Batopin wil meer cash-punten in ons land… maar niet in Sint-Truiden

Tegen 2025 wil het geldautomatenbedrijf Batopin 970 cash-punten in 503 Belgische gemeenten. Maar voor Sint-Truiden zijn er voorlopig geen plannen voor een extra punt. Batopin benadrukt echter dat zij in dialoog blijven met lokale besturen om op maat oplossingen te zoeken.

In 2022 geraakte bekend dat de vier grootbanken (Belfius, ING, BNP Paribas Fortis en KBC) van ons land gingen samenwerken om een keten van neutrale geldautomaten op de markt te brengen, Batopin. Batopin was een besparing voor de meeste bankfilialen die het uitbaten van eigen automaten te duur of arbeidsintentief ervaarden. Uiteindelijk kwamen er drie zogenaamde cash-punten in Sint-Truiden: op de Grote Markt, aan het Truiense station en een in Brustem aan de vliegveldlaan. Volgens het nieuwe plan dat Batopin heeft uitgerold zijn er geen plannen om nog punten in Sint-Truiden toe te voegen. Al staat er wel een punt in Gingelom (Borlostraat) op de planning. Hiervoor wordt nog een locatie gezocht.

“We hebben voorlopig inderdaad geen plannen om een nieuw cash-punt in Sint-Truiden onder te brengen. De plannen voor 2025 staan redelijk vast. Uiteraard kunnen er wel aanpassingen komen als er een dwingende nood is.”

Senne Poelmans, woordvoerder Batopin

Malaise van Batopin

Sinds hun komst blijken de cash-punten van Batopin een probleem voor veel Truienaren. Vooral ouderen hebben het moeilijk met het gebruik van de cash-punten en maken dan ook afspraken met de bank om geld af te halen. Ook handelaren en horeca-uitbaters ondervinden problemen met de cash-punten. Veel ouderen betalen bijvoorbeeld nog het liefst met cash waardoor ondernemers genoodzaakt zijn om met geld naar een van de cash-punten in onze stad te gaan om het geld te storten. Maar de automaten op de Grote Markt bijvoorbeeld zitten vaak vol waardoor ondernemers met hun geld naar het volgende punt in buurgemeenten moeten trekken.

Volgens woordvoerder Senne Poelmans, gaat Batopin geregeld in overleg met lokale besturen om hun aanbod bij te sturen.

“Wij zitten geregeld samen met gemeentebesturen, ook in Sint-Truiden, om te kijken wat de pijnpunten zijn in ons aanbod. We zijn dankbaar voor de feedback en gaan er ook mee aan de slag. Zo kunnen we meer geldophalingen regelen aan drukke cash-punten.”

Senne Poelmans, woordvoerder Batopin

De afgelopen jaren heeft het lokale bestuur van Sint-Truiden al verschillende keren met zowel Batopin alsook de directeurs van de grootbanken in onze stad aan tafel gezeten. Buiten feedback geven kan het stadsbestuur echter weinig doen. Schepen Mieke Claes riep al op om de klachten te bundelen samen met andere gemeenten om naar de bevoegd Federaal minister te stappen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!