Alternatief carnavalsprogramma met oa The Masked Dancer!

Vandaag 4 februari stelde de Orde van de Commeduur samen met schepen Hilde Vautmans en waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers, een alternatief carnavalsprogramma voor.

Door de pandemie werd al beslist dat een carnavalstoet ook dit jaar niet mogelijk is. Samen het stadsbestuur werd echter een alternatief programma uitgewerkt. Zo zal er veel aandacht zijn voor de carnavalssfeer in de lokale horeca.  Ook gaat in het alternatieve programma veel aandacht uit naar carnavalssfeer en kinderplezier, maar ook naar de kwetsbaren in de samenleving.

“Zeker in deze lastige tijden, willen we ook hen niet vergeten”, zegt Jo Sneyers, Opper van de Koninklijke Orde. “In de aanloop naar het carnavalsweekend bezoeken we onder andere de woonzorgcentra, het vaccinatiecentrum en de afdeling Pediatrie van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Zij mogen van ons ook een mooi presentje verwachten.” 

Feest start op vrijdag 25 februari

De echte feestelijkheden gaan van start op vrijdag 25 februari. Dan openen onze Stadsprins Steve I en Stadsjeugdprinses Lore I de jaarlijkse carnavalskermis. Op zaterdag, tijdens de Haspengouw Markt zal onvervalste Truiense carnavalsmuziek weerklinken in de winkelstraten en zal de beiaard om 11.11 u carnavalsklassiekers brengen.
Ook de Truienaar kan zijn woonst of handelszaak in de carnavalssfeer zetten.

“De carnavalsvlaggen wapperen nu al in de straten. Maar we moedigen onze inwoners en in het bijzonder onze handelaars ook aan om bij de “Orde van de Commeduur” een carnavalspakket af te halen waarmee ze ramen en gevels een extra carnavalesk tintje kunnen geven. Ook de gekende carnavalscafés zullen weer geschilderd worden in carnavalsthema. We bekijken ook hoe we vrije winkelpanden feestelijk kunnen inkleden met kleine stukjes carnavalsgeschiedenis.”

Hilde Vautmans, schepen van carnaval

Aandacht voor de lokale horeca

Op zaterdagavond zullen verschillende carnavalscafés een Verkleed Cafébal organiseren. Zondag worden de Truiense carnavalisten getrakteerd op een ontbijt in de Veemarkthallen.
De raad kiest dit jaar niet voor optredens in een grote tent op de Markt of voor een groot bal. Zij steunen de lokale horeca in de Truiense binnenstad en in de deeldorpen en zullen tijdens het weekend en op Verloure Moondag daar aanwezig zijn.

“’s Avonds (op maandag) trekken we met een aantal carnavalsartiesten langs de cafés in de binnenstad. Geen optredens in een grote tent, maar mini-optredens in de Truiense staminees! Op dinsdagavond blazen we om 19u 11 de Elf Latsjanen uit en tegelijkertijd blazen we in de cafés van Sint-Truiden de oude traditie van het Haringbijten opnieuw leven in.”

Jo Sneyers, Opper Orde van de Commeduur

Kindercarnaval ‘The Masked Dancer’

Er was al eerder aangekondigd dat op de Groenmarkt speciale activiteiten voor kinderen zouden komen. Op Verloure Moondag tussen 14u 11 en 16u 11 zal deze kindercarnaval in open lucht van start gaan. Het wordt een doe- en dansfeest op kinderformaat waar alle kinderen en ouders welkom zijn. De toegang is gratis en er wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen (CST etc).
Voor basisscholen heeft de Orde een speciale wedstrijd uitgewerkt. Via de wedstrijd ‘The Masked Dancer’, worden Truiense scholieren opgeroepen op met een klas een leuk dansje uit te werken op de liedjes van de Truiense carnaval. Wie het leukste dansje brengt (uiteraard verkleed) maakt kans op een Springkasteelpakket, geschonken door Prins Steve I. Elk kind dat deelneemt krijgt sowieso een zwemticket van Lago Bloesembad. Meer informatie over de wedstrijd kan je binnenkort vinden via www.raadvanelf.be .

Affiche door Stef Herckens

Speciaal voor dit jaar had de Orde van de Commeduur een wedstrijd voor het ontwerp van een carnavalsaffiche. Het winnende ontwerp kwam van Stef Herckens. Hij is een bekend lokaal kunstenaar die onder andere in 2021 in het Truiense woonzorgcentrum ’t Meiland de ramen ging beschilderen om de bewoners een hart onder de riem te steken. Bekijk de reportage hierover via deze link. Samen met de bekende Truiense DJ Lenny Schoofs kennen we Stef ook van het bedrijf Pipeline Productions.

Instagram