Clarissenklooster in de Diesterstraat wordt gedeeltelijk omgevormd tot ‘lekenklooster’

Gilen Woonprojecten zet zijn schouders onder de herbestemming van het clarissenklooster in de Diesterstraat. Tegen 2023 moet het gebouw gedeeltelijk omgevormd worden tot een ‘lekenklooster’, oftewel een omgevormd klooster waar mensen kunnen gaan wonen.

Omdat de zusters nog maar met 5 zijn, waren ze al even op zoek naar een herbestemming voor hun woonst.
Ook het stadsbestuur volgt het project op. Het klooster is namelijk een belangrijk deel van het historische straatbeeld. Vanuit een erfgoedperspectief is het dus belangrijk dat de herbestemming van het pand met het nodige oog voor historisch detail gebeurt.
Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch reageert in HBVL alvast tevreden. De bouwfirma heeft plannen klaar waarmee een in onbruik gevallen steeg (de Jeruzalemsteeg) weer toegankelijk wordt. De kapel van de zusters wordt ook behouden.

De nieuwbouw zal bestaan uit appartementen van tussen de 1 en 3 slaapkamers. Ze zullen niet verkocht worden maar worden verhuurd. Op deze manier zal de site altijd één geheel blijven.
Voor het project gaat Gilen Woonprojecten de samenwerking aan met architectenbureau a-tract. Zij maakten al enkele imposante renderings van de site.


Instagram