Appeltaartwedstrijd tijdens oogstfeesten

Partners

De pluk is volop bezig en het heerlijke Haspengouws fruit baant zich een weg naar landen zelfs ver buiten de Europese grenzen. Het lokaal bestuur organiseert nu een smakelijke wedstrijd waarin amateurbakkers hun zelfgebakken appeltaart kunnen presenteren aan een vakjury. Tijdens het Oogstfeest op zondag 24 september beslist deze wie de winnaar is van ‘De beste appeltaart van Haspengouw’.

De plukperiode is sinds jaar en dag een periode waarin onze lokale fruittraditie centraal staat. Niet alleen komen toeristen fietsen tussen de fruitbomen maar organisaties zoals de Keizerlijke Commanderie organiseren verschillende wedstrijden en activiteiten om de kennis en cultuur rond het Haspengouws fruit in ere te houden.
Dit jaar organiseert het Truiens stadsbestuur ook een bakwedstrijd voor amateurbakkers.

Belangrijke sector voor Sint-Truiden

De Truiense fruitsector telt vandaag nog 1534,39 hectaren peren en 792,49 hectaren appelen. Peren blijven het belangrijkste product voor de Vlaamse fruitteelt. Het aandeel van appels gaat echter verder achteruit. Er is concurrentie van buitenlandse rassen zoals Pink Lady en het appelassortiment in België bestaat voor ongeveer 60 % uit Jonagold/Jonagored en mutanten. Dit maakt onze appelteelt, met zijn veelheid aan rassen, kwetsbaar. Mede dankzij innovatie op basis van fruitteeltkundig -en rassenonderzoek slaagt de sector erin nieuwe kwalitatieve rassen te telen die ziektebestendig zijn en waarbij de productiekosten onder controle blijven. Met een breder assortiment is het risico verspreid over verschillende rassen.
Bij het ontwikkelen van die nieuw appelsoorten wordt er niet enkel gefocust op de smaakbeleving voor de consument maar dus ook op de teelbaarheid voor de producent. Daarbij is het ook de bedoeling om op termijn ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Om mensen warm te maken voor de verschillende inheemse appelsoorten organiseert Stad Sint-Truiden momenteel een bakwedstrijd voor amateurbakkers!

“Iedereen die wil mag deelnemen aan de wedstrijd. Er zijn heel wat prijzen te winnen. Zo is er de prijs voor de origineelste appeltaart, de lekkerste appeltaart, de mooiste appeltaart en de juist foutste appeltaart. De hoofdprijs gaat echter naar ‘De beste appeltaart van Haspengouw’. Deze taart, op basis van het winnende recept, zal je daarna een maand lang kunnen bestellen bij verschillende Truiense bakkers en horecazaken. De winnaar zal de eer te beurt vallen om het lekkerste uithangbord van Sint-Truiden te creëren. We wensen de deelnemers alvast veel succes!.”

Hilde Vautmans, schepen van Landbouw en Fruitteelt

Voel je de bakkriebel al? Registreer je deelname op www.visitsinttruiden.be/beste-appeltaart. Hier vind je ook het volledige wedstrijdreglement.
De wedstrijd wordt gesteund door de Keizerlijke Commanderie. Deze organisatie zet zich elk jaar in voor het promoten van de Haspengouwse fruittraditie. Ook zij houden jaarlijks verschillende wedstrijden rond fruit. Neem zeker een kijkje op hun website voor meer informatie.

© Visit Sint-Truiden

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief