Bloesemfeest trekt veel geïnteresseerden ondanks slechte weer

Op zondag 23 april 2023 vond aan het kerkje van Guvelingen het grote bloesemfeest plaats. Het jaarlijkse hoogtepunt van de bloesemfestiviteiten. Het hoogtepunt van het feest was de traktorzegening waar tractoren, fietsers, bijen en veel meer werd gezegend om een voorspoedig toeristisch en oogstseizoen te bekomen. De Keizerlijke Commanderie stelde er zijn eerste jeugdambassadeur voor. Rémy Gressens zal zich inzetten voor de promotie van het fruit in onze streek.

Het Bloesemfeest is een jaarlijkse traditie waarbij het kerkje van Guvelingen wordt omgetoverd tot een gezellige Bloesemmarkt en de bloesems maar ook alles dat onze fruitsector ondersteunt, gezegend wordt. Het is een samenkomst van vele verenigingen en producenten van streekproducten.
Ondanks het slechte weer was er een goede opkomst. Vele mensen lieten met veel enthousiasme hun huisdieren, fietsen en traktoren zegenen.

© Stad Sint-Truiden

Jeugdambassadeur

Tijdens de Bloesemzegening werd Rémy Gressens (13) plechtig aangesteld door de Voorzitter-Grootmaarschalk van de Commanderie, Jos Lacroix. Rémy ontving een schouderlint van de Burgemeester Ingrid Kempeeers, een oorkonde van Schepen Hilde Vautmans en de epitoga van Schepen Nina Kvikvinia. Hiermee wil de Commanderie duidelijk stellen dat ze het serieus meent met deze functie. Na zijn aanstelling mocht Rémy zijn eerste taak vervullen: hij gaf het startschot voor de stoet van de Bloesemzegening!
Rémy is een dierenvriend, levensgenieter en houdt van lekker eten. Zijn eerste woordje was niet ‘mama’ maar ‘aardbei’. Samen met Maarschalk Ronald Ilsbroux van de keizerlijke Commanderie zal Rémy de komende 2 jaar projecten uitwerken voor jongeren, kinderen, jeugdbewegingen en scholen. In al hun enthousiasme krijgen ze de steun van Dienst Toerisme en de Jeugddienst van de stad Sint-Truiden om mee te denken en uit te werken. De Keizerlijke Commanderie begeeft zich in nieuwe en ongekende wateren maar het voltallige praesidium is enthousiast en stapt mee aan boord.

© Keizerlijke Commanderie

100% bezetting ondanks kwakkelweer

Het bloesemseizoen is het toeristische hoogseizoen van Sint-Truiden. Volgens schepen Nina Kvikvinia heeft het kwakkelweer de toeristen niet weggehouden uit onze regio.

“Het wisselvallige weer weerhield de toeristen niet om tijdens de Paasvakantie een bezoek te brengen aan onze stad. De Truiense logies kende een bezettingsgraad van 100%. In de paasvakantie kreeg Visit Sint-Truiden meer dan 4500 toeristen over de vloer. Er en namen bijna 500 personen deel aan de schemerwandelingen. Meer dan 50 bezoekers maakten een prachtige rit door Haspengouw op de Bloesembus. Verder werden er 1250 wandelplannen gedownload via de website van Visit Limburg en fietspunt Station verhuurde meer dan 220 fietsen. Bovendien zorgen de late bloesems ervoor dat we ook de komende dagen nog volop kunnen genieten van een prachtige witte bloemenzee. En dan moet het beste misschien nog komen want de roze appelbloesems zullen nog ontluiken.”

Nina Kvikvinia, schepen van Toerisme

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!