Caroline Gennez vervangt Meryame Kitir als minister

De federale regering kleurt een beetje Truiens vanaf vandaag. Caroline Gennez zal Meryame Kitir vervangen als minister in de Federale regering. De vervanging komt er nadat Kitir zich gedwongen moest terugtrekken.

De bal ging in oktober aan het rollen nadat in de media verhalen uitkwamen over de moeilijke werkomstandigheden in het kabinet van Kitir. Meryame Kitir ging daarna op ziekteverlof. Nu blijkt uit een psychosociaal onderzoek dat de werkrelaties tussen Kitir en de medewerkers van het kabinet niet hersteld kunnen worden. In overleg met de top van Vooruit werd beslist dat Caroline Gennez, Meryame Kitir zal vervangen als minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid. Kitir zal terugkeren naar de Kamer.

Binnen politieke kringen staat Meryame Kitir al enige tijd bekend als een veeleisende werkgever. Ze werd naar vore geschoven als lijsttrekker bij de vorige bovenlokale verkiezingen. Samen met Els Robeyns vormde ze een ijzersterk team dat in Limburg nog voor goede verkiezingsresultaten zorgde in een tijd dat de socialistische partij op nationaal niveau soms onder de 10% dook.
Kitir volgde de verwachtingen en werd minister. Al werd de zwaarste portefeuille die Vooruit kon binnenhalen doorgeschoven naar Frank Vandenbroucke. Met haar kabinet werd veel werk verzet. Maar in een regering met 7 partijen en een partij die vooral promotie maakt rond zijn voorzitter, is her niet makkelijk om te scoren. Daar staat Kitir als politica ook niet om bekend. Ze werkt liever hard achter de schermen en bouwt zo banden op met mensen. Ze kiest niet voor de waan van de dag maar voor langdurige projecten. Opnieuw iets dat niet makkelijk is als je in een partij zit waar de voorzitter alle aandacht opeist.

Kitir bezocht Sint-Truiden nog tijdens de bloesemtijd. Samen met voormalige (en toekomstige) bovenlokale kandidaten van de Truiense Vooruit-afdeling, ontdekte ze oa de Bloesembar van Velm.

Een beetje Truiense Trots

De federale regering kleurt een beetje Truiens. Caroline Gennez, bekend van haar tennissucces, was van 2001-2003 gemeenteraadslid en kort schepen in Sint-Truiden. Haar talent, dat niet altijd werd ondersteund door de lokale sp.a/Vooruit-afdeling, werd opgemerkt door Steve Stevaert. Ze werd door hem naar Mechelen gestuurd om de sp.a-afdeling daar te versterken. Hier zou ze schepen worden van 2007-2012.
Caroline Gennez was ook van 2007 tot 2011 voorzitter van sp.a nationaal.

Gennez is een uitgesproken voetbalfan die zich ook nog geregeld in Stayen laat zien bij leuke wedstrijden.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!