Dit is het nieuwe bestuur van Sint-Truiden – Keuze voor vernieuwing en ervaring stoot op vele negatieve reacties

Partners

Vanmiddag ging de nieuwe bloesemcoalitie in gesprek met de pers. Voor het eerst sinds de avond van de verkiezingen communiceerden zij samen over hun bestuur en de volgende stappen die zij willen nemen. De nieuwe meerderheid kreeg al veel negatieve commentaar te verduren. Vooral dan aan het adres van Vooruit en nieuwkomer WOW. Het bestuur wil zich nu echter richten op de toekomst.

Sint-Truiden heeft een nieuw bestuur. Na een korte onderhandelingsronde vonden Vooruit, Open VLD, N-VA en WOW gisterenavond elkaar. Ondertussen zijn de mandaten al verdeeld en werd de voordrachtsakte ook ingediend.
WOW, als nieuwe partij in het Truiense bestuur, krijgt direct twee superschepenen (schepenen met veel bevoegdheden) en sleepte ook de gemeenteraadsvoorzitter binnen. Opvallend ook is dat politieke neofiet, Marijn Ghys, direct ook de titel als eerste schepen binnenhaalt. Open VLD en N-VA moeten zich tevreden stellen met elk anderhalve schepen. Vooruit levert met Ludwig Vandenhove de burgemeester en drie schepenen, een voltijdse en twee schepenen die elkaar halverwege de legislatuur afwisselen.

Overzicht nieuw college

Het overzicht van het college kan nog veranderen, aldus Ludwig Vandenhove. Dit eerder inzake bevoegdheden, maar de grote lijnen zijn wel al gekend.

Vooruit

  • Ludwig Vandenhove, burgemeester – Oa ook bevoegdheden mobiliteit, veiligheid en communicatie
  • Gert Stas, schepen voor Jeugd en Leefmilieu, 6 jaar
  • Filip Moers (eerste 3 jaar) en Eddy Elherbouti (laatste drie jaar) schepen voor Openbare Werken

WOW

  • Peter Van Dam, gemeenteraadsvoorzitter
  • Marijn Ghys, eerste schepen, schepen van Economie, City Marketing, Evenementen en Toerisme, 6 jaar
  • Katrien Bomans, schepen voor Cultuur, Kinderopvang, Juridische zaken en Personeel, 6 jaar

N-VA

  • Günther Dauw, tweede schepen, schepen voor Financiën en Sport, 6 jaar
  • Mieke Claes, schepen voor Ruimtelijke Ordening, 3 jaar

Open VLD

  • Pascal (Pascy) Monette, derde schepen, voorzitter Truiens Zorgbedrijf/ schepen OCMW, 6 jaar
  • Johan Mas, schepen voor Ruimtelijke Ordening, 3 jaar
meerderheid, regenboogcoalitie, sint truiden, sintruin begot , nieuwe meerderheid
Foto: Sintruin Begot

Persoonlijke relaties onderling hersteld

Tijdens de campagne ging het er hard aan toe tussen de verschillende partijen. WOW verweet Vooruit, Open VLD en N-VA onder andere dat zij een voorakkoord hadden en streden daar ook fel tegen. Ludwig Vandenhove vergeleek overlopers in de politiek met ratten. Een feit waarvan hij door heel het politieke veld fel kritiek kreeg.

Ludwig Vandenhove: Ik sta nog steeds achter de tekst die ik schreef maar de foto was niet door mij gekozen. Deze werd later ook aangepast maar ik verontschuldig mij ervoor.

Ook Günther Dauw durfde tijdens debatten nogal stevig in te gaan tegen WOW, maar voor hem behoort dit nu allemaal tot het verleden.

Günther Dauw: We mogen niet in de campagne blijven hangen. Die is hard geweest maar we hebben een gemeenschappelijk draagvlak gevonden.

De persoonlijke band met Ingrid Kempeneers bleek vandaag nog niet hersteld te zijn. In een lang bericht op sociale media doet Kempeneers haar relaas over de verkiezingsnacht. Zo vertelt ze dat zij zondagnacht samen met WOW heeft gevierd dat ze het voorakkoord hadden gebroken.
WOW stelde, aldus Kempeneers, dat zij Ludwig Vandenhove niet als burgemeester wilden. Hun lot was zogenaamd aan elkaar vastgeklikt. Kempeneers stelt dat zij door WOW gegijzeld werd om toch maar niet met Vandenhove aan tafel te gaan zitten.

Lees hieronder integraal de post van Ingrid Kempeneers.

Tijdens het persmoment gaf toekomstig burgemeester Vandenhove toe dat op verkiezingsnacht hij onmiddellijk met Pascy Monette en Günther Dauw heeft gesproken. Het voorakkoord dat dus officieel niet bestond, werd bekrachtigd. Zondagnacht zou ook al het grootste deel van de bestuurlijke lijn zijn uitgezet tussen de drie partijen.
Wat toen gebeurde is bekend: WOW werd uitgenodigd voor gesprekken maar wou nog niet meestappen in een akkoord voordat er andere pistes werden bekeken. Zij communiceerden toen ook dat zij vreesden dat er die nacht al een voordrachtsakte zou worden ondertekend. Iets wat Günther Dauw van N-VA fel ontkende. Volgens Ghys heeft WOW nog geprobeerd om andere pistes te bespreken en te onderzoeken, maar de meerderheid die nu op tafel ligt, was volgens hen de enige optie.

Marijn Ghys: Ik heb me in die zondagnacht misschien ongelukkig uitgedrukt ten opzichte van Ingrid Kempeneers. Het was nooit onze bedoeling om ons aan elkaar vast te klikken, maar we wilden wel alle mogelijke pistes bekijken. Het werd echter al snel duidelijk dat Vooruit, Open VLD en N-VA een samenwerking met CD&V niet zagen zitten en aan elkaar bleven plakken. Op zo’n moment moet je keuzes maken.

Het politieke water lijkt dus nog steeds diep tussen WOW en CD&V. Het feit dat WOW in een bestuur stapte leidde ook tot veel negatieve reacties online. De partij reageerde via sociale media op de kritiek en benadrukken dat zij naar hun gevoel een positieve keuze hebben gemaakt waarbij ze kozen om actief in het bestuur te stappen. Het bericht lokte ook weer kritiek uit.

Lees hieronder integraal de reactie van WOW Sint-Truiden.

wow reactie - sint truiden
Reactie WOW Sint-Truiden

Rattenvanger

De stevige kritiek uitte zich ook op andere manieren. Zowel Marijn Ghys alsook voorzitter van WOW, Thibaut Sente, zagen hun verkiezingsaffiches beklad worden met stickers van ratten. Vandenhove wordt online ook rattenvanger genoemd.

Marijn Ghys: Wij werden na de verkiezingen in de media kingmakers genoemd. En dat namen we ook ter harte. We hebben elke mogelijke piste bekeken en we zijn bij het huidige bestuur uitgekomen. Ook zijn er twee schepenmandaten opgeknipt. Dat was een van de punten die we liever niet wouden maar in plaats van 10 opgeknipte mandaten zijn het er nu maar twee en daar hebben wij voor gezorgd.

Binnen andere partijen horen we off the record dat een bestuur met CD&V ver van hun voorkeur was. Dit door ervaringen tijdens de beleidsperiode en door toedoen van bepaalde personen die CD&V naar vore schoof.

Gezonde financiën en vernieuwing

Het nieuwe bloesembestuur legt vooral de nadruk op financiële gezondheid en vernieuwing. Ze willen een breuk maken met het bestuur van de afgelopen 12 jaar.

Pascal (Pascy) Monette: We hebben verschillende punten in ons programma zoals het Huis van de Zorg, dat we willen realiseren, maar we moeten eerst bekijken of er geld voor is.

Op de vraag of je wel van vernieuwing kan spreken als je 3 ervaren politici en verschillende oud-schepenen naar voren schuift, reageerde de ploeg simpel: Welke andere puzzel was er mogelijk?

Günther Dauw: Ik daag jullie allemaal uit om een meer vernieuwende puzzel te leggen dan nu op tafel ligt. WOW krijgt twee schepenen, beiden nieuw in de politiek. Vooruit heeft Gert Stas en Eddy Elherbouti. Ikzelf en Mieke Claes zijn nog niet zo lang actief in besturende mandaten. Dit was de enige puzzel die mogelijk was.

Het nieuwe bestuur bevat ook slechts 1,5 vrouwelijke schepenen. Mieke Claes zal immers maar 3 jaar deel uitmaken van het bestuur. Een feit dat ook al veel reacties uitlokten op sociale media nadat de namen van schepenen gisterenavond werden gelekt.

Satellietkantoren voor de politie en racisme feller aanpakken

Over het inhoudelijke kader kon de nieuwe coalitie nog niet veel kwijt. Iedereen is het er wel over eens dat er een satellietkantoor van de politie aan het station moet komen. Ook de zitbanken in de Stationstraat komen terug.

Ludwig Vandenhove: We zijn het er allemaal over eens dat er een satellietkantoor aan het station moet komen, maar meer dan dat willen we allemaal inzetten op blauw op straat. Agenten kunnen bijvoorbeeld zitdagen krijgen in buurtrestaurants. Het is belangrijk dat mensen hun wijkagent weer leren kennen.

Met Vlaams Belang die uit het niets in onze stad 7 zetels haalt, is de strijd tegen racisme ook een belangrijk punt voor dit bestuur.

Ludwig Vandenhove: Ik zie vaak dingen op sociale media voorbij komen die in strijd zijn met de anti-racismewet. Dit heb ik ook al enkele keren aangehaald op de politieraad. Ik krijg dan vaak het antwoord dat er wel een PV kan worden opgesteld maar dat de procureur hier niets mee doet. Wel, ik wil hier verder op inzetten.

Günther Dauw & Marijn Ghys: We moeten zorgen voor meer verbinding in onze stad. Mensen hebben een subjectief onveiligheidsgevoel en zijn bang voor wat ze niet kennen.

Over 14 dagen zal Truiens formateur en toekomstig burgemeester Ludwig Vandenhove een eerste visienota op tafel leggen om de bestuurslijnen verder te duiden. In de tussentijd hopen ze dat het politieke stof gaat liggen.

Zeker voor WOW wordt dit belangrijk. De partij vangt momenteel als een schild voor de nestoren de kritiek op het nieuwe bestuur op.

Lees ook

Witte rook uit Truiense onderhandelingen. Vandenhove stelt regenboog-meerderheid samen

Witte rook uit het Truiense stadhuis. Ludwig Vandenhove heeft vier gesprekspartners gevonden om mee aan tafel te schuiven: Open VLD, N-VA en WOW. Vandenhove...
ongeval- sint truiden

Ernstig ongeval op Luikersteenweg

Op de Luikersteenweg ter hoogte van de Jumbo is een personenwagen op een geparkeerde vrachtwagen ingereden.
zinkgat - tiensesteenweg - sint truiden

Zinkgat op Tiensesteenweg. Stad Sint-Truiden start onderzoek

Dinsdagmorgen rond 7u45 zakte een vrachtwagen door het wegdek op de Tiensesteenweg ter hoogte van de apotheek aan Stayen. De vrachtwagen kon getakeld...

Instagram

Dit is het nieuwe bestuur van Sint-Truiden.🗳

Het nieuwe bestuur van Sint-Truiden kiest voor een breuk met het verleden. Binnen 14
Sint-Truiden krijgt een roos Vivaldi-bestuur waar de 4 politieke spectra als seizoenen in zitten verwerkt met WOW als centrumpartij.

Ludwig Vandenhove
Vandenhove heeft gesprekspartners gevonden in Open VLD, N-VA en WOW.

“Ik ben verheugd dat ik met WOW, N-VA en Open Vld
Ludwig Vandenhove wil deze week landen met zijn formatiegesprekken. Dat meldt hij aan VRT.

Vandenhove bevestigt dat er er zondagnacht al
Vooruit wordt de grootste partij van Sint-Truiden.

Het voorakkoord dat zou bestaan tussen Vooruit - Open VLD en N-VA haalt geen
Momenteel zijn er 21/38 kiesbureaus geteld, dus meer dan 50% van de stemmen.

Vooruit is momenteel de grootste partij (20,3%), gevolgd
{{content:words:20}} {{content:words:20}} Dag van de kiezing! 🗳️

Deze middag opvallend rustig aan de Truiense stembureaus. Onze redactie vernam dat er weinig jonge kiezers

Advertentie

Nieuwsbrief