Britt Deltour maakt de beste appeltaart van Sint-Truiden!

Afgelopen zondag konden Truienaren en toeristen naar de fruit- en cultuurmarkt. Deze werd dit jaar omgedoopt tot Oogstfeest. Een gezellig feest waar mensen de fruittraditie van onze stad op een unieke manier kunnen leren kennen. Voor het eerst werd er een wedstrijd georganiseerd voor de beste appeltaart van Haspengouw, Britt Deltour won de wedstrijd!

Een hele namiddag konden bezoekers rondkuieren op de Groenmarkt waar meer dan 60 kramen waren opgesteld. Je vond er dan ook alles wat Haspengouw te bieden heeft en dat assortiment aan streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen: confituur, stroop, honing, gin, wijnen, bier en meer. Daarnaast organiseerde Stad Sint-Truiden voor het eerst een bakwedstrijd. Deelnemers konden zich inschrijven om de titel van de beste appeltaart van onze streek te mogen ontvangen. Deze wedstrijd stond los van de jaarlijkse traditie van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers. Deze groep organiseert jaarlijks verschillende wedstrijden om de fruittraditie in ere te houden. Zo houden zij een wedstrijd voor de beste fruitbereiding, voor de beste fruittob en fruitfotografie.

“Vandaag vond de wedstrijd ‘Beste appeltaart van Haspengouw’ plaats. Zo’n 30 deelnemers presenteerden hun creatie aan onze vakjury onder toeziend oog van Lady Chef Sofie Dumont. En Sofie Dumont heeft dat met grote klasse gedaan, het was een eer om haar als juryvoorzitter te mogen verwelkomen. We zijn ook bijzonder blij met de opkomst en de prachtige, lekkere appeltaarten die de deelnemers allemaal hebben gebakken! De hoofdprijs én de publieksprijs gingen vandaag naar de 21-jarige Britt Deltour. Proficiat! Onze stad ademt fruit en dat hebben we met dit succesvolle initiatief nog maar eens aangetoond.”

Hilde Vautmans, schepen Citymarketing

De winnende appeltaart van Britt Deltour is uniek in zijn vorm maar ook in zijn smaak. In het recept zit immers Lam gin verwerkt, een streekgin op basis van appels. Britt voorzag ook een versie van de taart zonder alcohol.

“Zo’n taart moet er in 2023 uitzien. De smaak was top, lekkere biscuit, met een zoetje en een zoutje. De appeltjes lekker krokant met een zoetje een zuurtje. Gewoon een appeltaart 2.0.”

Jurylid

Britt Deltour is een 21 jarig Truinoske. Ze studeert momenteel om leerkracht lager onderwijs te worden.

“Kinderen eten al maar minder fruit en dat is jammer. Onze eigen appels en peren zijn zo lekker. Met mijn deelname wil ik dan ook aantonen dat je fruit op heel wat verschillende manieren kan bereiden en dat het lekker en gezond is. Een oproep aan iedereen: “Eet meer fruit van eigen bodem!”

Britt Deltour

Het winnende recept zal binnenkort bezorgd worden aan de lokale handel en middenstand. Zij kunnen de appeltaart dan aanbieden aan hun klanten.

Toeristische en cultuur

Naast de vele fruitproducten konden bezoekers ook kennismaken met de verschillende culturele verenigingen van onze stad en even genieten op de Groenmarkt. Het Oogstfeest/ Fruit en cultuurmarkt is een jaarlijks feest waarbij wordt getoond dat mensen niet alleen voor de bloesems naar onze stad moeten trekken maar ook voor het oogstseizoen. Mensen konden vanop het feest een ritje maken op de Pipotrein en kregen tekst en uitleg over de teelt of konden naar de abdijsite trekken voor de tentoonstelling ‘Wild Apples.”

“De maand april trekt tienduizenden bloesemtoeristen en we zien de laatste jaren dat ook oogstmaand september het toeristisch bijzonder goed doet. Het Oogstfeest is daarom ook een toeristisch evenement waarbij bezoekers onze fruitstad beter leren kennen. Via bijzondere activiteiten zoals de fruitverhalen van fruittelers, een masterclass fruit of een rondrit met een treintje zorgen we voor beleving in de stad. En dat valt duidelijk in de smaak, zowel bij onze inwoners als bij bezoekers.”

Nina Kvikvinia, schepen van Toerisme

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!