Op de gemeenteraad van 30 september legde de Truiense meerderheid een dossier voor waarmee ze een bestek in de markt konden zetten voor de zoektocht naar kantoren op de privémarkt. Het dossier werd met hoogdringendheid op de gemeenteraad gezet omdat uit een rapport van een architectenbureau bleek dat het huidige administratief centrum niet meer geschikt was voor gebruik. Volgens oppositiepartij Vooruit is het gebouw echter een tikkende tijdbom.
Begin september kondigde Stad Sint-Truiden aan dat ze een dossier in de markt zouden zetten voor de zoektocht naar kantoren. Het huidige administratief centrum kreeg namelijk een slecht rapport van een externe architect. Om de veiligheid en het welzijn van de werknemers in het administratief centrum (AC) te garanderen, wilde het stadsbestuur zo snel mogelijk op zoek naar een nieuw onderkomen voor hen op de privémarkt. Het stadsbestuur gaf aan dat ze zelf alle andere opties voor een nieuw stadskantoor hadden onderzocht: van het vermarkten van de huidige site tot een verhuis naar de Minderbroederssite. Maar door technische problemen en de hoge renovatiekosten bleken deze opties niet haalbaar.
Extreem brandgevaar
Dat de nood aan een nieuw onderkomen voor het personeel hoog is, blijkt uit het verslag van de architect dat Vooruit naar de pers rondstuurde. Foutieve bekabeling en ventilatiesystemen die onvoldoende functioneren, leiden ertoe dat het administratief centrum volgens het rapport in acuut gevaar verkeert inzake brandveiligheid.
Vooruit hekelt bovendien het feit dat het stadsbestuur de afgelopen jaren verschillende mogelijkheden heeft onderzocht om het administratief centrum te verhuizen, maar dat er nooit een plan tot uitvoering is gekomen. De Minderbroederssite werd volgens hen voor een veel te duur bedrag in erfpacht genomen, zo’n 67.000 euro per jaar, met als doel de stadsadministratie naar deze site te verhuizen. Dit plan kon echter niet doorgaan vanwege het torenhoge kostenplaatje. Het moet gezegd worden dat Vooruit in 2018, toen de erfpacht werd afgesloten, positief meestemde in de gemeenteraad.
Verder werd volgens de oppositie in 2021 een team samengesteld om de renovatie van het huidige stadskantoor te bekijken. Maar ook dit dossier doofde uit vanwege de kosten. De oppositiepartij verwijt de meerderheid ervan het dossier steeds voor zich uit te hebben geschoven.
Vooruit wilde tevens dat het bestuur naar het eigen patrimonium keek, zoals de gebouwen van het Oud Atheneum, de GAZO en de Minderbroederssite, om het personeel in onder te brengen. Het kostenplaatje voor de huur van kantoren op de privémarkt, zo’n 900.000 euro voor 36 maanden, is volgens hen immers te hoog.
Warm en koud tegelijk
Midden september communiceerde het Truiense bestuur over het feit dat er verschillende opties inzake het stadskantoor waren bekeken. De vermarkting van de site was een optie die moeilijk op korte termijn kon worden uitgevoerd omdat de gebouwen van het vredegerecht onder de Regie der Gebouwen vallen. Ook andere locaties, zoals de Minderbroederssite en het Oud Atheneum, bleken geen goede opties te zijn. De Minderbroederssite voldoet niet aan de noden van het personeel en het Oud Atheneum verkeert in een slechte staat. De acute nood om het stadspersoneel nu een ander onderkomen te bieden, zorgt ervoor dat het bestuur nu naar de privémarkt kijkt.
In de Truiense gemeenteraad volgde een hevige discussie over het dossier. Vooruit en andere oppositieleden wilden het dossier uitstellen, omdat onder andere raadslid Nijssens enkele technische aspecten aanhaalde inzake de aanbesteding. De technische aspecten werden toegevoegd via amendement, maar de oppositie onthield zich van het dossier. Schepen Günther Dauw reageerde achteraf met ongeloof aan onze redactie.
Ook burgemeester Kempeneers duwde het dossier door de gemeenteraad.
De laatste gemeenteraad voor de verkiezingen was een illustratie van het spel tussen oppositie en meerderheid dat al 6 jaar aan de gang is.
Raadslid Peter Van Dam eindigde op een hoopvolle toon en bedankte de stadsdiensten en verkozenen voor de samenwerking. Hij koestert de hoop dat iedereen met elkaar blijft spreken en vooral dat iedereen naar elkaar blijft luisteren. Hopelijk was het feit dat een oppositieraadslid wees op het feit dat het niet de laatste gemeenteraad van het jaar was, geen voorbode van de volgende 6 jaar.