steeds voor zich uit te hebben geschoven.

Vooruit wilde tevens dat het bestuur naar het eigen patrimonium keek, zoals de gebouwen van het Oud Atheneum, de GAZO en de Minderbroederssite, om het personeel in onder te brengen. Het kostenplaatje voor de huur van kantoren op de privémarkt, zo’n 900.000 euro voor 36 maanden, is volgens hen immers te hoog.

Warm en koud tegelijk

Midden september communiceerde het Truiense bestuur over het feit dat er verschillende opties inzake het stadskantoor waren bekeken. De vermarkting van de site was een optie die moeilijk op korte termijn kon worden uitgevoerd omdat de gebouwen van het vredegerecht onder de Regie der Gebouwen vallen. Ook andere locaties, zoals de Minderbroederssite en het Oud Atheneum, bleken geen goede opties te zijn. De Minderbroederssite voldoet niet aan de noden van het personeel en het Oud Atheneum verkeert in een slechte staat. De acute nood om het stadspersoneel nu een ander onderkomen te bieden, zorgt ervoor dat het bestuur nu naar de privémarkt kijkt.

In de Truiense gemeenteraad volgde een hevige discussie over het dossier. Vooruit en andere oppositieleden wilden het dossier uitstellen, omdat onder andere raadslid Nijssens enkele technische aspecten aanhaalde inzake de aanbesteding. De technische aspecten werden toegevoegd via amendement, maar de oppositie onthield zich van het dossier. Schepen Günther Dauw reageerde achteraf met ongeloof aan onze redactie.

De oppositie blaast warm en koud tegelijk in dit dossier. Aan de ene kant halen ze aspecten van het onderzoek aan waaruit blijkt dat het personeel dringend een ander onderkomen moet krijgen. Aan de andere kant willen ze het dossier uitstellen. Ze verwijten ons niet te handelen, terwijl we alle mogelijke opties hebben bekeken. Ik kan alleen maar concluderen dat het nooit goed is wat we doen. Wij zetten in dit dossier verder voor het welzijn van het stadspersoneel.

GÜnther Dauw, scheoen N-VA

Ook burgemeester Kempeneers duwde het dossier door de gemeenteraad.

Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen voor het personeel en daarom geen uitstel op de gemeenteraad!

Ingrid Kempeneers, burgemeester

De laatste gemeenteraad voor de verkiezingen was een illustratie van het spel tussen oppositie en meerderheid dat al 6 jaar aan de gang is.
Raadslid Peter Van Dam eindigde op een hoopvolle toon en bedankte de stadsdiensten en verkozenen voor de samenwerking. Hij koestert de hoop dat iedereen met elkaar blijft spreken en vooral dat iedereen naar elkaar blijft luisteren. Hopelijk was het feit dat een oppositieraadslid wees op het feit dat het niet de laatste gemeenteraad van het jaar was, geen voorbode van de volgende 6 jaar.

Lees ook

Images de Julie presenteert fototentoonstelling ‘Little by Little’ ten voordele van...

Op 12 en 13 oktober 2024 opent Truiens fotografe Julie Gielen haar hart en lens voor een bijzondere expositie in de Minderbroederskerk. Onder de...

Viktor Verhulst headliner van de Yontec Après-ski

Victor Verhulst is de headliner voor de Yontec Après-ski op 29 december 2024. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Verhulst trok afgelopen zomer nog...
programma - open vld sint truiden - gemeenteraadsverkiezingen - sinttruidenkiest24 - sintruin begot

Analyse: Het verkiezingsprogramma van Open VLD doorgelicht

13 oktober komt steeds dichterbij. Hoog tijd dus om naar de inhoud te kijken. Sintruin Begot leest voor jullie alle verkiezingsprogramma’s door en geeft...

Instagram

Victor Verhulst is headliner van Yontec Après-ski. 🍻

De Yontec Après-ski kondigde vandaag zijn headliner aan: Victor Verhulst. Eerder kondigden ze
De redactie van Sintruin Begot verneemt het overlijden van Maxime Pirard.🖤

Pirard stond in onze stad bekend als een jong, geëngageerd
‘Truiense retraite, op zoek naar uw stem’, is van start gegaan. 🗣

In deze lokale productie gaan de Truiense kopstukken met
32.000 bezoekers voor eerste editie stadsfestival Fruitfest!🍎🍐

Afgelopen weekend kon je in Sint-Truiden de allereerste editie van het stadsfestival Fruitfest beleven.
Vanaf nu in actie, het Truiense Fastteam 3800.⚡️

Deze teams van het stadswerkhuis, zullen doorheen de dorpen en het stadscentrum rijden
Stad Sint-Truiden bekijkt mogelijkheden om stadsadministratie te verhuizen naar de private markt.

Het stadsbestuur gaat een dossier in de markt zetten
Ingrid Kempeneers wil dan toch geen samenwerking met Vlaams Belang. Dat zegt ze in een rechtzetting na enkele artikels die 3800 effectieve deelnemers en heel wat supporters! 🏃🏃‍♀️

Ook dit jaar was de Monumentenrun een succes! Was jij erbij?

Beelden: sociale media
{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief