Analyse: Het verkiezingsprogramma van Vlaams Belang doorgelicht

Partners

13 oktober komt steeds dichterbij. Hoog tijd dus om naar de inhoud te kijken. Sintruin Begot leest voor jullie alle verkiezingsprogramma’s door en geeft een overzicht. Vandaag bespreken we het programma van Vlaams Belang Sint-Truiden.

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur duikt Sintruin Begot in de programma’s van de verschillende politieke partijen van Sint-Truiden. Bij het lezen van de programma’s pikken wij de meest opvallende punten eruit. Zo goed als elke partij in onze stad streeft namelijk naar financiële stabiliteit, politieke integriteit, betaalbaar wonen, enzovoort. Daarom halen wij de punten uit de programma’s die het meest opvallen en momenteel het sterkst aan de identiteit van elke partij kleven naar voren.

We besteden ook altijd aandacht aan het financiële aspect, aangezien dit, zowel volgens experts als onze redactie, de ontwikkeling van onze stad en de mogelijkheden in de komende jaren sterk zal beïnvloeden.

Vlaams Belang Sint-Truiden

Terug van nooit helemaal weg geweest: Vlaams Belang Sint-Truiden heeft de afgelopen jaren de lokale afdeling in onze stad opnieuw opgebouwd. Nadat Roosmarijn Beckers bij de verkiezingen in 2018 werd verkozen als Vlaams Parlementslid, kreeg de partij nieuwe energie en begon aan de heropbouw. Lang bleef de groei in de schaduw, maar na enkele succesvolle peilingen, een bezoek van Tom Van Grieken waarbij veel mensen toestroomden, en verschillende interviews waaruit bleek dat de partij nationaal naar onze stad kijkt, begon de nervositeit te groeien bij de andere partijen in onze stad.

Focus

Vlaams Belang heeft zich in onze stad steeds gericht op de schandaalpolitiek van de afgelopen jaren. Met bijnamen als “Het Palermo aan de Cicindria” maakten ze al snel duidelijk dat ze de corruptie in onze stad willen aanpakken. Dit willen ze op de volgende manieren doen:

  • Een transparant, openbaar subsidieregister dat elke Truienaar eenvoudig kan inkijken.
  • Transparantie moet de regel zijn, niet de uitzondering. Openbaarheid van bestuur moet maximaal en actief worden gevoerd door de stadsdiensten, niet alleen passief op vraag van de burger.
  • Het Truiense politieke systeem moet op dieet. Alle zitpenningen moeten tot een minimum worden beperkt en de politieke pensioenen moeten worden herbekeken. Ook de “ondersteunende middelen voor de politieke organen” kunnen gerust minder.
  • Volledige transparantie over de inkomsten van mandatarissen. Alle politieke mandatarissen dienen de inkomsten, inclusief voordelen in natura, verkregen uit hun mandaten, permanent openbaar te maken via de website van de stad.

Stellingen letterlijk uit programma Vlaams Belang Sint-Truiden

Het moet gezegd worden dat er al een website bestaat genaamd “Sint-Truiden in Cijfers.” Hier kun je cijfers over onze stad (bevolking, veiligheid, enzovoort) bekijken. Ook informatie over de Truiense begroting is hier te vinden. De cijfers op deze website zijn echter niet recent (uit 2022).

Met het afslanken van het politieke systeem bedoelt Vlaams Belang niet alleen de presentiegelden voor raden van bestuur, maar ook het geld dat naar politieke fracties in onze stad gaat, bijvoorbeeld voor het uitbetalen van een fractiemedewerker.

Financieel beleid

Voor elke partij bekijken we hun oplossingen voor het financiële beleid van onze stad. Dit is volgens onze redactie immers het belangrijkste onderwerp van deze campagne. Opvallend is dat Vlaams Belang Sint-Truiden, net als N-VA, verder wil gaan met de verkoop van niet-prioritair patrimonium. Dit betekent dat alle gronden, gebouwen, enzovoort die eigendom zijn van de stad maar niets opbrengen of niet nuttig gebruikt kunnen worden, verkocht worden. Het huidige stadsbestuur kreeg hierover de afgelopen legislatuur veel kritiek van onder andere Vooruit Sint-Truiden, die meenden dat deze eigendommen, vroeger in handen van het Truiense OCMW, gebruikt kunnen worden voor onder andere de aanleg van stadstuintjes.

Vlaams Belang mikt bovendien ook op “internationale samenwerkingen” als een kostenpost waarop bespaard kan worden. Ook voor diversiteitsbeleid zien ze besparingsmogelijkheden. De partij kreeg hiervoor al kritiek van de meer traditionele partijen in onze stad, omdat zij van mening zijn dat dit niet de grote uitgavenposten zijn die een verschil zullen maken.

Daarnaast wil Vlaams Belang bepaalde contracten die het stadsbestuur heeft lopen voor bepaalde diensten opnieuw onder de loep nemen om na te gaan of dit niet goedkoper kan.

Andere opvallende punten

Het kind, en vooral het kind in armoede, neemt een opvallende plaats in in het programma van Vlaams Belang. Ze willen dat bepaalde sociale rechten automatisch worden toegewezen aan gezinnen in nood.

Ook het thema veiligheid neemt een belangrijke plaats in bij Vlaams Belang. Verschillende andere partijen in onze stad hebben de afgelopen jaren geprobeerd dit thema te claimen, maar door de mediatisering van het thema heeft Vlaams Belang de “quick wins” op dit gebied binnengehaald. Dit verklaart waarom in verschillende debatten en communicatie Vlaams Belang de nadruk legt op veiligheid.

Wil je het volledige programma van Vlaams Belang Sint-Truiden lezen om hun standpunten te kennen over andere onderwerpen? Klik dan zeker op deze link.

Lees ook

Candy Canes en kerstkribbe: De Truiense Nostalgie is van start gegaan

De wereldberoemde schaatsbaan in de Truiense Minderbroederskerk is weer geopend! Samen met de kerstchalets rond de Grote Markt en een Candy Cane instaspot, vormen...
vlaams belang- sint truiden - klacht - racisme - ludwig vandenhove

Vlaams Belang dient klacht in tegen toekomstig burgemeester Ludwig Vandenhove

Vlaams Belang Sint-Truiden gaat een klacht indienen tegen Ludwig Vandenhove, omdat hij hun uitspraken op sociale media racistisch noemde. De uitlating van Vandenhove verscheen...

De Truiense White komt terug!

Na negen jaar stilte maakt de iconische White Party op zaterdag 17 mei 2025 een langverwachte comeback. Het populaire evenement, georganiseerd door de broers...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief