Deze week stelde het nieuwe Truiense bestuur onder burgemeester Ludwig Vandenhove hun beleidsnota voor. De nota is eerder beknopt. Besparen wordt de hoofdzaak. Ondertussen is de Truiense oppositie niet onder de indruk van de nota.
“Besparen, besparen, besparen…,” neen dat is geen quote van de federale formateur Bart de Wever maar van kersvers burgemeester Ludwig Vandenhove. Hij stelde met zijn nieuwe bestuur hun beleidsnota voor die vooral zal draaien rond zuinigheid, besparingen en het zoeken naar nieuwe inkomsten. Dat de nota er pas nu is, is volgens Vandenhove een gevolg van de late aanstelling van het bestuur.
Nieuwe taksen in 2025
Dat er een bestuurlijk akkoord was in Sint-Truiden voor er over inhoud gesproken was, wil Vandenhove ontkrachten. Volgens hem was er al een nota met de krijtlijnen toen alle bestuurpartners intekenden op de coalitie.
Veel nieuws kunnen we dan ook niet terugvinden in de nota, buiten dan dat het stadsbestuur verder zal zoeken naar extra bronnen van inkomsten om projecten te financieren. Dat gaan ze niet alleen doen via subsidies maar ook via nieuwe taksen die volgend jaar waarschijnlijk zullen worden ingevoerd. Het gaat dan onder andere om een leegstandstaks voor handelspanden en een toeristentaks.
Opvallend aan de nieuwe taksen is dat zowel Vooruit als Open VLD water bij hun bestuurlijke wijn moeten doen. Open VLD was nooit voorstander van een leegstandstaks voor handelspanden. In het verleden werd wel al een leegstandstaks ingevoerd voor woningen. Pascy Monette (Open VLD) zegt echter dat het de bedoeling zal blijven om de Truiense ondernemers te stimuleren.
Ook Vooruit doet een tegemoetkoming inzake de verkoop van het Truiense patrimonium. De partij was altijd tegen de verkoop van stedelijke eigendommen om de stadskas te spijzen.
Samen Sterk
Dat het bestuur zich wil focussen op hun basistaken heeft volgens Vandenhove en zijn ploeg alles te maken met de lege stadskas maar ook de nood om de reputatie van Sint-Truiden weer op te krikken. Deze leed de laatste jaren schade door o.a. verschillende schandalen die uitkwamen.
We richten ons op de basistaken zoals properheid zodat de Truienaar weer fier kan zijn op onze stad. We willen één ploeg zijn. Alle projecten komen van ons allemaal, dus niet van één schepen die in de kijker wil lopen. Dat was een probleem in het verleden waar elke schepen bijna zijn eigen AGB had. Het staat elke schepen wel vrij om een eigen beleidsnota te maken die dan in samenspraak met mij besproken wordt en eventueel uitgevoerd.
Ludwig Vandenhove, burgemeester (Vooruit)
Ook schepen van cultuur en toerisme, Katrien Bomans (WOW) benadrukte dit en verwees naar de Trudofeesten in 2026 als kans om Sint-Truiden weer positief op de kaart te zetten.
De ploeg leek ook zeer enthousiast tijdens het persmoment. Net daarvoor hadden ze immers hun eerste schepencollege achter de rug. Iets waar ze allemaal voorzichtig enthousiast over waren.
Nog veel vragen
De soberheid van de beleidsnota laat echter veel ruimte voor vragen. Wat moet er immers gebeuren met het stadskantoor? Of de Minderbroederssite? En hoe zit het met het aanslepende dossier van het stort van Melveren. Verder wordt er in de nota wel gesproken over het verderzetten van de aanpak van de problematiek rond dak- en thuislozen maar wordt er niet gesproken over een formele, permanente opvang. Iets wat thans expliciet werd gevraagd door zowel de stadsdiensten als de middenveldorganisaties.
We zijn ons zeer bewust van de problemen en hebben ook al enkele gebouwen bekeken. Het is niet omdat we hier niet over communiceren dat we dit probleem laten liggen. We blijven met alle betrokken diensten ook werken aan een eventueel verdere uitbouw van het project rond de straatverpleegkundigen.
Pascy Monette, schepen en voorzitter van het Zorgbedrijf (Open VLD)
Monette werd hierin bijgetreden door Günther Dauw die benadrukte dat Sint-Truiden als zorgstad niet de zorgen van andere gemeenten moet overnemen.
We zijn een zorgstad maar we moeten dit probleem ook globaal zien aan te pakken in samenwerking met andere gemeenten zodat niet steeds naar ons wordt gekeken.
Günther Dauw, schepen Financiën (N-VA)
Over het stadskantoor was de ploeg wel duidelijk. Er zal deze legislatuur werk gemaakt worden van een nieuw stadskantoor waar alle diensten op zullen aanwezig zijn zodat de burger met al zijn vragen op één adres terecht kan. Maar qua tussenoplossing wil Vandenhove eerder kijken naar de bestaande gebouwen in het patrimonium van Sint-Truiden. Daartoe zal het bestuur zich ook focussen op hun bestaande gebouwen degelijk te onderhouden. Al werd de optie van de privémarkt nog niet losgelaten door N-VA.
Ook de sanering van het stort van Melveren blijft een prioriteit voor de bestuursploeg. Pas na deze dossiers kan er naar de toekomst gekeken worden.
We moeten eerst kijken wat de hete hangijzers ons zullen kosten voor we kunnen beginnen dromen van andere projecten.
Gert Stas, schepen van Jeugd (Vooruit)
Al lijkt er wel ruimte voor kleine symbooldossiers zoals bomen op de Grote Markt. Iets wat volgens eerdere onderzoeken niet mogelijk was door de nutsvoorzieningen en zonder parkeerplaatsen op te offeren.
Mager beestje
De Truiense oppositiepartijen Vlaams Belang en CD&V waren duidelijk niet onder de indruk van de nota. Patrick Vanparys, fractieleider van Vlaams Belang Sint-Truiden, noemt de nota een mager beestje met de focus op de verkeerde beleidsdomeinen. Zo zou er volgens de partij teveel nadruk worden gelegd op diversiteit en is er in de nota geen apart hoofdstuk ‘jeugd’ opgenomen. Al wordt er wel over jongeren en specifiek het jeugdhuis gesproken wanneer het gaat over de GAZO.
De algemene lijn is dat er amper of geen concrete plannen zijn en als ze al concreet worden gemaakt zijn het absoluut niet de prioriteiten die onze stad nodig heeft. We lezen bijvoorbeeld dat het bestuur “alles op alles” wil zetten om de CO²-uitstoot van de stad tegen 2030 te verminderen met 40%. Dergelijke transities kosten handenvol geld. Geld dat er, volgens dit bestuur althans, gewoonweg niet is.
Patrick Vanparys, fractieleider Vlaams Belang Sint-Truiden
Ook CD&V Sint-Truiden is niet onder de indruk van de nota. Zij zien weinig nieuws en verwijten het huidige bestuur zelfs niet op de hoogte te zijn van acties en elementen die al in gang waren gezet of al aanwezig waren door de vorige legislatuur.
Het heeft blijkbaar 3 maanden moeten duren om samen een document van 50 pagina’s op te stellen dat bol staat van ofwel vaagheden ofwel verderzetting van reeds bestaand beleid.
Ingrid Kempeneers, fractieleider CD&V Sint-Truiden
Het zal een beleid zijn dat 6 jaar ‘de winkel openhoudt’ maar op innovatie en vooruitgang moeten we niet hopen. Daarenboven is het ons hierdoor ook duidelijk dat de voormalige oppositie niet goed wist waarover wij al als stad reeds allemaal beschikten, waar wij al gebruik van maakten of waar we al jaren mee bezig waren in onze organisatie.
Je kan de beleidsnota van het nieuwe Truiense bestuur lezen via deze link.