Al 93 besmettingen vastgesteld in asielcentrum Sint-Truiden

In Sint-Truiden zijn zeker al 93 coronabesmettingen vastgesteld in het opvangcentrum voor asielzoekers. Het centrum heeft in samenspraak met de provinciegouverneur, de veiligheidscel van de stad Sint-Tuiden, eerstelijnszone Haspengouw, het agentschap Zorg en Gezondheid en de directie van Fedasil beslist om de deuren gesloten te houden.

De situatie voor de bewoners van het centrum blijft zorgwekkend.
Vorige week ging Fedasil Sint-Truiden al in code rood toen de positieve testresultanten van een groep bewoners en medewerkers. Omdat er een vermoeden was van een zeer besmettelijke variant van corona, werden er massatesten uitgevoerd. Vrijdag werden 375 tests afgenomen. In totaal zijn 93 bewoners en 2 personeelsleden positief getest op COVID-19.

Wanneer er besmette personen zijn binnen asielcentra gelden er specifieke procedures. Dat zegt Mieke Candaele woordvoerder Fedasil.

De besmette personen en hun familieleden worden in isolatie geplaatst. Dat kan gebeuren in een speciale gang of een aparte zone. Alle andere bewoners gaan in quarantaine, ook zij mogen het asielcentrum de komende weken niet verlaten.

Mieke Candaele woordvoerder Fedasil

Centrum in lockdown. Ook kinderen voorlopig niet naar school

Alle bewoners en personeelsleden besmet met COVID-19 zijn in isolatie gegaan. De overige bewoners worden in andere woonzones ondergebracht en zullen in quarantaine verblijven.
Gezien de hoge besmettingsgraad worden alle contacten van bewoners en personeelsleden als hoog-risico contact beschouwd. Ook deze hoog-risicocontacten zullen uitgenodigd worden om zich te laten testen. Hiermee willen we alle risico’s op de verdere verspreiding van het coronavirus uitsluiten.

De bewoners mogen het centrum niet verlaten. Ook de kinderen die verblijven in het opvangcentrum kunnen voorlopig niet naar school. Ondertussen onderzoeken contacttracers welke contacten de bewoners en personeelsleden hadden.

Om iedereen te beschermen tegen verdere besmettingen werd beslist om het asielcentrum zeker al te sluiten tot half maart. Het is belangrijk dat we samen snel de juiste actie ondernemen. Daarom zullen we de komende dagen en weken de bewoners en de personeelsleden blijven testen. We volgen de zaak van nabij op én nemen geen enkel risico.

Burgemeester Veerle Heeren