Belasting op Eroshuizen dan toch doorgevoerd

Eroshuizen in Sint-Truiden zullen dan toch belast worden. Dat meldt HBVL vandaag. De belasting op de huizen bestond al enige tijd maar werd de afgelopen jaren niet geïnd door juridische problemen.

In maart 2021 trok voormalig burgemeester en huidig Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove aan de alarmbel. Hij voerde de belasting op de bars in tijdens zijn legislatuur. Vandenhove berekende dat door het niet innen van de belasting de Truiense stadskas zo’n 680 000 euro misliep tussen 2018 en 2021.
Schepen van Financiën Jo François meldde toen dat er juridische problemen waren met de wet. Deze zou herzien worden en lijkt nu dus klaar te zijn.

Lees ook: Juridische problemen met lokale belasting voor ‘de rosse buurt’

Maatregel tegen overlast

De belasting zou jaarlijks tussen de 10.000 euro en de 15.000 euro bedragen. Door de wet aan te passen hoopt de schepen te voorkomen dat de uitbaters van de huizen de belasting ontduiken. In het oude reglement werden namelijk de uitbaters belast. Deze bevonden zich echter vaak in het buitenland of hielden zich verscholen achter belastingconstructies. Nu worden de eigenaars van de panden belast.
Bovendien is het reglement zo opgebouwd dat het bedrag van de belasting verdubbeld wanneer de uitbaters ze proberen vermijden door hun activiteiten onder te brengen in panden zonder vergunning. In de zomer werd er al een plan gelanceerd om een extra belasting in te voeren op de roerende voorheffing van de panden. Er werd echter gevreesd dat deze voorheffing ook gewone horecazaken zou treffen.

Zowel Engelbosch als François (beiden N-VA) trokken juli vorig jaar ten strijden tegen de eroshuizen in onze stad. Deze waren de laatste jaren al meermaals het onderwerp van overlast. Ook de klanten die vaak gevaarlijke manoeuvres uitvoeren om de etalages van de bars te kunnen bekijken, zorgen voor problemen. (Lees de reportage over geschiedenis van de Chaussée d’Amour hier.)

Lees ook: Einde van Eroshuizen in Sint-Truiden in zicht? N-VA trekt ten strijde tegen deze bars.

In november werd de buurt rond de straat nog opgeschrikt door een schietpartij in een van de bars. Deze kwamen de laatste jaren ook vaak in opspraak door gevallen van mensenhandel en illegale prostitutie.

Oppositie niet tevreden

Ludwig Vandenhove reageert ondertussen zeer ontevreden. Volgens hem had stad Sint-Truiden gewoon de belasting kunnen blijven innen mits ze zich hadden geïnformeerd bij andere gemeenten met eenzelfde problematiek.
Feit blijft wel dat heel veel bordelen in Sint-Truiden de laatste jaren zijn opgekocht door buitenlandse eigenaars. Hen tot de orde roepen via belastingen is niet steeds makkelijk.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!