Aantal parkeermeters vermindert

Partners

Sinds 1 juli 2023 beheert AGB Trupark het betalend parkeren en de blauwe zones in de stad. Om het parkeren in de stad gemakkelijker te maken, voert het AGB vanaf 1 september enkele veranderingen in. Zo worden momenteel duurzamere parkeerautomaten geplaatst die ook het gebruiksgemak verhogen.

De nieuwe parkeermeters hebben een duurzaam karakter omdat ze niet meer automatisch een betaalbewijs printen nadat je hebt betaald. Parkeerwachters zullen de voertuigen controleren aan de hand van nummerplaatherkenning. Wie een betaalbewijs wil, heeft nog de optie om dit af te printen. Betalen met cash zal geen optie meer zijn.
Trupark zal door deze upgrade het aantal automaten verminderen. Zo’n 40 parkeermeters zullen verdwijnen uit het straatbeeld. In hun plaats zullen borden worden geplaatst die de gebruikers doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde automaat. Op deze borden zal ook een QR-code staan die mensen kunnen gebruiken om via het nummer 4411 of de app Yellowbrick te betalen.

Momenteel hangt op de plaatsen waar de parkeermeters zullen verdwijnen, een brief van Trupark.

Overgangsmaatregel

Tot en met 31 augustus 2023 kunnen parkeerders zowel in de betalende als in de blauwe zones hun parkeerschijf gebruiken. Wie in deze periode een betalende zone bij vergissing als blauwe zone interpreteert door de afwezigheid van een betaalautomaat, zal daarvoor dus niet beboet worden. Pas vanaf vrijdag 1 september treedt het nieuwe parkeerbeleid definitief in werking.

“Momenteel worden de automaten verwijderd. Sommigen verdwijnen definitief, anderen worden vervangen door een duurzamer toestel. Tot 31/8 loopt er een overgangsfase waardoor je ook in de betalende zone je parkeerschijf kan leggen. Op deze manier hoeft niemand te vrezen voor een boete.”

Günther Dauw, schepen van Financiën

Kwartier gratis parkeren inbegrepen

In het verleden konden Truienaren een kaart ophalen waardoor ze een kwartier gratis kunnen parkeren op elke parkeerplek. Met het invoeren van de nieuwe parkeerautomaten wordt deze kaart onnodig. Het kwartier gratis parkeren zal namelijk inbegrepen zijn wanneer je je sessie start.

Voor de Shop & Go-plaatsen blijft het reglement ongewijzigd.

Oppositie niet te spreken over aanpak

De nieuwe digitale meters lokken ook veel negatieve reacties uit bij zowel bewoners als politici. Niet alleen omdat je niet meer met cash kan betalen maar ook omdat het aantal parkeermeters drastisch vermindert. Bovendien was de overgang naar de nieuwe meters niet duidelijk aangekondigd. Gebruikers werden plots geconfronteerd met het feit dat de parkeermeter weg was. Normaal zouden op de plaatsen waar de parkeermeters worden weggehaald borden komen met een QR-code en informatie over de dichtstbijzijnde parkeermeter. Er is echter geen zicht op wanneer deze borden geplaatst zullen worden.

Over bepaalde veranderingen werd er bovendien niet gecommuniceerd. Zo meldde onafhankelijk raadslid Carl Nijssens dat bepaalde Shop & Go-parkeerplaatsen in de Luikerstraat waren omgevormd tot laad & los-zone. Het bericht van Nijssens lokte een hele discussie uit via sociale media.

De Truienaar houdt van wagen

De discussie toont nogmaals aan dat de Truienaar nog steeds enorm gesteld is op zijn wagen als vervoermiddel. Het liefst parkeren we nog graag voor de deur van de handelaren. Wat natuurlijk steeds moeilijker wordt in een moderne stad. In steden als Hasselt weten bewoners al lang dat ze best de fiets nemen voor hun boodschappen.
Ook de Vlaamse bouwmeester zei in een rapport van 2021 al dat in Sint-Truiden grote opportuniteiten liggen om het centrum autoluw te maken en van de Grote Markt een belevingsplein te maken. Al lijkt het er sterk op dat Truienaren met politieke ambities dit idee best voor zich houden als ze campagne voeren. Voorlopig is de auto nog koning in onze stad.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief