13 oktober komt steeds dichterbij. Hoog tijd dus om naar de inhoud te kijken. Sintruin Begot leest voor jullie alle verkiezingsprogramma’s door en geeft een overzicht. Vandaag bespreken we het programma van N-VA Sint-Truiden.
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur duikt Sintruin Begot in de programma’s van de verschillende politieke partijen van Sint-Truiden. Bij het lezen van de programma’s pikken wij de meest opvallende punten eruit. Zo goed als elke partij in onze stad streeft namelijk naar financiële stabiliteit, politieke integriteit, betaalbaar wonen, enzovoort. Daarom halen wij de punten uit de programma’s die het meest opvallen en momenteel het sterkst aan de identiteit van elke partij kleven naar voren.
We besteden ook altijd aandacht aan het financiële aspect, aangezien dit, zowel volgens experts als onze redactie, de ontwikkeling van onze stad en de mogelijkheden in de komende jaren sterk zal beïnvloeden.
N-VA Sint-Truiden
N-VA Sint-Truiden heeft zich tijdens deze legislatuur vooral laten opmerken door haar bureaucratische karakter. Vaak nemen de schepenen een stap achteruit om de diensten hun plannen te laten uitvoeren. Dit heeft er vaak toe geleid dat de partij, ondanks het feit dat ze een bestuurspartij is, niet echt in de schijnwerpers stond.
Hun grootste successen behaalden ze in minder zichtbare dossiers, zoals de stadsfinanciën, waar ze samen met de andere meerderheidspartijen in korte tijd verschillende knopen hebben doorgehakt. Ook op het vlak van monumentenzorg lieten ze van zich horen. Dankzij N-VA kwam er een erfgoeddepot in de GAZO en kon de Burcht van Brustem uit de stellingen komen.
In de campagne komt N-VA vaak over als ‘de factchecker’. Wanneer andere partijen grote plannen bespreken, zijn zij steevast aanwezig om te wijzen op de slechte staat van de stadskas.
Focus
Net als bij Vooruit zijn de stadsfinanciën het belangrijkste agendapunt van N-VA Sint-Truiden. Dit brengen ze bij elk debat ter sprake door te wijzen op het feit dat er nauwelijks tot geen ruimte is om grote projecten op te starten. Ze verwijzen daarbij niet alleen vaak naar de erfpacht op de Minderbroederskerk, maar ook naar de sportsite van Lago, een deal die volgens hen niet goed is onderhandeld.
N-VA wil in een volgende legislatuur een grondig kerntakendebat voeren en elke uitgavenpost kritisch bekijken om te zien of de kosten te verantwoorden zijn en waar bespaard kan worden. Schuldenafbouw blijft hun prioriteit. De partij wil geen nieuwe belastingen invoeren, maar spreekt wel over bijvoorbeeld een gedifferentieerde kadastrale voorheffing. Daarnaast kijken ze ook naar de volgende mogelijkheden om nieuwe inkomsten te genereren:
- de invoering van een leegstandstaks voor handelsruimten.
- de invoering van een toeristenbelasting.
- een belasting op nachtwinkels of hinderlijke bedrijven.
- een belasting op seksuitbatingen.
- de belasting op tweede verblijven.
De belasting op seksuitbatingen/eroshuizen probeerde N-VA deze legislatuur al in te voeren, maar ze stuitten steeds op de complexiteit van de situatie rond deze ondernemingen. Net als WOW wil N-VA ook een toeristenbelasting invoeren, vandaar dat ze tijdens de volgende legislatuur één keer willen inzetten op een grote bovenlokale activiteit zoals Theater op de Markt, om meer toeristen naar de regio te lokken. Wat de rol van het kerntakendebat hierin is, is niet duidelijk. N-VA lijkt de organisatie van evenementen liever aan private partners over te laten.
Opvallend is dat N-VA expliciet zegt niet te willen besparen op de lonen van het stadspersoneel en wil inzetten op aantrekkelijke loonpakketten om knelpuntvacatures in te vullen.
N-VA blijft ook voorstander van de verkoop van niet-prioritair patrimonium. Zo werden al stukken landbouwgrond en een hoeve in Veurne verkocht. Hun argument is dat het onderhoud en het beheer van dit patrimonium veel meer kosten dan het opbrengt.
Andere opvallende punten
Een transparant bestuur is, hoe kan het ook anders, een belangrijk punt dat N-VA naar voren schuift, net zoals bijna alle andere partijen. Daarnaast bespreken ze ook veiligheid, maar ze zijn daarbij wel realistisch. Volgens N-VA is er momenteel namelijk geen budget om extra agenten aan te werven. Voor extra blauw op straat is er dus geen geld, dus willen ze liever de bestaande mankracht efficiënter inzetten en vaker zichtbaar in het straatbeeld brengen.
N-VA stelt, net als elke partij, dat Sint-Truiden niet onveiliger is geworden de laatste jaren, maar dat vooral het onveiligheidsgevoel is toegenomen. Dit gaven de partijen onder andere toe tijdens de Truiense retraite. Dauw sabelt het thema veiligheid zelfs neer in een van de recentste afleveringen van dit programma waarin hij stelt dat het punt zelfs geen hoofdpunt zou mogen zijn in dit verkiezingsdebat en bepaalde partijen dit volledig hebben gemediatiseerd.
N-VA laat zijn nationale tendensen inzake sociaal beleid zeer goed merken in zijn programma daar ze stellen dat Sint-Truiden geen extra sociale woningen nodig heeft omdat ze moeten waken ‘dat we geen zorgen of mensen met zorgen importeren.’
Wil je het volledige programma van N-VA Sint-Truiden lezen om hun standpunten te kennen over andere onderwerpen? Klik dan zeker op deze link. Hier kan je het volledige programma downloaden.