Witte rook uit Truiense onderhandelingen. Vandenhove stelt regenboog-meerderheid samen

Partners

Witte rook uit het Truiense stadhuis. Ludwig Vandenhove heeft vier gesprekspartners gevonden om mee aan tafel te schuiven: Open VLD, N-VA en WOW. Vandenhove zegt zelf met deze vier partijen te kunnen praten over vernieuwing.

De afgelopen dagen heeft Vandenhove gesprekken gehouden met verschillende partijen in onze stad. Dit na een bewogen verkiezingsnacht waarin WOW vreesde dat het voorakkoord zou worden bekrachtigd en Ingrid Kempeneers haar lot verbond aan WOW. Beide elementen die later werden ontkend. Nu heeft Vandenhove dus gesprekspartners gevonden om naar eigen zeggen te werken aan een nieuw verhaal voor Sint-Truiden.

Ik ben verheugd dat ik met WOW, N-VA en Open Vld gesprekspartners heb gevonden die
willen gaan voor een nieuw verhaal. Het is nu zaak van een goede balans te vinden en stevige fundamenten voor de toekomst te kunnen bouwen.

Ludwig Vandenhove, Vooruit

Vandenhove zegt in de groep de nood aan een nieuwe politieke wind te voelen. WOW had immers al aangegeven dat zij niet zomaar al een akkoord wouden en liever eerst over de inhoud spraken.
In een kort persbericht vertelt de Truiense formateur dat hij een frisse wind voor Sint-Truiden vond in WOW. Pascale (Pascy) Monette en Günther Dauw hebben zichzelf volgens Vandenhove bewezen als degelijke bestuurders.

Burgemeester Vandenhove

Het is niet duidelijk uit de communicatie of de onderhandelingen al rond zijn maar bij verschillende partijen horen we signalen dat alles rond is. Sint-Truiden krijgt dus na 12 jaar opnieuw de socialistische burgemeester, Ludwig Vandenhove.

Gebroken woord?

Gisteren ontving onze redactie nog signalen dat er binnen Vooruit gemasseerd werd om CD&V toch aan boord te hijsen. Een tripartite tussen Vooruit, CD&V en WOW zou immers een comfortabele meerderheid van 20 zetels geven, maar dit verhaal liep ten einde. Thans zou Vandenhove Kempeneers een concreet aanbod hebben gedaan.

Ik heb gisteren nog een concreet voorstel gekregen van Vandenhove om in de meerderheid te stappen. We hadden ons lot ook verbonden aan WOW maar zij hebben dit gebroken en hebben vandaag een deal gesloten met Vandenhove.

Ingrid Kempeneers, CD&V

Officieus zou Kempeneers verschillende keren zijn gebeld voor een verder gesprek. Maar zij was niet bereikbaar door toedoen van het zinkgat op de Tiensesteenweg. 19 bewoners moesten een nieuw onderkomen vinden nadat een vrachtwagen wegzakte in een zinkgat.

Ludwig Vandenhove, Pascy Monette en Günther Dauw waren niet bereikbaar voor commentaar. Marijn Ghys wilde wel reageren op de uittingen van Ingrid Kempeneers. Volgens Ghys was er geen draagvlak voor een bestuur met CD&V.

Op verkiezingsavond hebben we de boot afgehouden omdat we alle mogelijke pistes wouden bekijken. Velen dachten immers dat wij als jonge partij onmiddellijk zouden springen als we de kans hadden om in een meerderheid te stappen. Dat hebben we niet gedaan. We geloofden ook in de optie om met CD&V samen te werken maar hier was geen draagvlak voor bij andere partijen.

Marijn Ghys, WOW

Vermoedelijke verdeling schepenmandaten

Later op de avond circuleerden er ook info over de verdeling van de schepenmandaten. Vooruit en WOW zouden beiden twee schepenmandaten krijgen, N-VA en Open VLD zouden elk anderhalf schepen krijgen. Wat zoveel betekent als dat halverwege de legislatuur een schepen van een van deze twee partijen verdwijnt en zal overgaan naar de andere partij.
Op 16 oktober zou het nieuwe bestuur zichzelf aankondigen.

Later meer.

Lees ook

Dit is het nieuwe bestuur van Sint-Truiden – Keuze voor vernieuwing...

Vanmiddag ging de nieuwe regenboogcoalitie in gesprek met de pers. Voor het eerst sinds de avond van de verkiezingen communiceerden zij samen over hun...
ongeval- sint truiden

Ernstig ongeval op Luikersteenweg

Op de Luikersteenweg ter hoogte van de Jumbo is een personenwagen op een geparkeerde vrachtwagen ingereden.
zinkgat - tiensesteenweg - sint truiden

Zinkgat op Tiensesteenweg. Stad Sint-Truiden start onderzoek

Dinsdagmorgen rond 7u45 zakte een vrachtwagen door het wegdek op de Tiensesteenweg ter hoogte van de apotheek aan Stayen. De vrachtwagen kon getakeld...

Instagram

Dit is het nieuwe bestuur van Sint-Truiden.🗳

Het nieuwe bestuur van Sint-Truiden kiest voor een breuk met het verleden. Binnen 14
Sint-Truiden krijgt een roos Vivaldi-bestuur waar de 4 politieke spectra als seizoenen in zitten verwerkt met WOW als centrumpartij.

Ludwig Vandenhove
Vandenhove heeft gesprekspartners gevonden in Open VLD, N-VA en WOW.

“Ik ben verheugd dat ik met WOW, N-VA en Open Vld
Ludwig Vandenhove wil deze week landen met zijn formatiegesprekken. Dat meldt hij aan VRT.

Vandenhove bevestigt dat er er zondagnacht al
Vooruit wordt de grootste partij van Sint-Truiden.

Het voorakkoord dat zou bestaan tussen Vooruit - Open VLD en N-VA haalt geen
Momenteel zijn er 21/38 kiesbureaus geteld, dus meer dan 50% van de stemmen.

Vooruit is momenteel de grootste partij (20,3%), gevolgd
{{content:words:20}} {{content:words:20}} Dag van de kiezing! 🗳️

Deze middag opvallend rustig aan de Truiense stembureaus. Onze redactie vernam dat er weinig jonge kiezers

Advertentie

Nieuwsbrief