Buurtwerking in de lift! Winnaars ‘Beste Buren,’ krijgen bezoek van stadsbestuur

Naar aanleiding van de Dag van de Buren op 28 mei 2021 lanceerde de stad Sint-Truiden een oproep bij haar inwoners om hun buren nog beter te leren kennen en hun buurt daarmee nog mooier te maken. Via verschillende acties kon je je buren nomineren. De eerste van de 7 winnaars kregen onlangs hun t-shirt.

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch ging op bezoek in Velm om de eerste winnaar te ontmoeten. Irène Dewaelheyns en Mariette Meys leerden elkaar kennen bij Triamant in Velm waar ze een serviceflat huren. Voor Irene Dewaelheyns is Mariette Meys dé beste buur van Sint-Truiden:

“Mariette is op 87-jarige leeftijd nog zo kwiek als een veulentje. Ik heb heel wat tegenslagen gekend en bij elke tegenslag stond en staat Mariette voor mij klaar. Daardoor zijn wij onafscheidelijk geworden. Elke dag komt ze langs om te kijken of alles goed is met mij én dat al 7 jaar! Ik zou haar dan ook graag willen bedanken om zo een goede buur te zijn.”

Mariette Meys

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch zegt onder de indruk te zijn van de vele mooie verhalen van Truienaren over hun buren.
“… stuk voor stuk prachtige voorbeelden die bewijzen dat je de beste buren écht in Sint-Truiden vindt. Bedankt daarvoor!”

Eenzaamheid bestrijden

Schepen Pascal Monette meent dat mensen door corona attenter zijn geworden. Het verplichte thuisblijven heeft mensen gedwongen hun eigen buurt weer te ontdekken. Bovendien ondersteunde de schepen ook projecten die actief de eenzaamheid in Sint-Truiden bestreden en zo ook het buurtgevoel versterkten. In maart werd zo het nieuws bekend dat reeds 1500 mensen die dreigde te vereenzamen al werden opgezocht door vrijwilligers uit de buurt.

Schepen Monette is onder andere ook verantwoordelijk voor de bestrijding van eenzaamheid in Sint-Truiden. De focus ligt vooral op alleenstaande mensen van een hogere leeftijd. Zij zijn uitzonderlijk kwetsbaar voor de eenzaamheidsproblematiek.

Buurtwerking in de lift

Wie zelf een buurtcomité wilt opstarten of een buurtfeest wilt organiseren kan terecht bij Dirk Benaets, coördinator buurtwerking op het nummer 049215 68 87.
Buurtwerking is een graag geziene actie in Sint-Truiden die actief wordt aangemoedigd door het stadsbestuur.

“Als stadsbestuur hechten we veel belang aan buurtwerking. We merken dat er heel wat initiatieven genomen worden. Het aantal buurtcomités neemt ook elk jaar toe. Dat is een positieve trend die we graag mee ondersteunen. Zo zullen we deze zomer verrassingsoptredens weggeven met een lokale artiest op een buurtfeest georganiseerd door een buurtcomité.”

Jurgen Reniers

Instagram