Bloesemfeest en erfgoeddag zorgen voor gezellige bedrijvigheid in Sint-Truiden

Dit weekend was weer een bruisend weekend voor onze Trudostad. Zondag 24 april kon je deelnemen aan het bloesemfeest en ook erfgoeddag. Beide evenementen die het rijke verleden van onze stad op hun eigen manier aantonen.

Het bloesemfeest ging door aan het kerkje van Guvelingen. Hier konden mensen gezellig genieten van een drankje en live optredens van oa de Bòddelkèèr. Belangrijk ook was dat tijdens het feest de jaarlijkse bloesemzegening plaatsvond. Ivo Dams zegende er zaken die onlosmakelijk gekoppeld worden aan onze fruitstreek. Hij zegende de bloesems en bijen met de hoop op een goede oogst. De viervoeters die trouw met hun baasjes doorheen de bloesemperiode met hun baasje wandelen. De fietsers die talrijk onze streek bezoeken tijdens de maand april en de tractors van de landbouwers die uiteraard nodig zijn voor een geslaagde oogst.
Dit alles werd begeleid door de muzikale begeleiding van de Chiro van Sint-Marten. Een mooie traditie die al meer dan 70 keer werd uitgevoerd in onze stad.

Erfgoeddag gaat naar school

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van het onderwijs. Speciaal voor de gelegenheid kon je in de Keizerzaal (bij het stadsarchief) naar een kortfilm gaan kijken met getuigenissen van leerkrachten. Ze vertellen over het onderwijsverleden.
In Museum De Minderen duurt erfgoeddag nog wat langer. Zij maakten een tentoonstelling met oud schoolmateriaal om bezoekers te sfeer van lesgeven in het verleden te laten opsnuiven. Je kan de tentoonstelling nog tot 8 mei bezoeken.

Weer tijd voor de traditionele fotowedstrijd

De Keizerlijke Commanderie zet zijn fruittradities voort en organiseert voor de 7de keer hun fotowedstrijd.
Het doel is zoveel mogelijk mooie foto’s te verzamelen met ons Haspengouws fruit als hoofdthema. Je hoeft zeker geen professionele fotograaf te zijn.

Enkele belangrijke voorwaarden

Elke deelnemer mag maximaal 3 foto’s indienen: de beelden moeten een digitale grootte hebben van minimum 3 MB tot maximum 5 MB. Ze dienen in jpg- of jpeg-formaat verzonden te worden naar fotowedstrijd@keizerlijke-commanderie.be
In de mail zijn de naam, het telefoonnummer en het adres van de fotograaf, de plaats van opname en de titel van de foto vermeld.
Voor de tentoonstelling zullen de foto’s afgedrukt worden op een formaat van 20 cm x 30 cm. Foto’s in een andere verhouding worden daarom tot deze maat herleid.
De inzendingen dienen ten laatste op 31 december 2022 te worden verzonden om in het voorjaar van 2023 tentoongesteld te worden.

Het volledige reglement vind je terug op http://www.keizerlijke-commanderie.be/

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!