Busverkeer Sint-Truiden verstoord na geval van agressie

Wie vandaag de bus wou nemen aan het station van Sint-Truiden, merkte dat het verkeer verstoord was. Een tiental chauffeurs ging over tot een spontane staking nadat een van hun collega’s op donderdag het slachtoffer werd van agressie. De vakbond eist nu onder andere meer veiligheidscontroles.

Op donderdag 11 januari werd een chauffeur van De Lijn aan het Truiense station bedreigd. De chauffeur zou uit zijn bus gelokt zijn na een vermoedelijk ongeval waarbij een voorbijganger werd geraakt. Toen de chauffeur uitstapte om hulp te bieden werd hij belaagd door het slachtoffer en twee andere mannen die hem bij de armen grepen. De bestuurder kreeg te maken met verbalen agressie en vluchtte weer zijn bus in waarna hij het incident meldde. Volgens ACOD vertegenwoordiger Leon Versluys, is de chauffeur erg onder de indruk van het gebeuren. Verschillende chauffeurs legden vandaag dan ook het werk neer omdat zij zelf de toename aan agressie al hebben ervaren.

“Onze chauffeurs krijgen de laatste 6 maanden steeds meer te maken met agressie. We durven globaal spreken van een toename van tussen de 30% en 40 %. Veel heeft te maken met de nieuwe busregeling. Maar er zijn verschillende stations en lijnen die we als problematisch beschouwen. Ook aan het station van Sint-Truiden merken onze chauffeurs het op. De Lijn 21A wordt als een probleemlijn gezien. In de stationsbuurt heerst er ook een grote drugsproblematiek.”

Leon Versluys, ACOD vertegenwoordiger

Actie

De stationsbuurt van Sint-Truiden is de laatste maanden weer een hot item. Het subjectieve onveiligheidsgevoel van bezoekers nam enorm toe. Om overlast tegen te gaan werd onder andere al een alcoholverbod opgelegd, werden meer controles uitgevoerd en werden zelfs de zitbanken in de Stationstraat verwijderd.
Burgemeester Kempeneers heeft dus zeker gehoor voor het onveiligheidsgevoel van de buschauffeurs.

“Volgens politie was er geen spraken van fysieke agressie. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het aan het station veilig moet zijn voor zowel de reizigers als de buschauffeurs. Wij volgen de situatie verder op.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Volgens de vakbond werd het proces verbaal overgemaakt aan hun juridische dienst. De lokale politie en de veiligheidsdiensten van De Lijn hebben nu afspraken gemaakt om samen acties uit te voeren.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!