AGOST saneert opnieuw verloederd stadsdeel

Het autonoom gemeentebedrijf voor de ontwikkeling van Sint-Truiden (AGOST) gaat de verkrotte wasserij in de Stapelstraat aanpakken. Het pand zal samen met het voormalige kantoor van Shop & the City Sint-Truiden worden afgebroken.

AGOST pakte eerder al het verwaarloosde tankstation aan het Ridder de Menten de Horneplein aan. Momenteel worden hier appartementen gebouwd. Na enkele jaren plannen wordt nu de befaamde oude wasserij aangepakt op het einde van de Stapelstraat. Het gaat specifiek over de panden op de Stapelstraat nummer 100 en 102.

“Voordat het pand van Stapelstraat 102 eigendom was van AGOST, lag het er jarenlang verwaarloosd bij. AGOST kocht het pand met een gedeeltelijke tussenkomst van Vlaanderen om de leegstand aan te pakken. Ondanks verwoede pogingen om Stapelstraat 102 nieuw leven in te blazen, kwam geen enkel project deftig van de grond. Daarom besliste AGOST in 2021 om hun strategie aan te passen en wordt er niet langer geïnvesteerd in het onderhoud van de gebouwen van Stapelstraat 100 en 102.”

Jelle Engelbosch, voorzitter AGOST

De beide panden zullen gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwe projecten die de Stapelstraat weer aantrekkelijk moeten maken als toegangspoort voor ons centrum. Al jaren wordt geklaagd over de toestand van het uiteinde van de Stapelstraat. Door de leegstand wordt de straat als onaantrekkelijk gezien.
De Stapelstraat krijgt de laatste tijd ook te maken met overlast van durgsgebruikers en -dealers. Handelaren uit de buurt melden dat er ter hoogte van de Minderbroederskerk overlast is. Deze zouden zich verplaatsen naar de oude wasserij.

AGOST hoopt met de sloop nu nieuwe projecten aan te trekken en zo de buurt op te waarderen.

(Tijdelijke) groene rustplek

Momenteel zijn er geen plannen om de site te ontwikkelen. De percelen zijn ingetekend als woonzone maar het Stadsbestuur heeft momenteel geen projecten of plannen om de site als dusdanig te ontwikkelen. Momenteel zijn er heel wat woonprojecten in onze binnenstad en in de deeldorpen die worden ontwikkeld. Agost houdt de site liever in zijn portefeuille de komende jaren. De kop van de Stapelstraat zal een groene rustplek worden voor de Truienaren. Het stadsbestuur bekijkt de mogelijkheden om samen te werken met lokale creatievelingen en kunstenaars om de plek in te vullen.

De sloop zal over een week of twee uitgevoerd worden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!