Alternatief carnavalsprogramma met oa The Masked Dancer!

Partners

Vandaag 4 februari stelde de Orde van de Commeduur samen met schepen Hilde Vautmans en waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers, een alternatief carnavalsprogramma voor.

Door de pandemie werd al beslist dat een carnavalstoet ook dit jaar niet mogelijk is. Samen het stadsbestuur werd echter een alternatief programma uitgewerkt. Zo zal er veel aandacht zijn voor de carnavalssfeer in de lokale horeca.  Ook gaat in het alternatieve programma veel aandacht uit naar carnavalssfeer en kinderplezier, maar ook naar de kwetsbaren in de samenleving.

“Zeker in deze lastige tijden, willen we ook hen niet vergeten”, zegt Jo Sneyers, Opper van de Koninklijke Orde. “In de aanloop naar het carnavalsweekend bezoeken we onder andere de woonzorgcentra, het vaccinatiecentrum en de afdeling Pediatrie van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Zij mogen van ons ook een mooi presentje verwachten.” 

Feest start op vrijdag 25 februari

De echte feestelijkheden gaan van start op vrijdag 25 februari. Dan openen onze Stadsprins Steve I en Stadsjeugdprinses Lore I de jaarlijkse carnavalskermis. Op zaterdag, tijdens de Haspengouw Markt zal onvervalste Truiense carnavalsmuziek weerklinken in de winkelstraten en zal de beiaard om 11.11 u carnavalsklassiekers brengen.
Ook de Truienaar kan zijn woonst of handelszaak in de carnavalssfeer zetten.

“De carnavalsvlaggen wapperen nu al in de straten. Maar we moedigen onze inwoners en in het bijzonder onze handelaars ook aan om bij de “Orde van de Commeduur” een carnavalspakket af te halen waarmee ze ramen en gevels een extra carnavalesk tintje kunnen geven. Ook de gekende carnavalscafés zullen weer geschilderd worden in carnavalsthema. We bekijken ook hoe we vrije winkelpanden feestelijk kunnen inkleden met kleine stukjes carnavalsgeschiedenis.”

Hilde Vautmans, schepen van carnaval

Aandacht voor de lokale horeca

Op zaterdagavond zullen verschillende carnavalscafés een Verkleed Cafébal organiseren. Zondag worden de Truiense carnavalisten getrakteerd op een ontbijt in de Veemarkthallen.
De raad kiest dit jaar niet voor optredens in een grote tent op de Markt of voor een groot bal. Zij steunen de lokale horeca in de Truiense binnenstad en in de deeldorpen en zullen tijdens het weekend en op Verloure Moondag daar aanwezig zijn.

“’s Avonds (op maandag) trekken we met een aantal carnavalsartiesten langs de cafés in de binnenstad. Geen optredens in een grote tent, maar mini-optredens in de Truiense staminees! Op dinsdagavond blazen we om 19u 11 de Elf Latsjanen uit en tegelijkertijd blazen we in de cafés van Sint-Truiden de oude traditie van het Haringbijten opnieuw leven in.”

Jo Sneyers, Opper Orde van de Commeduur

Kindercarnaval ‘The Masked Dancer’

Er was al eerder aangekondigd dat op de Groenmarkt speciale activiteiten voor kinderen zouden komen. Op Verloure Moondag tussen 14u 11 en 16u 11 zal deze kindercarnaval in open lucht van start gaan. Het wordt een doe- en dansfeest op kinderformaat waar alle kinderen en ouders welkom zijn. De toegang is gratis en er wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen (CST etc).
Voor basisscholen heeft de Orde een speciale wedstrijd uitgewerkt. Via de wedstrijd ‘The Masked Dancer’, worden Truiense scholieren opgeroepen op met een klas een leuk dansje uit te werken op de liedjes van de Truiense carnaval. Wie het leukste dansje brengt (uiteraard verkleed) maakt kans op een Springkasteelpakket, geschonken door Prins Steve I. Elk kind dat deelneemt krijgt sowieso een zwemticket van Lago Bloesembad. Meer informatie over de wedstrijd kan je binnenkort vinden via www.raadvanelf.be .

Affiche door Stef Herckens

Speciaal voor dit jaar had de Orde van de Commeduur een wedstrijd voor het ontwerp van een carnavalsaffiche. Het winnende ontwerp kwam van Stef Herckens. Hij is een bekend lokaal kunstenaar die onder andere in 2021 in het Truiense woonzorgcentrum ’t Meiland de ramen ging beschilderen om de bewoners een hart onder de riem te steken. Bekijk de reportage hierover via deze link. Samen met de bekende Truiense DJ Lenny Schoofs kennen we Stef ook van het bedrijf Pipeline Productions.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief