De Truiense onderneemster Ann Ruyters is de allereerste vrouw die het mandaat van gemeenteraadsvoorzitter opneemt in Sint-Truiden. Ze vervult het mandaat voorlopig totdat Peter Van Dam wordt genaturaliseerd. Haar verkiezing verliep echter niet vlekkeloos: twee dissidenten uit de meerderheid stemden op de andere kandidaat, Marc Bels. En dat is opmerkelijk.
Normaal zou Peter Van Dam gemeenteraadsvoorzitter worden, maar tijdens de onderhandelingen bleek al dat dit niet mogelijk was omdat hij de Belgische nationaliteit niet heeft. Net als voor het mandaat van burgemeester is deze nationaliteit ook vereist voor de functie van gemeenteraadsvoorzitter. Van Dam heeft inmiddels zijn naturalisatie aangevraagd. In de tussentijd neemt Ann Ruyters de rol op zich.
Met haar aanstelling wordt Ruyters meteen de eerste vrouwelijke voorzitter van de Truiense gemeenteraad. Hierdoor telt het stadsbestuur plots 2,5 vrouwen: Mieke Claes zal haar mandaat als schepen immers slechts drie jaar uitvoeren. Hoe lang Ruyters voorzitter zal blijven, is nog onduidelijk. De procedure van Van Dam kan zes maanden tot een jaar duren. Zelf zegt ze geen probleem te hebben met het uiteindelijk overdragen van het mandaat aan Van Dam, zoals afgesproken tijdens de onderhandelingen.
Dissidenten
De verkiezing van Ruyters verliep echter niet zonder obstakels. Na de geheime stemming bleek dat twee leden van de meerderheid op Marc Bels hadden gestemd als gemeenteraadsvoorzitter. Ruyters kreeg 19 stemmen, Bels 16 terwijl Vlaams Belang en Cd&V samen 14 stemmen hebben.
Bels werd naar voren geschoven door CD&V. Hijzelf en Ingrid Kempeneers hadden in de aanloop naar de gemeenteraad rondgebeld en mensen aangesproken om op hem te stemmen.
Wie de twee dissidenten zijn, is niet officieel bekend. Al hebben alle partijen hun vermoedens. De meerderheid is echter niet ongerust over de situatie en blijft vertrouwen houden in de cohesie van de ploeg.
De sfeer binnen het nieuwe bestuur wordt door zowat alle meerderheidspartners omschreven als positief. Leden voelen zich gesteund en er wordt sterk als één team opgetreden. Of de eigenzinnige gemeenteraadsleden in de toekomst een probleem zullen vormen, wil niemand kwijt. In de wandelgangen wordt echter gesteld dat dit niet het geval zal zijn. De meeste stemmingen in de gemeenteraad zijn immers openbaar. Het blijkt makkelijker te zijn om rebels te zijn als de stemming geheim is.
Ann Ruyters neemt de dissidenten ondertussen niets kwalijk:
Juridisch gemorrel
Tijdens de gemeenteraad waarop Ruyters werd aangesteld, was er echter meer gemorrel. De meerderheidspartijen, onder impuls van WOW, kwamen met het idee om als gehele gemeenteraad afstand te doen van de dubbele zitpenning van die avond. De raadsleden zouden immers niet alleen voor de raadscommissie die avond, maar ook voor de korte gemeenteraad een zitpenning ontvangen. Volgens WOW en de meerderheid was dat niet nodig.
De oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang waren principieel akkoord met het voorstel, maar noemden de uitvoering ervan juridisch gemorrel. Volgens advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) was het namelijk niet mogelijk om afstand te doen van de zitpenning op de manier die het bestuur voorstelde. Vlaams Belang vroeg om een korte schorsing van de gemeenteraad om met hun fractie de situatie te bespreken. Na een korte discussie werd het punt toch goedgekeurd.
Fractieleider van WOW, Nathalie Vanmechelen, was alvast tevreden dat hun punt over de presentiegelden uiteindelijk werd goedgekeurd.
Burgemeester Ludwig Vandenhove was zichtbaar gepikeerd tijdens de zitting. Het is geen geheim dat de burgemeester zware problemen heeft met de terugkeer van de rechtse partij in de Truiense gemeenteraad. Volgens Vandenhove en andere leden van de meerderheid is het ook zeer duidelijk dat CD&V en Vlaams Belang in Sint-Truiden samenwerken.
Het was heel duidelijk dat ze voor en tijdens de gemeenteraad met elkaar in overleg gingen. Normaal zou ik hier fors tegen hebben uitgehaald. Maar gezien de situatie van de stemming heb ik dat niet gedaan. Ik vind dit een zeer spijtige zaak voor Sint-Truiden en heel teleurstellend van CD&V.
Zowel Ingrid Kempeneers (CD&V) als Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) ontkennen echter dat de partijen nauw samenwerken. Er zouden ook geen afspraken zijn geweest op voorhand om op Bels te stemmen.