Naar aanleiding van een omstreden wet in Hongarije tegen de LGBTQI+ rechten werd aan UEFA gevraagd om symbolisch het stadion waarin Hongarije gisteren speelde in regenboogkleuren te belichten. UEFA wou dit niet, wat tot een stortvloed aan regenboogreacties leidde. Sint-Truiden deed mee.
Het begon voor ons land in Gent waar de lichten van de de Ghelamco area in regenboogpatroon werden aangezet. In Sint-Truiden hees het stadsbestuur gisteren de regenboogvlag en werd de abdijtoren belicht in regenboogkleuren. In Sint-Truiden is er geen plaats voor discriminatie op vlak van gender of geaardheid.
Europarlementslid Hilde Vautmans gaf ook op Radio 1 haar mening over de houding van Europa ten opzichte van de daden van Hongarije. Volgens Vautmans hebben nu 14 van de 26 landen in de unie een teken gegeven dat ze de anti-homowet van Hongarije niet dulden maar dat zijn er te weinig. Volgens Vautmans zouden alle landen hier hard tegen moeten reageren.
Beluister het volledige interview met Vautmans hier.
UEFA in opspraak
Het is bijna heiligschennis om in tijden van een EK tegen een heilig huisje als UEFA kritiek te uitten. Toch deed menig voetbalcommentator en -ploeg dit al. UEFA is namelijk niet zuinig op de promotiecampagnes die ze uitvoeren betreft diversiteit in het voetbal. Dat zij nu, na al die vrolijke TV spots geen standpunt willen innemen tegen een land dat de lgbtqi+ rechten schend, is allerminst hypocriet te noemen.
Het voetbal als sport kwam de laatste jaren stevig in opspraak door gevallen van discriminatie. Denk maar aan de vele situaties waarin spelers racisme ervaren. Steeds meer spelers en ploegen nemen een stevig standpunt in tegen racisme en homohaat. De Rode Duivels knielen steeds voor een voetbalmatch om een symbolische daad tegen racisme te voegen bijvoorbeeld.
STVV liet zijn logo gisteren ook in regenboogkleuren omhullen.
Ook waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch postte gisteren samen met schepen Ingrid Kempeneers een foto aan de regenboogvlag.