Sint-Truiden bouwt als eerste stad in Vlaanderen in minder dan 3 jaar haar openbaar verlichtingspark volledig om naar leds. Om dat mogelijk te maken, tekende de stad een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Op 17 juli 2022 was de ombouw naar leds op alle gemeentewegen van Sint-Truiden een feit.
Al in 2010 werd de eerste generatie leds geplaatst in Sint-Truiden. Bevingen-Centrum werd via een pilootproject van Infrax de eerste dorpskern volledig verlicht met LED-lichten in België. Ondertussen is de ledtechnologie snel geëvolueerd. Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen die aanzienlijk minder verbruiken en langer meegaan dan klassieke lampen.
Samen met de lokale besturen wil Fluvius alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie.
Mogelijkheden voor licht op maat en ‘slimme steden’
Vandaag beheert Fluvius 1 200 000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten. Om deze allemaal te kunnen ondersteunen, ontwikkelde het energiebedrijf een nieuw aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting’. Dat omvat een flexibel keuze-aanbod waarmee lokale besturen hun verlichtingspark kunnen moderniseren tegen 2030. Fluvius tekende ook een intentieverklaring met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en technologiefederatie Agoria voor een intensievere samenwerking op het vlak van openbare verlichting.
‘Via de versnelde ombouw mikken we vooral op een forse daling van ons energieverbruik, energiekosten en CO2-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.’
Ingrid Kempeneers, waarnemend burgemeester
Ledombouw van Sint-Truiden in cijfers
In 2020 besliste het Truiense stadsbestuur al dat ze hun verlichtingspark een omzwaai gingen geven. Ze hebben bijgevolg al heel wat verlichting kunnen omvormen wat tot een daling in energieverbruik heeft geleid.
‘In Sint-Truiden staan nu 7.615 verlichtingstoestellen opgesteld, die in 2019 samen 2.590.149 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO2-uitstoot van 600.915 kg. Dankzij de snelle ledombouw is het energieverbruik sterk gedaald tot 1.742.600 kilowattuur en de CO2-uitstoot tot 404.283 kg.’
Johan Ms, schepen van duurzaamheid en energie
De uitvoering van deze werken door Fluvius gebeurde met minimale hinder voor bewoners en verkeer. De Vlaamse Overheid, Agentschap Wegen en Verkeer Limburg, staat zelf in voor de verlichting op de gewestwegen en is nog bezig met de verledding van haar wegen op het grondgebied van Sint-Truiden.
Doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer
Samen met Fluvius zal de stad nu de volgende stap zetten om het lichtpark nog doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Ze maken een masterplan op voor de openbare verlichting waarin investeringsplannen etc worden opgenomen om de duurzame transitie structureel door te voeren. Samengevat voorziet het masterplan verlichting in de verfijning van de brandprogramma’s per specifieke deelruimte en een slim beheer van de verlichting.