13 oktober komt steeds dichterbij. Hoog tijd dus om naar de inhoud te kijken. Sintruin Begot leest voor jullie alle verkiezingsprogramma’s door en geeft een overzicht. Vandaag bespreken we het programma van FRIS.
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur duikt Sintruin Begot in de programma’s van de verschillende politieke partijen van Sint-Truiden. Bij het lezen van de programma’s pikken wij de meest opvallende punten eruit. Zo goed als elke partij in onze stad streeft namelijk naar financiële stabiliteit, politieke integriteit, betaalbaar wonen, enzovoort. Daarom halen wij de punten uit de programma’s die het meest opvallen en momenteel het sterkst aan de identiteit van elke partij kleven naar voren.
We besteden ook altijd aandacht aan het financiële aspect, aangezien dit, zowel volgens experts als onze redactie, de ontwikkeling van onze stad en de mogelijkheden in de komende jaren sterk zal beïnvloeden.
FRIS
FRIS is de jongste politieke beweging van onze stad. Ze ontstond uit de eerste vergaderingen van een groep die zich aanvankelijk ProTrudo wilde noemen. In eerste instantie noemden ze zichzelf een denktank, maar voor de meeste Truienaren werd al snel duidelijk dat de groep politieke ambities had. Dit bleek onder andere uit het feit dat ze al vóór hun officiële aankondiging door andere politieke partijen werden benaderd om een kartel te vormen. Onze redactie kreeg off the record van leden van bepaalde politieke partijen te horen dat het kartel een manier was om de opkomst van die andere burgerpartij, WOW, af te remmen. Dit is ons echter nooit bevestigd. Dat er gesprekken waren tussen het toenmalige ProTrudo en traditionele partijen werd ons bevestigd door kopman Rudi De Cock.
Nadat een van de stichtende leden, Carl Nijssens, de groep verliet om terug te keren naar CD&V, veranderde de beweging van naam en werd FRIS geboren. Deze politieke groep, onder leiding van voormalig lokaal journalist Rudi De Cock, wil – zoals ze zelf zeggen – een frisse wind brengen in de Truiense politiek.
De groep is pas laat aan de campagne begonnen en komt, net als PVDA, met een beperkte lijst. Volgens FRIS doen ze dit vooral om kwalitatieve kandidaten naar voren te schuiven en om weg te blijven van een gemeenteraad vol “nuttige idioten” die zes jaar lang zetelen zonder enige inbreng te leveren.
Focus
Wat vooral opvalt in het programma van FRIS is hun streven om een einde te maken aan “vriendjespolitiek”. Volgens FRIS speelt dit een dominante rol in alles wat met het Truiense bestuur te maken heeft. In hun partijprogramma wijzen ze op de volgende zaken:
- FRIS wil openbare aanbestedingen voor evenementen, zodat alle bedrijven en creatievelingen eerlijke kansen krijgen. (Letterlijk uit programma FRIS.)
De partij stelt dat de afgelopen jaren opvallend veel kansen zijn gegaan naar dezelfde mensen en verenigingen in de stad, vaak vanwege hun politieke kleur. Ook zouden bepaalde ondernemers en verenigingen in Sint-Truiden worden voorgetrokken. Als voorbeeld noemen ze de subsidies aan STVV. FRIS vindt dat alle verenigingen een gelijke kans moeten krijgen op subsidies.
Ook de gemeenteraad moet volgens hen anders functioneren. Politiek moet een ploegsport worden, en de gemeenteraad moet een plek zijn voor constructief debat, in plaats van elkaar de schuld geven.
- Politiek is een ploegsport: we besturen samen de stad in een geest van openheid en consensus.
- Vernieuwing van de gemeenteraad met inhoudelijk sterke debatten die hoffelijk zijn. (Letterlijk uit programma FRIS)
Stadsfinanciën
Zoals bij elke partij kijken we ook hier naar hun plannen om de stadsfinanciën gezond te maken.
Ook in dit punt zien we bij FRIS een afkeer van “vriendjespolitiek”. Om de financiën van de stad in balans te brengen, verwijst FRIS specifiek naar de subsidies die tijdens deze legislatuur aan STVV zijn toegekend. Volgens de partij kan er flink worden bespaard door dergelijke bevoordeelde keuzes onder de loep te nemen.
- Concreet: geen honderdduizenden euro’s meer voor de voetbalclubs, maar een eerlijke budgetverdeling onder alles wat met vrije tijd te maken heeft: sportclubs, jeugdverenigingen, jeugdwerking, culturele verenigingen. (Letterlijk uit programma FRIS)
Daarnaast moeten contracten met externe partijen, zoals IT-contracten, opnieuw bekeken worden om te zien of er geen goedkopere alternatieven beschikbaar zijn. Dit punt zien we ook terug in het programma van Vlaams Belang.
Verder wil FRIS besparen op bureaucratie en de gemeentelijke diensten efficiënter maken. Ook willen ze af van de autonome gemeentebedrijven.
Andere opvallende punten
FRIS wil, net als Vooruit, meer nadruk leggen op de kerkdorpen door middel van een tweemaandelijks overlegorgaan tussen burgers en stadsbestuur.
De spanning tussen de kerkdorpen en het centrum van de stad is een thema dat vaak opduikt in politieke discussies onder burgers. Sint-Truiden is immers sterk opgesplitst in deelgemeenten en dorpen, die elk een hechte gemeenschap vormen. Hoewel de afgelopen jaren meer is ingezet op de vernieuwing van de kernen, bleef de focus toch grotendeels op het stadscentrum liggen.
Wil je het volledige programma van FRIS lezen om hun standpunten te kennen over andere onderwerpen? Klik dan zeker op deze link. Hier kan je het volledige programma downloaden.