13 oktober komt steeds dichterbij. Hoog tijd dus om naar de inhoud te kijken. Sintruin Begot leest voor jullie alle verkiezingsprogramma’s door en geeft een overzicht. Vandaag bespreken we het programma van Open VLD Sint-Truiden.
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur duikt Sintruin Begot in de programma’s van de verschillende politieke partijen van Sint-Truiden. Bij het lezen van de programma’s pikken wij de meest opvallende punten eruit. Zo goed als elke partij in onze stad streeft namelijk naar financiële stabiliteit, politieke integriteit, betaalbaar wonen, enzovoort. Daarom halen wij de punten uit de programma’s die het meest opvallen en momenteel het sterkst aan de identiteit van elke partij kleven naar voren.
We besteden ook altijd aandacht aan het financiële aspect, aangezien dit, zowel volgens experts als onze redactie, de ontwikkeling van onze stad en de mogelijkheden in de komende jaren sterk zal beïnvloeden.
Open VLD
Al sinds 1988 zit Open VLD onafgebroken in het Truiense bestuur, en dat doen ze al enige tijd met een duidelijk sociaal karakter. Open VLD levert immers al enige tijd de voorzitter van het Zorgbedrijf/OCMW. Ook ondernemen staat centraal in hun beleid en bevoegdheden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat “het leiden van een bedrijf als een goede huisvader” centraal staat in het programma van Open VLD Sint-Truiden. Specifiek gaat het dan om de leiding van het Truiense Zorgbedrijf, dat Open VLD als voorbeeld aanhaalt voor hun succesvolle beleid.
Focus
Gezien de kern van de campagne van Open VLD draait rond het beleid van het Zorgbedrijf, hoeft het niet te verbazen dat dit ook de focus is van hun campagne. We willen wel benadrukken dat ondernemen, hoe kan het ook anders, centraal staat in het programma van de Truiense liberalen. Gezien hun eigen nadruk op het Zorgbedrijf in hun campagne, pikken we echter sociaal beleid eruit.
- De oprichting van het Huis van de Zorg, een fysiek onthaalpunt voor mensen met een zorgvraag.
- Een brede zorgcommunity van professionals en burgers creëren, die mag rekenen op de kennis en de faciliteiten van het zorgbedrijf.
- Lancering van het Halmaalhuis, een medisch, paramedisch en gastvrij inloophuis.
- Meer communicatie over hulp rond kinderarmoede en tienerwelzijn.
- Blijven investeren in straatverpleegkundigen.
- Burgerzin in kleine en grote dingen weer hip maken.
- Digitaal leren met en voor iedereen.
Stellingen letterlijk uit het programma van Open VLD Sint-Truiden.
Opvallend in de standpunten over zorg/sociaal beleid is dat verschillende initiatieven al tijdens deze legislatuur zijn gestart. De eerste stappen naar het Halmaalhuis zijn bijvoorbeeld al gezet. Ook de onderzoeken voor een Huis van de Zorg (vergelijkbaar met het Huis van het Kind) zijn volgens lijsttrekker Pascy Monette opgestart. Open VLD wil dus blijven inzetten op deze elementen.
Financieel beleid
Net als bij de andere partijen lichten we door welke stappen Open VLD wil nemen om de financiële situatie van Sint-Truiden te verbeteren. In het programma van de Truiense liberalen vinden we echter geen specifieke maatregelen om de stadskas aan te vullen. Zij stellen dat een goede dienstverlening samen kan gaan met een gezond financieel beleid. Opnieuw halen ze het Truiense Zorgbedrijf aan als voorbeeld. In het programma lezen we wel dat de verkoop van stedelijk patrimonium als extra inkomstenbron kan dienen. Ook gaan de liberalen er prat op dat als Sint-Truiden een gunstig ondernemersklimaat creëert, er meer mensen aan het werk kunnen en de stadskas daardoor sowieso gevuld wordt.
Andere opvallende punten
Opvallend in het programma van Open VLD is dat zij weer een eigen sociaal verhuurkantoor willen oprichten in Sint-Truiden, vergelijkbaar met het vroegere Land van Loon. Lijsttrekker Pascy Monette benadrukt dat ze het niet zomaar een sociaal verhuurkantoor willen noemen, omdat het kantoor meer moet doen dan alleen betaalbare woonoplossingen bieden. Zo moet het kantoor volgens Monette ook een oplossing bieden voor mensen die door omstandigheden plots zonder onderkomen komen te zitten.
Verder willen ze ook bekijken of er extra woonoplossingen kunnen komen in leegstaande panden. Open VLD zegt nergens expliciet dat ze een dag- of thuisloze opvang willen in Sint-Truiden, maar als je hun plan leest over creatieve woonoplossingen, merk je dat het de bedoeling lijkt te zijn dat mensen in acute woonnood ook geholpen kunnen worden via een eigen Truiense woonkantoor.
Wil je het volledige programma van Open VLD Sint-Truiden lezen om hun standpunten te kennen over andere onderwerpen? Klik dan zeker op deze link.