cdn_helper

cdn_helper

Burgemeester Veerle Heeren reageert: Zij werd in maart gevaccineerd. Eerstelijnszone Haspengouw dient klacht in tegen lek

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

In een persbericht geeft Burgemeester Veerle Heeren vandaag antwoord op de vele reacties, die er kwamen na de oproep van gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. Deze opperde gisteren op Radio 2 Limburg op dat Veerle Heeren afstand moet doen van haar sjerp omdat ze gevaccineerd zou zijn in maart.

Heeren gaf vandaag toe in een persbericht dat ze is gevaccineerd. In maart toen de vaccinatiecampagne pas goed en wel op gang kwam waren er vaak veel vaccinaties over. Ze zegt dat het oproepingsysteem toen nog niet helemaal op punt stond.
Vaccins moeten inderdaad binnen een bepaalde tijd worden opgebruikt, anders gaan ze immers verloren. In maart stond het systeem van de reservelijsten ook nog niet op punt. De regel was toen dat zorgverleners naast de 85-plussers prioritair waren.
Volgens Heeren werd in maart eerst gekeken naar de groep van zorgverleners, die dan prioritair een vaccin moesten krijgen. Omdat die groep al gevaccineerd was en de vaccins anders verloren zouden gaan, is Burgemeester Veerle Heeren in maart ingegaan op de oproep van het vaccinatiecentrum.

Niet onwettig

Heeren heeft met deze actie de wet niet overtreden. Ze meldt ook dat ze in geen enkel geval tussen is gekomen om mensen eerder te laten vaccineren. Elke vraag die ze binnenkreeg, heeft ze doorgespeeld aan het vaccinatiecentrum. Hier werd beslist aan de hand van overschotten of mensen een vaccin zouden krijgen of niet.

Joris Moonens woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukte gisteren al op Radio 1 dat er geen wet is overtreden. Wanneer er vaccins over zijn moet gewerkt worden volgens de volgorde die in de vaccinatiestrategie staat. (Ouderen, zorgsector en risicopatiënten,…) Hij voegde er wel aan toe dat hij begrijpt dat vaccinatiecenta snel moeten handelen bij overschotten.
Gisteren op het VRT journaal was deze rush in de praktijk te zien. We zagen hoe verschillende mensen in Brussel voor de poorten van een vaccinatiecentrum bleven wachten tot het einde van de dag. Ze hoopten dat er dan overschotten waren en ze dus gevaccineerd konden worden. Even later zagen we dat een verantwoordelijke van het Brusselse centrum mensen van straat kwam plukken om een vaccin te krijgen.
Burgemeester Veerle Heeren werd waarschijnlijk in deze optiek gevaccineerd.

Verontwaardigde reacties en klacht tegen lek van Eerstelijnszone Haspengouw

Ondertussen regent het verontwaardigde reacties op sociale media. Opvallend is dat het niet altijd over reacties tegen Veerle Heeren gaat maar ook tegen het lek en tegen Ludwig Vandenhove. Deze laatste pleitte gisteren op het Radio 2 nieuws voor het ontslag van Veerle Heeren. Hij herhaalde deze oproep vandaag nog via verschillende media. De reacties op de berichten waarin Vandenhove oproept tot politieke verantwoordelijkheid zijn niet mals.
Mensen verwezen naar het verleden van Vandenhove waar hij na een geval van vluchtmisdrijf. Hij bleef toen aan als burgemeester.

Naast de Vooruit-fractie roept ook Vlaams Belang Sint-Truiden op tot het ontslag van Veerle Heeren. Zij vinden de verontschuldigingen van de burgemeester niet voldoende. Via een persmededeling laat lokaal voorzitter Roosmarijn Beckers (tevens Vlaams Parlementslid) weten dat Minister van Volksgezondheid Wouter Beke in de commissie van het Vlaams Parlement niet wou ingaan op vragen over de situatie. Chris Janssens, die de VB fractie leidt, zal daarom de situatie verder aankaarten bij de Vlaamse regering. Zij willen gaan voor een tuchtprocedure tegen de burgemeester.
De Vooruit fractie roept ondertussen de andere politieke partijen in Sint-Truiden op om een petitie te ondertekenen voor een extra gemeenteraad. Naar eigen zeggen zodat de burgemeester heel haar verhaal kan komen doen.

Eerstelijnszone legt klacht neer

Ook de persoon die de informatie doorspeelde, krijgt het zwaar te verduren op sociale media. Het doorspelen van medische informatie aan derden zonder toestemming is immers een zware juridische overtreding. De Eerstelijnszone Haspengouw heeft dan ook een strafrechtelijke klacht neergelegd tegen het lek. Het Parket van Limburg onderzoekt momenteel of het medische geheim van Veerle Heeren geschonden is.
Ondertussen hebben verschillende mensen al verontwaardigd gereageerd op het lek. Zij vrezen dat hun informatie niet meer veilig zou zijn in het vaccinatiecentrum.

Verontschuldigingen

Burgemeester Veerle Heeren verontschuldigt zich in haar reactie aan alle Truienaren. Ook al heeft ze in haar inziens niks onwettigs gedaan, beseft ze dat ze een inschattingsfout heeft gemaakt. Ze had naar eigen zeggen niet moeten ingaan op de vraag van het vaccinatiecentrum.
Het vaccinatiecentrum reageerde later vandaag in HBVL dat zij Veerle Heeren geen verzoek hebben gestuurd om zich te laten vaccineren. Zij bevestigde wel dat wanneer op het einde van de dag vaccins over zijn ze er alles aan doen om deze op te gebruiken.

*Dit artikel werd om 22 uur bijgewerkt om recente informatie die is vrijgekomen toe te voegen.

Lees ook

Dames U12 Femina Habac Limburg Kampioen

De U12 meiden van Femina Habac hebben zaterdag een indrukwekkende prestatie neergezet door zich te kronen tot Limburgs kampioen. Onder leiding van coach Annelies...

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Proficiat dames U12 Femina Habac! 🏆

De dames werden Limburg kampioen dit weekend na een spannende wedstrijd in Bree.
Team Sintruin Begot
De leerlingen van Hasp-O Stadsrand leerden op school stemmen!🗳

De leerkrachten hadden voor de gelegenheid een kiesloket nagebouwd om de leerlingen
De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief