Aantal kersentelers daalt in Limburg

Het aantal kersentelers in Limburg is de afgelopen 10 jaar met 35% gedaald. Dat blijkt uit een vraag die Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers stelde aan minister van landbouw Jo Brouns.

Tussen 2010 en 2020 is het aantal bedrijven die kersen telen in Vlaanderen gedaald van 484 naar 355. Dit is een daling van ongeveer 27 procent of meer dan een kwart. Voor de provincie Limburg is het aantal kersentelers in deze periode zelfs met 35 procent gedaald: van 383 naar 248.

“Waar ooit de kersenteelt een ongelooflijk belangrijke sector was in onze provincie, lijkt die nu in snel tempo te verdwijnen. Meer dan een derde van de kersentelers is op tien jaar tijd verdwijnen: dat zijn dramatische cijfers.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlementslid

Kersenteelt professionaliseert

Beckers meent dat te strenge regels zoals het stikstofakkoord kleine fruittelers parten speelt. De regels zijn volgens haar nefast voor de familiale bedrijven.
Piet Porreye, Truiense fruitteler, werd door VRT aangesproken om een reactie. Specifiek over de kersenteelt zegt Porreye dat de kweek is geprofessionaliseerd. Volgens hem zijn vele familiale bedrijven inderdaad gestopt maar kwamen er grotere bedrijven in de plaats. Het aantal telers is dus misschien gedaald, het aantal percelen van de kweek niet.
Het kweken van kersen vergt volgens Porreye dan ook veel investeringen. Het fruit is zeer kwetsbaar tijdens de groeifase en heeft dan ook nood aan bijvoorbeeld een overkapping.

Beluister het volledige interview via deze link.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!