Bewoners WZC Villa Rosa en ‘t Meiland wandelenmarathon voor Week van de Valpreventie

Partners

In het kader van de Week van de Valpreventie organiseerden WZC Villa Rosa en ‘t Meiland vandaag een uniek evenement: de ‘valathon’. Alle bewoners van WZC Villa Rosa en ‘t Meiland kwamen in beweging en stapten gezamenlijk een estafette-wandelmarathon rond het domein van WZC Villa Rosa.

De bewoners gingen in teams de uitdaging aan om samen de afstand van een marathon (42,195 km) af te leggen. Elke groep bestond uit 1 begeleider en 3 à 5 bewoners, die elkaar aflosten tijdens het wandelen van rondes van 490 meter en naar schatting 87 rondes in totaal. Tijdens deze unieke wandelmarathon maakten de bewoners en begeleiders eveneens gebruik van mobiliteitshulpmiddelen zoals rollators, wandelstokken en duofietsen.

“We kozen voor het concept van de ‘valathon’ omdat we aandacht willen schenken aan het preventief tegengaan van vallen door in te zetten op beweging. Daarnaast brengt het mensen samen om te gaan voor een gedeeld doel.”

Sara Vanaeken, directeur WZC Villa Rosa en ’t Meiland

Familie, vrienden en sympathisanten supporterden uitbundig en kregen de kans om mee te wandelen of deel te nemen aan de evenwichts- en bewegingsoefeningen langs het parcours.

“In beweging blijven is belangrijk voor jong en oud. Deze gewoonte als oudere aanhouden verhoogt de levenskwaliteit en voorkomt in belangrijke mate vallen.”

Pascal Monette, voorzitter zorgbedrijf Sint-Truiden

Week van de Valpreventie

Jaarlijks maakt ongeveer 30 tot 50% van de 65-plussers minstens één valpartij mee. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70% van de bewoners. Een cijfer dat we niet mogen negeren, want de impact van zo’n val is enorm, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau. Het streven naar langdurige zelfstandigheid, het behoud van dagelijkse activiteiten en het handhaven van een hoge levenskwaliteit zijn essentieel voor ouderen. Echter, een ernstige val kan al deze doelen ondermijnen. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om in te zetten op valpreventie. Daarom wordt elk jaar de Week van de Valpreventie georganiseerd door het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg).

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief