Het Haspengouws fruit krijgt wederom klappen door handelsblokkades. Honderd vrachtwagens met Haspengouwse peren werden tegengehouden aan de grens met Wit-Rusland. Het gaat om een boycot die Wit-Rusland doorvoerde tegen Europa.
Wit-Rusland voerde de boycot voor 6 maanden in als reactie op terechtwijzingen uit Europa. De Europese Unie verklaarde dat de verkiezingen in Wit-Rusland frauduleus. Bovendien wees de Unie het land terecht omdat zij oppositiestemmen en kritische journalisten hard aanpakken.
Ook al is Wit-Rusland niet de grootste afzetmarkt voor de Haspengouwse fruitteelt, was het land wel een bijkomende afzetmarkt om de verliezen van de Ruslandboycot te compenseren. Dat zegt Europarlementslid en Truiens schepen van fruitteelt Hilde Vautmans op Radio1 .
30 procent van de oogst
De Haspengouwse peren die aan de grens met Wit-Rusland werden tegengehouden zijn goed voor zo’n 30% van de oogst. Het gaat vooral om klasse II peren. Deze zijn groter dan de klasse I vruchten die in eigen land worden verkozen door de consument. Het is de zoveelste klap voor de fruittelers zeggen exporteurs in HBVL. Zij hopen dat ze de peren nog kunnen recupereren voor verkoop. De reis naar Wit-Rusland was immers lang. In het slechtste geval zullen de peren worden verkocht aan de fabrieken tegen een sterk verlaagde prijs.
Fabrieken die oa fruitsap, confituur etc produceren nemen vrijwel nooit de hoogste kwaliteit aan fruit aan voor hun verwerking. Vandaar dat telers en handelaars geen hoge prijzen kunnen vragen wanneer hun fruit daar terecht komt.
Door het overaanbod dat nu weer naar ons land komt dreigt de perenmarkt in elkaar te storten. Sinds 2014 zijn de Belgische fruittelers op zoek naar nieuwe afzetmarkten om hun producten kwijt te kunnen. Toen werd immers de Ruslandboycot aangekondigd. Deze wordt tot op de dag van vandaag in stand gehouden. Een wraakactie van president Putin, die de economische sancties tegen zijn land door Europa niet zomaar van zich af liet glijden. Het is nog maar de vraag of Europa snel met een andere oplossing zal komen voor de economische strijd met Rusland. En of dit een positief effect zal hebben op de fruitsector. Rusland heeft de laatste jaren immers zelf geïnvesteerd in zijn eigen fruitsector door Europese bomen in te voeren.
Europarlementslid Hilde Vautmans zegt alvast dat ze verder zal strijden voor de rechten van de Belgische/Haspengouwse fruitboeren. Zij vindt dat zij nooit meer het slachtoffer mogen worden van geopolitieke conflicten.