Het lokaal bestuur van Sint-Truiden heeft 3.600 euro vrijgemaakt om menstruatiearmoede te bestrijden in de Truiense scholen. Het project zal regelmatig geëvalueerd worden en mogelijk worden uitgebreid naar basisscholen voor leerlingen in de hogere leerjaren.
Volgens een onderzoek van Caritas Vlaanderen blijft 5% van de meisjes soms weg van school omdat ze geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen. In heel Vlaanderen geeft 12% van de meisjes aan dat ze al eens te weinig geld hadden voor producten zoals maandverbanden en tampons. Voor meisjes die in armoede leven, loopt dit cijfer zelfs op tot 45%. Verschillende scholen in Sint-Truiden voorzagen daarom al uit eigen budget producten die op de secretariaten konden worden aangevraagd. In methodeschool Het Kompas organiseerden de leerlingen ook al een inzamelactie.
Tegen menstruatieschaamte
Het Truiense stadsbestuur heeft nu een budget van 3.600 euro vrijgemaakt voor alle secundaire scholen in de stad om menstruatieproducten aan te schaffen. Het idee werd in de vorige legislatuur aangekaart door Marleen Thijs (gemeenteraadslid Vooruit) toen de partij nationaal een campagne voerde rond dit thema. Toen al steunde zo goed als alle vrouwen in de gemeenteraad dit idee.
Op advies van de scholen gaat het specifiek om maandverbanden en inlegkruisjes. Elke secundaire school in Sint-Truiden heeft 50 pakketten maandverbanden en 25 pakketten inlegkruisjes ontvangen. Met dit initiatief wil het stadsbestuur niet alleen financiële steun bieden, maar ook het taboe rond menstruatie doorbreken.
Het project zal geëvalueerd worden en waarschijnlijk herhaald worden.