Actie Geel-Blauwe Levenskracht levert medisch materiaal Oekraïne

Onder de naam Geel-Blauwe Levenskracht leverden Veerle Heeren en Peter Deltour tijdens het pinksterweekend medisch materiaal en veiligheidsvesten af in Lviv Oekraïne.

Via een financiële actie gesteund door de Truiense Gezinsbond en de Koning Boudewijnstichting konden 50 medische aspiratietoestellen worden aangekocht. De politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken doneerde 127 veiligheidsvesten. Deze werden samen met de aspiratietoestellen tijdens het pinksterweekend geleverd in Lviv in Oekraïne.
De aspiratietoestellen werden overgebracht naarhet West-Oekraïns gespecialiseerd medisch kindercentrum en het Mariacentrum in Zavarnitsa, waar gewonde en geëvacueerde kinderen uit het hele oorlogsgebied worden opgevangen. Vanuit de ziekenhuizen worden de toestellen verder verdeeld in het oorlogsgebied. Gelijktijdig was er een ontmoeting met lokaal burgemeester Andriy Sadovyi. Deze reageerde vol dankbaarheid op de hulpgoederen. Het gebied telt namelijk nog vele gewonden.

“Burgemeester Sadovyi dankt de stad Sint-Truiden en politiezone en eenieder die bijgedragen heeft aan de aspiratietoestelllen of ander materiaal voor hun solidariteit. Lviv ving 2 miljoen Oekraïense landgenoten op en bereidt zich stilaan voor op de heropbouw. De ravage die de oorlog heeft aangericht is enorm en veel mensen hebben ook een zware fysieke tol moeten betalen. De nood aan medische prothesen en ander medisch materiaal is heel hoog, er zijn enorm veel gewonden.”

Veerle Heeren, raadslid Sint-Truiden

“We keren terug met een boodschap van hoop en veerkracht maar zijn ook enorm onder de indruk van wat we gezien en gehoord hebben. De Oekraïense kinderen en slachtoffers die we ontmoet hebben blijven niet bij de pakken zitten, maar de weg naar herstel – als mens en als gemeenschap – is nog heel erg lang. We zijn ervan overtuigd dat we met onze levering van de aspiratietoestellen een verschil hebben kunnen maken voor alle mensen in de getroffen gebieden.”

Veerle Heeren en Peter Deltour, raadslid Sint-Truiden

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!