Beschermde gevel zorgt voor discussie tussen administratie en handelaar

De uitbaters van snoepwinkel Sugar and Sweets aan het begin van de Luikerstraat, reageren verbolgen op het feit dat zij hun geveldecoratie moeten verwijderen. Schepen Claes verwijst naar het RUP en het feit dat de zaakvoerders geen vergunning hadden aangevraagd.

In 2023 opende de snoepwinkel Sugar and Sweets de deuren in hun pand aan de Luikerstraat. De winkel is gespecialiseerd in Amerikaans en ander buitenlands snoepgoed. In lijn met hun winkel in Hasselt lieten de uitbaters hun gevel decoreren met graffitiwerken op paneel. Op 8 januari moesten ze echter alle panelen weghalen omdat ze geen vergunning hadden.

Verontwaardiging online

De uitbaters deelden hun frustraties online in de facebookgroep: ” Ik woon in Sint-Truiden.” Zij begrijpen naar eigen zeggen niet waarom hun panelen weg moeten maar een pand zoals Medi-Market zijn geveldecoratie wel mag behouden. Bovendien houden de uitbaters van de snoepwinkel vol dat zij geen weet hadden van een vergunning.

Schepen Claes gaf een reactie aan onze redactie. Zo stelt ze niet alleen dat voor de panelen geen vergunning was aangevraagd maar verwijst ze ook naar het feit dat de gevel beschermd is.

“De gevel is beschermd. Het pand heeft erfgoedwaarde waardoor voor de gevel niet dezelfde regels gelden als voor andere panden. Bovendien hebben we enkele jaren geleden een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgesteld voor de binnenstad. Daarmee wilden we het straatbeeld harmoniseren, zodat het niet te bont werd. Nieuwe winkels moeten net zoals alle anderen de regels volgen. “

Mieke Claes, schepen ruimtelijke ordening

De uitbaters hopen nu snel te kunnen schakelen om hun gevel weer invulling te geven.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!