13 oktober komt steeds dichterbij. Hoog tijd dus om naar de inhoud te kijken. Sintruin Begot leest voor jullie alle verkiezingsprogramma’s door en geeft een overzicht. Vandaag bespreken we het programma van CD&V Sint-Truiden-Team Ingrid.
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur duikt Sintruin Begot in de programma’s van de verschillende politieke partijen van Sint-Truiden. Bij het lezen van de programma’s pikken wij de meest opvallende punten eruit. Zo goed als elke partij in onze stad streeft namelijk naar financiële stabiliteit, politieke integriteit, betaalbaar wonen, enzovoort. Daarom halen wij de punten uit de programma’s die het meest opvallen en momenteel het sterkst aan de identiteit van elke partij kleven naar voren.
We besteden ook altijd aandacht aan het financiële aspect, aangezien dit, zowel volgens experts als onze redactie, de ontwikkeling van onze stad en de mogelijkheden in de komende jaren sterk zal beïnvloeden.
CD&V Sint-Truiden
De Truiense christendemocraten hebben zware beleidsjaren achter de rug. Niet alleen kwamen ze vaak in het oog van een mediastorm terecht, maar hun rangen werden ook uitgedund door vele schandalen. Het gevolg is een ploeg met veel nieuwe gezichten, maar wel een met een zeer populaire burgemeester in de persoon van Ingrid Kempeneers. Kempeneers laat zich niet snel van haar stuk brengen en liet in debatten zoals deze van de Truiense retraite toch wel blijken dat ze haar dossiers kent.
Tijdens de campagne konden ze inhoudelijk maar moeilijk tot hun recht komen, omdat ze steeds weer in het hoekje van de schandaalpolitiek werden geduwd. Het nieuwe positieve verhaal van CD&V werd bijgevolg ondergesneeuwd door discussies over voorakkoorden. Ook de poging om de schandalen achter zich te laten door de nieuwe naam Team Ingrid aan te meten, lukte niet volledig. Mede doordat ze voormalige kandidaten weer op de lijst namen. Iets waar ze tijdens debatten al meermaals op zijn gewezen, onder andere door N-VA.
Focus
De focus van CD&V Sint-Truiden lag de afgelopen jaren op veiligheid, specifiek op de veiligheid rond de stationsbuurt die ze ‘opkuisten’ door onder andere banken weg te nemen, meer patrouilles te organiseren, etc. Over deze aanpak kregen ze van verschillende beleidspartners en oppositie heel wat kritiek. Open VLD vindt bijvoorbeeld dat het probleem rond hangjongeren etc. zich heeft verplaatst en Ludwig Vandenhove, die eerst zeer hard uithaalde naar de stationsbuurt, krabbelde later terug om de aanpak overdreven te noemen. Hoe het ook zij, CD&V maakte van dit thema hun voornaamste verkiezingspunt.
Qua veiligheid wil CD&V Sint-Truiden het volgende aanpakken:
Verder pleit de Truiense CD&V voor een nultolerantie inzake drugs en willen ze meer controles, bijvoorbeeld op scholen.
Hun standpunt inzake een ‘humane’ avondklok in het Truiense asielcentrum lijken ze niet meer te steunen. Dit bleek ook uit de aflevering van de Truiense retraite waarin het thema veiligheid werd besproken. Asielcentra zijn immers geen lokale bevoegdheid.
Hun standpunt inzake nachtwinkels blijven ze echter wel verdedigen. Burgemeester Kempeneers kwam met het voorstel om het aantal dag- en nachtwinkels te beperken. Volgens CD&V zijn deze winkels aantrekpunten voor mensen die mogelijk overlast zouden kunnen veroorzaken, omdat ze voornamelijk alcohol en tabaksproducten verkopen. Een standpunt dat later ook werd bijgetreden door Pascy Monette in debatten.
Bekijk hieronder het volledige debat rond veiligheid.
Stadsfinanciën
Ook in het programma van CD&V Sint-Truiden vinden we geen specifieke plannen om de stadskas te saneren. Uit alle debatten die naar voren zijn gekomen, kunnen we echter enkele punten filteren.
CD&V is voorstander van een gedifferentieerd kadastraal inkomen. Dit betekent dat de belastingen op eigendom voor de sterkere schouders groter zullen zijn dan voor de zwakkeren. Dit is geen belastingverhoging, maar eerder een verschuiving.
De partij is ook voorstander van een leegstandstaks.
In hun programma vinden we bovendien indicaties dat ze voor grotere projecten, zoals het beheer van ons erfgoed, kijken naar bovenlokale subsidies.
Andere opvallende punten
Het programma van CD&V is uitgebreid als het op cultuur en erfgoed aankomt. Niet alleen willen ze meer inzetten op de bekendheid van de fruitstreek door bekende Truienaren fruitambassadeurs te maken, maar ze willen ook teruggrijpen naar traditionele vieringen. Zo willen ze de oogstfeesten nieuw leven inblazen en deze volledig laten draaien rond de oogst, de fruitteelt en de streekproducten. De partij wil ook een lokaal fruitmuseum waar de geschiedenis van de sector wordt uitgelegd.
De leegstand in onze stad willen ze tegengaan door meer in te zetten op innovatieve invullingen zoals pop-upwinkels, kunsttentoonstellingen, etc. Dit standpunt komt sterk overeen met wat we bij WOW lezen.
Wil je het volledige programma van CD&V Sint-truiden – Team Ingrid lezen om hun standpunten te kennen over andere onderwerpen? Klik dan zeker op deze link. Hier kan je het volledige programma downloaden.