Carl Nijssens neemt afscheid van CD&V Sint-Truiden

Partners

Carl Nijssens neemt officieel afstand van CD&V Sint-Truiden. Dat maakte hij zelf bekend. Nijssens was bij de vorige verkiezingen nog de nummer 2 van de partij en zette een imposante persoonlijke score van 1779 stemmen neer.

Al vlak na de verkiezingen boterde het al niet meer tussen Nijssens en de partijtop van CD&V Sint-Truiden. De partij had namelijk een voorakkoord onderhandeld waarbij ze wel de sjerp kregen maar er geen ruimte was voor een voltijds schepenmandaat. CD&V kreeg 1,5 schepen toegekend. Een getal dat oud-burgemeester en toenmalig lijsttrekker Veerle Heeren wou opvullen door al haar sterke spelers een halftijds schepenmandaat te geven, 3 schepenen die elk drie jaar zouden mogen meedraaien. Carl Nijssens was het niet eens met deze verdeling en wou de volle 6 jaar schepen zijn. Tijdens de verkiezingen had hij immers zijn persoonlijke score versterkt. Nijssens haalde 1779 voorkeursstemmen en werd daarbij de tweede persoon van zijn partij. Ook speelde hij tijdens de campagne een belangrijke rol op vlak van communicatie en als mentor van nieuwe/jonge kandidaten. Iets wat CD&V Sint-Truiden geen windeieren heeft gelegd. Zij waren in 2018 vrijwel de enige partij die via een lijst met nieuwe mensen een verjongingsoperatie doorvoerde binnen hun partij.
Nijssens kreeg uiteindelijk zijn schepenmandaat niet. Dat ging naar nieuwkomer Stijn Vanoirbeek.

Verzuurde relaties

De relaties tussen Nijssens en zijn partijgenoten verzuurden. Vooral dan tussen Nijssens en de partijtop van CD&V Sint-Truiden die tot op de dag van vandaag nog bestaat uit Veerle Heeren, Bert Stippelmans en Peter Borgs (voorzitter). In juni 2021 werd Nijssens uiteindelijk uit de CD&V-fractie gezet. Stippelmans reageerde toen aan HBVL dat de fractieleden geen vertrouwen meer hadden in Nijssens. Hij zou informatie aan de pers hebben gelekt over CD&V en tevens net na de verkiezingen en in de jaren erna banden met de Truiense Sp.a/Vooruit-fractie hebben onderhouden. Wie de Truiense politieke actualiteit van de laatste jaren heeft gevolgd weet dat de verstandhouding tussen CD&V en Vooruit onder het vriespunt zit. In het begin van de legislatuur geraakte het oppositiewerk van de partij maar niet van de grond. Totdat een lokale politieke blog opdook. Aan de hand van hun schandaal artikels die vooral Veerle Heeren en Bert Stippelmans viseerden, koos Vooruit voor een nieuwe aanpak binnen de oppositie. Ze speelden op de man en vrouw. Een vlotte babbel met iemand van de rode fractie wordt dan al snel een doodzonde binnen een al verzwakte partij.
Ook de naam van Nijssens werd steeds verbonden aan deze politieke blog. Al heeft hij dit zelf steeds ontkend.

Schorsing

In 2021 koos Nijssens er nog voor om lid te blijven van CD&V. Hij werd echter uit de fractie verwijderd. Nu levert hij zijn lidkaart in en zal verder zetelen als onafhankelijke in de gemeenteraad.
Aanleiding is een procedure die de lokale partij-top dinsdag 22 november zou starten om een lid te schorsen. Nijssens wou niet wachten op het resultaat.

Waarom deze procedure nu wordt opgestart is niet duidelijk. Insiders van de partij (gemeenteraadsleden, mandatarissen, …) zeggen dat het vertrouwen naar Nijssens toe een ultiem dieptepunt heeft bereikt. De verwijten uit 2021 blijven hetzelfde: hij zou informatie aan de media hebben gelekt en hij sprak met andere partijen zoals Vooruit. Onze redactie merkt ook op dat wanneer wij om een reactie vroegen rond dossiers werd uit CD&V-kamp regelmatig de naam Nijssens genoemd. Ook al stond hij ver van deze dossiers.

De toekomst

Nijssens zegt zelf dat hij momenteel niet bezig is met postjes binnen partijen.

“Ik vind het wel belangrijk dat politiek vandaag werkt aan een positief, ambitieus en warm verhaal voor de toekomst van onze stad over alle partijkleuren heen. Want kleuren en partijen boeit de mensen echt niet in deze tijden.”

Carl Nijssens, gemeenteraadslid Sint-Truiden

Nijssens spreekt daarmee de geruchten tegen dat hij al een plaats op de Vooruit-lijst van Vandenhove zou hebben. Al zegt deze laatste wel vlot dat hij een goede band heeft met Carl Nijssens.

Onze redactie vernam van insiders dat Ludwig Vandenhove de laatste maanden al andere voormalige CD&V-kandidaten heeft aangesproken om op te komen bij Vooruit. Wij legde Vandenhove enkele maanden geleden een paar namen voor. Hij beweerde toen dat deze mensen tot op heden niet formeel zijn aangesproken.

Thans lopen Vooruit-mandatarissen niet te springen om Nijssens te verwelkomen binnen de partij. Het is een publiek geheim dat binnen de Truiense Vooruit al jaren spanningen zijn over wie de leiding zal nemen binnen de partij eens Vandenhove afstand neemt. Een extra persoon als Nijssens in de mix zou deze problemen alleen maar kunnen vergroten.

De politieke staat van Sint-Truiden

Met de exit van Carl Nijssens bij CD&V wordt nogmaals onderstreept dat de rust nog steeds niet is wedergekeerd in onze Trudostad.

De verzuurde relaties tussen politici zorgen voor een onzekere toekomst voor onze stad. De politieke gesprekken gaan immers niet meer over Sint-Truiden, haar burgers en wat de beste visie is voor onze stad in de toekomst. Neen, de Truiense politiek gaat over het schandaal van de week en is herleid tot een gevecht tussen enkele personen, sommige met een mandaat, anderen die aan de zijkant staan te schreeuwen. En dat allemaal in een tijd waarin facturen stijgen, oorlog in Europa woedt en Truienaren naar morgen kijken met veel onzekerheden. De schandalen die uitkomen, alsook de manier waarop hierover wordt gesproken binnen de Truiense gemeenteraad, doen niks om die onzekerheden te stillen.
Kleinere partijen zoals Vlaams Belang en PVDA maken hier gretig gebruik van door lokaal acties te voeren. PVDA zamelde zo speelgoed in zodat kinderen in moeilijkheden ook iets moois krijgen van de Sint. Vlaams Belang trok dan weer twee tenten op op de Truiense Haspengouwmarkt, en verkocht soep om geld in te zamelen tegen lege brooddozen. Zij krijgen door deze kleine acties steeds meer bijval.

Op 13 oktober 2024 zal de Truienaar kiezen voor de partij die volgens hen een antwoord gaat bieden op hun onzekerheden. En laten we duidelijk zijn: zeggen dat je voor een post gaat zonder een duidelijke visie te hebben, met de vinger wijzen naar je voorgangers zonder in eigen verleden te kijken, het aantal facebook-vriendjes en -likes die je haalt etc…. Zijn geen antwoorden op de onzekerheden van de Truienaren.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief