Op 19 december kwam de Raad van Verkiezingsbetwistingen samen in Brussel om zich te buigen over het bezwaar van CD&V Sint-Truiden tegen de gemeenteraadsverkiezingen. CD&V blijft herhalen dat er volgens hen volmachten zijn geronseld, maar de raad focuste zich vooral op de processen-verbaal, die volgens de partij onjuist zijn ingevuld.
Een grote delegatie uit Sint-Truiden woonde de zitting bij. Naast raadsheren van CD&V, Vooruit en Open VLD waren ook de vrederechter, vier voorzitters van stembureaus, twee huisdokters en een Truienaar aanwezig die beweert dat zijn ouders onder druk een volmacht hebben getekend. Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) en Marijn Ghys (WOW) kwamen ook luisteren naar de getuigenissen. Ook onze redactie was aanwezig en brengt een overzicht van de zitting.
Van bij de aanvang van de zitting bleek dat vrijwel alle getuigen ontevreden waren over hun oproep. Zij werden eerst gehoord door de raad. De meesten eisten de maximale onkostenvergoeding van €200. CD&V was hiervan niet onder de indruk en stelde dat het ongenoegen voortvloeide uit dat de getuigen wisten dat ze fouten hadden gemaakt.
Onze redactie hoorde bij de getuigen echter vooral ongenoegen over het gebrek aan communicatie rond het verhoor en de reputatieschade die ze opliepen door de vele uitspraken van bepaalde partijen in de media.
Woonzorgcentra
CD&V legt in hun bezwaar de nadruk op onvolledig ingevulde processen-verbaal en volmachten. De partij stelt dat er in de buurt van bepaalde kiesbureaus (waar woonzorgcentra zijn) veel volmachten zijn gebruikt. Ze zeggen dat Pascal Monette zijn invloed op onder andere de woonzorgcentra heeft ingezet om zo extra stemmen te verkrijgen.
De advocaat van Pascal Monette zei hierover dat families van bewoners in zorgcentra op de hoogte werden gebracht van de stembrief voor hun familielid. Hij sprak ook van een infosessie over de verkiezingen en noemde de beweringen van CD&V over de percentages van Open VLD “een luchtbel”. Daarbij verwees hij naar de hoge scores van CD&V in Brustem-Ordingen, waar de partij rond 30% haalde, het op een na hoogste aantal volmachten.
Volmachten en processen-verbaal
In kiesbureau 10 van de Trudosporthal werden 42 volmachten geregistreerd op een totaal van 599 geldige stemmen (7%). CD&V stelt dat dit boven het Vlaamse gemiddelde ligt. De voorzitter van het kiesbureau vond dit aantal echter opvallend laag vergeleken met de meer dan 120 volmachten tijdens de verkiezingen in juni.
In totaal werden in Sint-Truiden 578 volmachten gebruikt. Dit komt overeen met 2,8% van de 20.654 geldige stemmen. Er is echter niet in elk kiesbureau geregistreerd met hoeveel volmachten er werd gestemd. Hoewel stemcomputers na afsluiting het totaal aantal stemmen melden, registreren ze het aantal volmachten niet.
Ronselen
Een Truienaar getuigde dat zijn ouders mogelijk onder sociale druk stonden om volmachten te tekenen door een huisarts. Tijdens de zitting nuanceerde hij echter zijn eerdere uitspraken. Hij bedankte ook de huisarts voor de goede verzorging van zijn ouders.
De huisarts in kwestie gaf toe de ouders te hebben geholpen met de attesten en de volmachtformulieren. Volgens CD&V toont dit incident aan dat ronselen ook elders mogelijk is.
Voldoende basis?
Volgens de advocaten van Stad Sint-Truiden, Ludwig Vandenhove en Pascal Monette, berust de klacht van CD&V op weinig concrete bewijzen. Ze noemden het voorbeeld van overledenen, waarvan CD&V vermoedt dat er met een volmacht is gestemd. Volgens de raadsman van de stad waren de kieslijsten correct geactualiseerd op basis van het rijksregister.
Vervolg
CD&V blijft vertrouwen hebben in hun bezwaar en sluit een beroep bij de Raad van State niet uit indien de verkiezingsresultaten toch worden goedgekeurd. Zo’n beroep heeft echter geen opschortend effect, waardoor het nieuwe bestuur kan worden aangesteld terwijl de procedure loopt.
Over het algemeen bracht de hoorzitting weinig nieuwe elementen aan het licht. Het was wel de eerste keer dat, al was het maar via monde hun raadsmannen, Vandenhove, Monette en Stad Sint-Truiden duidelijke tegenargumenten en uitleg gaven over de klachten van CD&V.
De Raad van Verkiezingsbetwistingen zal uiterlijk op 24 december uitspraak doen.