Na twee jaar gedwongen uitstel, organiseert de Belgische Defensie tussen 31 mei en 4 juni voor het eerst een internationale militaire taptoe in 5 Belgische gaststeden. Op donderdag 2 juni genoten duizenden toeschouwers van het indrukwekkende muziek- en lichtspektakel op de Grote Markt in Sint-Truiden.
De internationale Militaire Taptoe was oorspronkelijk gepland in mei 2020, naar aanleiding van de herdenking van 75 jaar bevrijding van België, maar omwille van COVID-19 moest het groots opgezette evenement twee jaar worden uitgesteld. De show met optredens van muziekkapellen uit België, Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten is een unieke coproductie tussen Defensie en de 5 Belgische gaststeden: Bergen, Namen, Brugge, Brussel en Sint-Truiden.
“In Sint-Truiden is de taptoe de voorbije decennia uitgegroeid tot een erg gewaardeerde traditie en ook dit jaar trok het evenement weer volle tribunes. De taptoe staat symbool voor de uitstekende verstandhouding tussen het lokaal bestuur en de militaire overheid. Sint-Truiden is een militairvriendelijke stad en daar zijn we bijzonder fier op. We zijn dus erg verheugd dat we deze unieke show en het meereizende internationale gezelschap in de hoofdstad van Haspengouw mochten ontvangen.“
Hilde Vautmans, schepen van militaire zaken en vaderlandslievende verenigingen
Op de prachtige historische locatie van de Grote Markt brachten maar liefst 150 professionele muzikanten van ‘Le Bagad de Lann-Bihoué’ (Frankrijk), ‘The Representative Central Band of the Polish Armed Forces’ (Polen), ‘The 2D Marine Division Band’ (USA) en ‘The Royal Band of the Belgian Navy (België)’ een wervelend muzikaal spektakel, versterkt met videobeelden en lichtshow. Stéphanie Demeulemeester en Tom Olaerts namen de zangpartijen voor hun rekening.
Nationale en internationale samenwerking
Met deze taptoe wil Defensie beklemtonen dat samenwerking een van de belangrijkste basispijlers is van de organisatie, zowel nationaal als internationaal. Voor het eerst in de geschiedenis van Defensie nemen 3 buitenlandse militaire muziekkapellen deel aan het muziekevenement. Hiermee wordt het belang van internationale samenwerking beklemtoond. Met de keuze van de vijf Belgische gaststeden zet Defensie ook de samenwerking met lokale overheden in de schijnwerpers.
‘Voor de duizenden militairen die hier professioneel of tijdens hun legerdienst gekazerneerd waren, is Sint-Truiden nog altijd een tweede thuis. Elk jaar opnieuw zet een nieuwe lichting studenten op de Campus Saffraanberg de eerste stappen in hun verdere carrière en ook de afgestudeerden van de Koninklijke School voor Onderofficieren keren nog graag terug naar onze stad.’
Hilde Vautmans
Daarnaast wil Defensie met initiatieven als deze internationale taptoe zich verder profileren als een actieve partner ín en ván de maatschappij. ‘In Sint-Truiden organiseert het comité BMS (Burgerlijke Militaire Samenwerking Sint-Truiden) geregeld voordrachten, reünies en toeristische uitstappen of fietstochten voor militairen, ook gepensioneerden en reservisten’, klinkt het. ‘Daarnaast zet het comité zich in voor initiatieven voor scholen en jongeren.’