Nauwelijks een week voor de gemeenteraadsverkiezingen komt er plots een grote verandering in een van de meest actuele dossiers van deze campagne, namelijk veiligheid. In de aflevering van de ‘Truiense Retraite’ van 4 oktober werd het thema besproken door zeven van de acht politieke kopstukken van onze stad. En wat blijkt: zo goed als alle kopstukken in de aflevering vinden de tamtam rond het thema veiligheid in onze stad overroepen.
Veiligheid is een enorm gemediatiseerd onderwerp in onze stad. Het begon enkele zomers terug toen er klachten kwamen van bewoners van de stationsbuurt. Zij ergerden zich aan mensen die op banken zaten, lawaai maakten en de zone rond de banken vuil achterlieten met overvolle vuilnisbakken. Tijdens deze periode werd deze vorm van overlast en de netheid van de buurt ook gekoppeld aan een gevoel van onveiligheid dat in de stationsbuurt heerste.
Ludwig Vandenhove klaagde de situatie openlijk aan, waarna burgemeester Ingrid Kempeneers op sociale media verscheen met een foto waarop ze enkele jongeren die aan het station rondhingen, terechtwees. En zo werd veiligheid, maar dan vooral het oppervlakkige onveiligheidsgevoel, een verkiezingsthema.
Geen onveilige stad
In verschillende media en op opiniesites werd het idee gecreëerd dat Sint-Truiden een onveilige stad was. Het feit dat kort na de ‘opruimactie’ van de stationsbuurt enkele grote incidenten plaatsvonden zoals de steekpartij in de buurt van de augustuskermis, versterkte dat idee. Maar niets bleek minder waar. De jaarrapporten van de lokale politie schetsten een heel ander beeld van Sint-Truiden: een stad waarin de criminaliteit daalde. Een gegeven dat ook off the record wordt bevestigd door medewerkers van De Lijn en de NMBS. Zij vertelden onze redactie dat alle stationsbuurten problematisch zijn, maar dat de stationsbuurt van Sint-Truiden zeker niet bovenaan de lijst van meest problematische buurten staat.
Om een cijfer mee te geven: In 2023 werden gemiddeld 69 misdrijven per 1000 inwoners vastgesteld in Sint-Truiden. Het Vlaamse gemiddelde is 64. (Bron VRT)
Toch bleven verschillende partijen in onze stad volhouden dat veiligheid het thema van de verkiezingen moest worden. Tot nu dan, want zowel in de DEBATTLE, georganiseerd door de Truiense jeugdraad, als in de Truiense Retraite, een programma van Truineer TV, melden zo goed als alle politieke kopstukken van onze stad dat het thema veiligheid in onze stad overroepen is.
Subjectief onveiligheidsgevoel
Voor de duidelijkheid: niemand van de politici ontkent dat er problemen zijn in onze stad rond overlast, drugs, enzovoort. Maar zij meldden allemaal dat de problemen buitenproportioneel worden voorgesteld. Zo zei Vooruit-lijsttrekker Ludwig Vandenhove het volgende in de Truiense Retraite:
Ook bij N-VA en WOW horen we dezelfde bedenking. Günther Dauw stelt dat er zeker een subjectief onveiligheidsgevoel heerst dat niet door de criminaliteitscijfers wordt ondersteund. Hij stelt dat het veiligheidsthema een thema moet zijn deze verkiezingen maar dat er zeker acutere problemen zijn in onze stad.
Opvallend was ook dat burgemeester Kempeneers, thans een politica die van veiligheid haar kernthema heeft gemaakt deze verkiezingen, toegeeft dat het thema rond een veiligheidsgevoel gaat. Tijdens de voorstelling van haar lijst, nota bene aan het stationsplein, meldde Kempeneers ons al dat de stationsbuurt van Sint-Truiden zeker niet de ergste was, maar dat het werk nog niet gedaan was wat betreft de netheid van de omgeving.
Ook Pascy Monette meldde dat hij opmerkte dat de harde aanpak van de stationsbuurt de problemen alleen maar heeft verplaatst. Mensen die constant rondhingen bij het station zouden volgens hem nu hun weg hebben gevonden naar het Abdijplein. Monette stelt dat hij met het zorgbedrijf op verschillende manieren probeert om mensen op te vangen en uit het straatbeeld te trekken om negatieve patronen te doorbreken.
Marijn Ghys, lijsttrekker van WOW, zei het volgende tijdens het debat in de Truiense Retraite:
Vlaams Belang-thema
Wat leidt nu tot de plotse verschuiving in het debat rond veiligheid in onze stad? Het feit dat Vlaams Belang Sint-Truiden al jaren zowel lokaal als nationaal het onderwerp naar zich toetrekt, heeft er zeker mee te maken. Zo stelde Roosmarijn Beckers in het debat tijdens de retraite dat ze blij was dat de andere partijen hun thema hadden overgenomen.
Beckers stelt ook dat het onveiligheidsgevoel in onze stad reëel is.
Het Vlaams Belang-voorstel, dat ook door andere partijen werd geopperd, om een avondklok in te stellen in het asielcentrum, werd tijdens het debat snel van tafel geveegd. Het is immers geen lokale bevoegdheid. Wat wel duidelijk werd in het debat, is het besef dat je gewoonweg niet kunt scoren met een thema van een andere partij, tenzij je deze groep sterker wilt maken.
Conclusie
Doen alsof er geen problemen zijn in onze stad zou niet correct zijn. Overlast in verschillende vormen, waaronder drugsverslaving, zijn reële problemen. Maar deze groter voorstellen dan ze zijn, is niet alleen intellectueel fout, maar ook deontologisch niet correct tegenover de Truienaar.
Zo goed als alle partijen roepen dan ook op om een geïntegreerde aanpak voor de dag te brengen, waarbij niet alleen meer zichtbaar blauw op straat komt, maar ook mensen met een multiproblematiek de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Je kan de volledige debatten van de Truiense retraite ook beluisteren via Spotify.