Betalend parkeren aan Sportpark Haspengouw nog niet op punt. Boksgala zal parking niet moeten betalen

Sinds vorig jaar is bekend dat de parking aan het Haspengouw sportpark (Lago Bloesembad) betalend zal worden. Het nieuws heeft al veel kwaad bloed gezet bij de sportieve bezoekers van het complex. Volgens oppositiepartij Vooruit zouden ook sportevenementen zoals het aankomende Boksgala dik moeten betalen voor de parking. Volgens Trupark gaat het om verkeerde informatie.

Op 30 april vindt het Trudo Boksgala plaats in het Lago Bloesembad. Voor de Trudoboksclub is dit de belangrijkste inkomstenbron. De verwarring was dan ook groot toen bekend werd dat de parking aan het sportcomplex, die in het beheer van het stadsbestuur is, betalend zou worden. Volgens oppositiepartij Vooruit betekende dit dat de organisatie van het gala (in tegenstelling tot voorgaande jaren) de parking moest betalen.

“Dit slaat nergens op. Terwijl Lago zijn locatie aan mooie voorwaarden ter beschikking stelt, wil de stad zelf maximaal winst maken op het evenement. De stad duwt hier de boksclub in de hoek en verplicht hen te betalen. Wat voor zin heeft het dat de stad het parkeerbeleid overneemt als ze nog meer op winst belust blijken dan de privé-sector?” 

Eddy El Herbouti, gemeenteraadslid

Foute informatie

Onze redactie nam contact op met de organisatoren van het Boksgala. Daar wisten ze ons te vertellen dat zij nog geen duidelijkheid hadden gekregen over de parkeerkosten. Verwacht werd dat zij niet gingen moeten betalen omdat de infrastructuur voor het betalend parkeren nog niet in orde was.

Deze uitspraak werd aan onze redactie bevestigd door Trupark.

“Het is niet waar dat het Boksgala zal moeten betalen voor zijn parking. Het is wel zo dat de parking van het sportpark betalend zal worden. Maar momenteel zijn wij nog volop bezig om de infrastructuur op peil te zetten.”

Lore Soors, bedrijfsleider

Ook schepen Stijn Vanoirbeek bevestigt dat de boksclubs die het gala organiseren niet moeten betalen voor de parking. Dat werd volgens de schepen vorige vrijdag op het schepencollege beslist.

‘Het college ging vorige vrijdag akkoord om parkeerplaatsen voor genodigden en kaarthouders ter beschikking te stellen. Dit werd afgestemd met AGB Trupark.
De clubs mogen het polyvalent basketbalplein gebruiken voor het parkeren. De organisatie van het evenement is hier van op de hoogte. Of dit had moeten gebeuren.’

Stijn Vanoirbeek, schepen van sport

Verschillende bronnen melden ons redactie wel dat het betalend parkeren voor sportevenementen wel op tafel heeft gelegen. Dit als deel van een grotere discussie over hoe het parkeerbeleid kon worden afgestemd op sportclubs en sporters.

1 euro per uur

Zodra de parkeermeters en andere infrastructuur zijn geïnstalleerd zal de parking aan het sportpark betalend worden. Het tarief van 1 euro per uur met het eerste uur gratis en een dagtarief van 20 euro, is ongewijzigd gebleven. Thans is er al hevig protest geweest tegen deze beslissing. Sporters en sporrclubs bij Lago Bloesembad vinden een uur gratis parkeren onvoldoende. Een zwem- of sportsessie duurt al lang meer dan een uur als je het omkleden etc erbij telt. Ook sportclubs die trainingen of evenementen organiseren wachten bang af.

De tarieven en het huidige reglement zullen voor een proefperiode van 6 maanden gelden. Hierna zal worden bekeken wat er aangepast moet worden. Ondertussen hebben verschillende bronnen bevestigd dat de discussie rond de parkeerkost en sporters/ sportclubs aan de gang is. Gedacht wordt dat de betrokken partijen uiteindelijk tot een overeenkomst zullen komen waardoor de sportclubs voordeliger of gratis kunnen parkeren. Hetzij op de parking bij Lago of door hen naar de parking van het centrum te verwijzen. (Clockempoort.)

Gratis parkeren

Vooruit wil dat er zo snel mogelijk een regeling komt waarbij sportclubs die een evenement organiseren gratis gebruik kunnen maken van de parking. De partij wilt ook dat de sporters die gebruik maken van het complex gratis mogen parkeren.

Dit laatste is opvallend. Tot nu toe heeft niemand voor gratis parkeren gepleit omdat het het langparkeren aan het sportcomplex in de hand werkt. Momenteel zorgen langparkeerders namelijk voor overlast. Ze nemen plaats in op de polyvalente basketvelden waardoor deze niet gebruikt kunnen worden.
In het verleden pleitte ook gemeenteraadslid Carl Nijssens voor een aanpassing van de parkeertarieven. Hij wou dat je twee uur gratis kon parkeren waarna het tarief van 1 euro per uur zou ingaan.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!