Groot feest bij WOW en Vlaams Belang, stilte bij de rest. Onderhandelingen lijken gestart met Vandenhove aan zet

Partners

Een verrassende wending in Sint-Truiden. Het veel besproken voorakkoord tussen Vooruit – Open VLD en met N-VA als geprefereerde derde partner, haalt geen meerderheid. De voorkeur van Vandenhove voor een paarse coalitie met N-VA kan dus niet. In de avond van 13 oktober was het dan ook doodstil aan de kant van deze partijen. Bij Vlaams Belang en WOW was het ondertussen groot feest.

Je kan in Sint-Truiden bijna spreken van een overwinningsnederlaag. Vooruit is de grootste partij met 20,8% oftewel 8 zetels in de gemeenteraad. Vooruit komt van 10 zetels. Ook CD&V ging achteruit en haalt nu 18,2%, goed voor 7 zetels in de gemeenteraad. Drie zetels dus voor de Truiense christendemocraten. Alhoewel beide partijen dus nog steeds de grootsten zijn in de gemeenteraad, worden ze op de hielen gezeten door Vlaams Belang die uit het niets 7 zetels scoort. Vanuit hun hoofdkwartier in café de Bron weerklonk dus een enorme vreugdekreet.

Onze stoutste dromen spraken over vijf zetels en het werden er 7. Op 17 stemmen na zijn we de tweede politieke fractie in Sint-Truiden, CD&V scoort ietsje beter, maar vanuit het niets hebben we zeven zetels binnen gehaald. Wij zijn de winnaars in Sint-Truiden.

Roosmarijn Beckers, lijsttrekker Vlaams Belang

Ook bij WOW Sint-Truiden was het feest losgebarsten in tennisclub Leopold. Kopstukken Marijn Ghys en Simon Vanrutten hadden zich reeds teruggetrokken voor onderhandelingen maar Yves Gregoor stond onze redactie te woord.

Ons resultaat is een beloning voor het harde werk waar we vanaf dag één in geloofde. Het werk was ook nodig voor Sint-Truiden en de Truienaar heeft ook massaal op ons gestemd. We zijn een heel tevreden ploeg. We zijn met 34 mensen als een team achter onze lijsttrekker Marijn gaan staan waar we een campagne hebben gevoerd met veel positiviteit. We hopen dit te kunnen doortrekken naar een volgende coalitie. Dat positieve verhaal mag eens verteld worden. We moeten terug fier zijn op deze mooie stad. WOW heeft vandaag bewezen dat we die fierheid perfect terug kunnen vinden.

Yves Gregoor, WOW Sint-Truiden

Geen doorbraak van het cordon sanitaire onder Vandenhove

Een ander iets dat de afgelopen weken vaak werd besproken was de kans dat het cordon sanitaire werd verbroken in Sint-Truiden. Vlaams Belang nationaal geloofde er alvast in, want de partij spendeerde maar liefst €14.200 aan online advertenties voor de lokale afdeling. Maar volgens kopvrouw Roosmarijn Beckers zal het cordon in Sint-Truiden niet breken indien Ludwig Vandenhove het initiatiefrecht behoudt.

Vandenhove heeft vaak genoeg duidelijk gemaakt dat hij Vlaams Belang haat. Hij zal dus zeker niet met ons spreken. Maar als Ludwig er niet in slaagt om de komende twee weken een meerderheid te vormen, dan is Ingrid Kempeneers aan zet. En die heeft al aangegeven dat ze met ons wou spreken.

Roosmarijn Beckers, lijsttrekker Vlaams Belang

Ook de nummer twee van Vlaams Belang in Sint-Truiden Patrick Vanparys, is enthousiast over de resultaten.

Het voorakkoord is gebroken. Dus Ludwig Vandenhove zal nieuwe partners moeten zoeken. Er zijn wel degelijk mogelijkheden nu het voorakkoord is gebroken. We willen gaan voor een Sint-Truiden voor iedereen, dus Vlaams Belang wil zeker met iedereen spreken. Stel dat we in de oppositie zitten dan zullen we overal met de hamer klaar staan om op de koppen te kloppen en dat de laatste lijken nog uit de kast zullen vallen. Als andere partijen met goeie voorstellen komen zullen we die zeker ook ondersteunen, desnoods in een wisselmeerderheid.

Patrick Vanparys, eerste opvolger Vlaams Belang

Ijzige stilte

Zowel Vooruit, CD&V, Open VLD als N-VA waren vanavond niet bereikbaar voor enige commentaar. Vanuit CD&V kringen horen we dat er intern felle onderhandelingen aan de gang zijn. Ook WOW was niet bereikbaar buiten hun woordvoerder ad interim Yves Gregoor. Dit hoeft niet te verbazen. Het is altijd duidelijk geweest dat de meest voor de hand liggende coalitie tussen Vooruit en CD&V zou zijn. Deze twee partijen waren ondanks verwachte verliezen, steeds de twee partijen waar iedereen naar keek. Nu het zogezegde voorakkoord geen meerderheid haalt, tenzij er toch een vierde partij aan te pas komt, zijn de twee tot elkaar veroordeeld.

In de wandelgangen horen we dat de kopstukken van Vooruit, CD&V en WOW zich snel na de bekendmaking van de resultaten terugtrokken om te onderhandelen. Of dit steeds met elkaar was, is niet duidelijk. CD&V zou zichzelf hebben vastgeklikt aan het lot van WOW, iets dat Yves Gregoor, de woordvoerder van WOW, niet kon bevestigen.
Kempeneers zou ook sterk intern onderhandelen binnen haar partij. De persoon van Carl Nijssens zou daaraan centraal staan. Hij wordt namelijk door zowel Ludwig Vandenhove als door de partij WOW niet verdragen. Dit vernam onze partij al meermaals van de kopstukken van WOW en van de kring rond Vandenhove. Al gaf Vandenhove aan onze redactie enkele weken geleden wel toe dat hij geen inspraak had in wie zijn coalitiepartners naar voren zou duwen.

Bij Open VLD en N-VA bleef het de laatste uren stil. Beide partijen tekende immers een nederlaag op en moesten elk 3 zetels inleveren. Günther Dauw reageerde alleen via sociale media.

Ondanks een mooi persoonlijk resultaat, is dit niet waar we als partij op gehoopt of gerekend hadden. We zullen als partij blijven ijveren voor een transparent en financieel correct bestuur, wat onze rol ook wordt.

Günther Dauw, lijsttrekker N-VA

FRIS en PVDA konden beiden geen zetel binnenhalen.

Wat is er nu mogelijk?

Tripartite van de winnaars

Geen zwarte zondag of pink monday maar een nummer van de Koreaanse groep Blackpink lijkt wel op zijn plaats. Zowel Vlaams Belang als WOW komen uit het niets onze gemeenteraad binnen. De kans lijkt zeer klein dat het cordon sanitaire in Sint-Truiden wordt gebroken, maar WOW maakt als nieuwkomer ook onmiddellijk kans om in een meerderheid te stappen. Dan moet Vooruit er CD&V wel bij nemen.
Marijn Ghys meldde de afgelopen weken al dat er een natuurlijk bondgenootschap tussen hem en Ingrid Kempeneers was ontstaan doordat ze beiden waren uitgesloten van het zogezegde voorakkoord. Over het feit dat WOW en CD&V hun lot aan elkaar hebben verbonden, heeft onze redactie wel geen bevestiging ontvangen.
In principe zou Vandenhove kunnen eisen dat er een meerderheid komt tussen hem, CD&V en oftewel N-VA of Open VLD. Maar Kempeneers zou dus alleen naar WOW kijken.

Vivaldi

Indien Vandenhove zijn persoonlijke problemen met CD&V niet kan loslaten, kan hij nog altijd proberen om WOW over de streep te trekken. Dit dan voor een meerderheid met hem, WOW, Open VLD en N-VA. CD&V zou dit ook kunnen doen als ze de drie partijen aan zich kunnen binden. Maar ook hier zou de persoon van Nijssens een probleem kunnen vormen. N-VA kopstuk Günther Dauw heeft immers al verschillende keren gemeld, in onder andere de Truiense retraite en aan onze redactie, dat hij een samenwerking met Carl Nijssens moeilijk kan verkopen.
Doordat zowel FRIS als PVDA geen zetel haalde, is een andere samenstelling onmogelijk tenzij Vlaams Belang mee in bad wordt getrokken.

Het lot van Sint-Truiden momenteel in de handen van Ludwig Vandenhove. Kan Vandenhove de kloof van twaalf jaar aan persoonlijke oppositie, kunnen overbruggen tussen hem en CD&V? Kan Vandenhove, liefhebber van een bestuur waar de burgemeester de grote leider is, samenwerken met een nieuwe groep mensen waar teamwork centraal staat?

Vandenhove is nu twee weken aan zet om een meerderheid te vormen.

Lees ook

Dit is het nieuwe bestuur van Sint-Truiden – Keuze voor vernieuwing...

Vanmiddag ging de nieuwe regenboogcoalitie in gesprek met de pers. Voor het eerst sinds de avond van de verkiezingen communiceerden zij samen over hun...

Witte rook uit Truiense onderhandelingen. Vandenhove stelt regenboog-meerderheid samen

Witte rook uit het Truiense stadhuis. Ludwig Vandenhove heeft vier gesprekspartners gevonden om mee aan tafel te schuiven: Open VLD, N-VA en WOW. Vandenhove...
ongeval- sint truiden

Ernstig ongeval op Luikersteenweg

Op de Luikersteenweg ter hoogte van de Jumbo is een personenwagen op een geparkeerde vrachtwagen ingereden.

Instagram

Dit is het nieuwe bestuur van Sint-Truiden.🗳

Het nieuwe bestuur van Sint-Truiden kiest voor een breuk met het verleden. Binnen 14
Sint-Truiden krijgt een roos Vivaldi-bestuur waar de 4 politieke spectra als seizoenen in zitten verwerkt met WOW als centrumpartij.

Ludwig Vandenhove
Vandenhove heeft gesprekspartners gevonden in Open VLD, N-VA en WOW.

“Ik ben verheugd dat ik met WOW, N-VA en Open Vld
Ludwig Vandenhove wil deze week landen met zijn formatiegesprekken. Dat meldt hij aan VRT.

Vandenhove bevestigt dat er er zondagnacht al
Vooruit wordt de grootste partij van Sint-Truiden.

Het voorakkoord dat zou bestaan tussen Vooruit - Open VLD en N-VA haalt geen
Momenteel zijn er 21/38 kiesbureaus geteld, dus meer dan 50% van de stemmen.

Vooruit is momenteel de grootste partij (20,3%), gevolgd
{{content:words:20}} {{content:words:20}} Dag van de kiezing! 🗳️

Deze middag opvallend rustig aan de Truiense stembureaus. Onze redactie vernam dat er weinig jonge kiezers

Advertentie

Nieuwsbrief